نوآورترین کشورهای جهان در بخش ICT به روایت نوکیا زیمنس
سوئد بالاتر از آمریکا
به این ترتیب جریان سیال اطلاعات و دسترسی به آن تا حد چشمگیری میتواند به کاهش تعداد موانع پیش رو برای فعالیتهای اقتصادی و رشد روند تولید و توسعه در یک کشور منجر شود. این تاثیر حتی کشورهای نه چندان توسعه یافته و در حال توسعه را بینصیب نگذاشته است.
در واقع همه این اتفاقات در گرو استفاده مناسب از فناوریهای ارتباطات و ابزارهای مرتبط با آنها مانند کابلهای مسی، فیبر نوری، کامپیوترهای شخصی و در سالهای اخیر گوشیهای موبایل هستند؛ فناوریهایی که به جریان سریع اطلاعات در میان مردم سرتاسر دنیا صرفنظر از فاصله فیزیکی آنها با هم کمک کرده و به این ترتیب هزینه کمتری را هم در مقایسه با راههای ارتباطی دیگر برای آنها در بر خواهند داشت.
درست به همین دلایل است که در سالهای اخیر دسترسی کشورهای مختلف به تکنولوژیهای ارتباطی مدرن و سطح دسترسی آنها به جریان اطلاعات اهمیت ویژه و نقش تعیین کنندهتری پیدا کرده است. با این اوصاف است که موسسات تحقیقاتی مختلف و معتبر به دنبال به روز کردن آمارها و اطلاعات خود در این مورد هستند و به این علت هم هر از چند گاهی گزارشهای متنوعی درباره دسترسی کشورها به فناوریهای ICT منتشر میشود.
شرکت بزرگ و شبکهای Nokia Siemense یکی از این موسساتی است که در سالهای اخیر هر سال اقدام به تحقیق و انتشار گزارشی درباره استفاده از فناوریهای ICT در 25 کشور پیشرفته و توسعه یافته دنیا میکند.این شرکت حالا در سال 2010 سومین گزارش متوالی سالانه خودش را درباره این موضوع منتشر کرده است و به این ترتیب 25 کشور توسعه یافته و صنعتی جهان را انتخاب کرده و بر اساس شاخصهای متفاوتی دسترسی آنها به فناوریهای ICT را مورد ارزیابی قرار داده است.این شرکت در واقع این گزارش را با هدف طبقهبندی سطح ارتباط به اینترنت و بر مبنای زیرساختها و استفاده از این فناوریها در میان شرکتها، دولتها و شهروندان و کاربران معمولی انجام داده و منتشر میکند.
شاخصهای موثر در این گزارش در حقیقت شامل تعامل میان زیرساختهای مخابراتی یک کشور، سختافزار، نرمافزار، شبکهها و کاربران این شبکهها، سختافزارها و نرمافزارها هستند که در نهایت با یک عنوان شاخص «ارتباط» مطرح میشوند.
ارتباط موثر و رشد تدریجی
گارش امسال شرکت Nokia Siemense با شعار ارتباط موثر منتشر شده است تا نشان بدهد که ارتباط موثر در دنیای مدرن امروز میتواند عامل مهمی در رشد اقتصادی یک کشور باشد و در نهایت آن را به یک اقتصاد دیجیتالی تبدیل کند.کارشناسان این شرکت معتقدند که چنین ارتباطی میتواند روند رشد و توسعه یک کشور حتی توسعه نیافته یا در حال توسعه را تا حد قابل توجهی متحول کرده و سرعت ببخشد. آنها با توجه به نتایج این گزارش اعلام کردهاند که زیر ساختهای ارتباطی در زمینه ICT تاثیر زیادی در رشد یک کشور در این راستا دارند. در واقع این گزارش نشان میدهد که سرمایهگذاری دولتها در زمینه فراهم کردن زیرساختها میتواند زمینه سرمایه گذاری آنها در زمینه افزایش مهارت کاربران و آموزش آنها برای داشتن ارتباطی موثر را به وجود بیاورد.اولین گزارش Nokia Siemense در سال ۲۰۰۸ با بررسی ۱۶ کشور توسعه یافته و کاملا نوآور و ۹ کشور نسبتا نورآور مانند مجارستان، لهستان، جمهوری چک و کره انجام شد تا در نهایت ایالات متحده با بیشترین امتیاز ارتباطی در جایگاه اول و بعد از آن به ترتیب کشورهای سوئد، ژاپن، کانادا و انگلستان قرار بگیرند.
در سال 2009 اما با وجود فشار بحرانهای اقتصادی بر کشورهای توسعه یافته و صنعتی جهان، گویا تعداد کشورهای نوآور بیشتر شده و دیگر این گزارش تنها روی 25 کشور کاملا نوآور و پیشرفته انجام شد. این گزارش با کمترین تغییر در شاخصها و شیوه تحقیق نسبت به گزارش سال 2008، انجام شد. در نهایت گزارش سال 2009 نشان داد که کشورهای ایالات متحده آمریکا، سوئد، دانمارک، هلند، نروژ، انگلستان، کانادا، استرالیا، سنگاپور و ژاپن به ترتیب ده کشور برتر در زمینه دسترسی به فناوریهای ICT هستند.
در گزارش جدید سال ۲۰۱۰ اما این شرکت اطلاعات دقیقتری را با استفاده از گزارشهای متعدد سازمان توسعه و همکاری اقتصادی یا OECD به دست آورده است. به این ترتیب این اطلاعات با آمارها و اطلاعات تخصصی و ویژه این ۲۵ کشور برتر مقایسه شده و در نهایت نتایج به دست آمدهاند.
تغییرات جدید و حضور آسیاییها
این نتایج نشان از تغییرات به وجود آمده در روند رشد استفاده از فناوریهای ICT در این کشورها دارند. بزرگترین و مهمترین این تغییرات، گذشتن سوئد از مرز نوآوریهای آمریکا بود تا بالاخره بعد از دو سال این کشور از رتبه دوم بعد از آمریکا به رتبه اول صعود کند. این در حالی است که بر اساس ارزیابیهای این گزارش، در واقع آمریکا در سال ۲۰۱۰ دچار رکود در زمینه ارتباطات نشده است و این سوئد است که با رشد چشمگیر خود توانستهاست جایگاهش را ارتقا بدهد.این گزارش همچنین نشان میدهد که مانند سالهای گذشته، کشورهای منطقه شمال اروپا مانند همیشه بهترین امتیازها را در زمینههای مختلف فناوریهای ICT بهدست آوردهاند و به این ترتیب در جایگاههای بالاتری هم قرار گرفتهاند. با این اوصاف کشورهایی مثل سوئد، نروژ، دانمارک و فنلاند همه در شش رتبه برتر قرار گرفتهاند. این در حالی است که دو کشور انگلستان و هلند هم به عنوان کشورهای دیگری از این منطقه در ۱۰ جایگاه اول قرار دارند.
در این میان نمیتوان از حضور کشورهای آسیایی به راحتی چشم پوشید. به این ترتیب کشورهای کره، ژاپن، سنگاپور و هنگکنگ اگرچه در جایگاههای چندان بالا و مناسبی قرار نگرفته و در مقایسه با رقبای بزرگ خود عملکرد خوبی نداشتهاند، اما با فراهم آوردن زیر ساختهای مصرفی مناسب در زمینه فناوریهای ICT توانستهاند در میان این 25 کشور برتر در سطح جهان قرار بگیرند.فرانسه و آلمان هم دیگر کشورهای این فهرست هستند که در سال 2010 نسبت به سال 2009 رتبههای پایینتری را به خود اختصاص داده و به ترتیب در جایگاه هفدهم و هجدهم قرار گرفتهاند. با این حال، اما آنها در میانه این جدول قرار دارند تا ثابت کنند که هنوز در جهت نورآوری گام برمیدارند.
این در حالی است که بیشترین فاصله کشورها در این فهرست به کشورهای شرقی پایان جدول و کشورهای جنوبی اروپا اختصاص دارد که جایگاههای پایین جدول را در اختیار دارند.
کارشناسان معتقدند حضور کشورهای در حال توسعه و نه چندان پیشرفتهای مانند پاکستان - هر چند در آخرین جایگاه جدول قرار گرفته باشد - نشان از تاثیر اهمیت استفاده از ICT در میان بخشهای مختلف این دولتها دارد.
به این ترتیب آنها با استفاده از خدمات مرتبط مانند بانکداری اینترنتی، تجارت اینترنتی و خدمات دولت الکترونیک توانستهاند با تکنولوژی روز بیشتر همراه شده و حتی سطح دسترسی کاربران خود را به اینترنت پر سرعت و دیگر راههای ارتباطی مدرن امروز افزایش بدهند.
از طرفی آمارها نشان میدهند که این کشورها در سالهای اخیر حجم سرمایهگذاری بیشتری را به زیرساختها و خدماتICT اختصاص دادهاند. آنها حالا به تدریج نیاز به استفاده از تکنولوژیهای ارتباطی جدید مانند 3G را بیشتر از گذشته احساس کرده و برای دسترسی به آنها حاضر به سرمایهگذاری و همکاری با شرکتها و کشورهای توسعه یافته و پیشرفته هستند.
ارسال نظر