یک مقام مسوول شرکت مخابرات ایران در حالی که برخی مشترکان تلفن ثابت تاکید می‌کنند شرکت مخابرات بدون اطلاع‌رسانی ارتباط آنها را به دلیل بدهی در میان دوره قطع می‌کند، گفت: قطع دوره و میان دوره خطوط تلفن ثابت و موبایل پس از اطلاع‌رسانی به مشترک صورت می‌گیرد. داوود زارعیان در گفت‌وگو با مهر در تشریح جزئیات قطع خطوط تلفن ثابت و همراه مشترکان بدهکار مخابرات گفت: زمانی که مبلغ بدهی مشترک تلفن ثابت از حد تعیین شده بیشتر شود، مخابرات پس از اطلاع‌رسانی در صورت عدم پرداخت این بدهی نسبت به قطع خط مشترک اقدام می‌کند.

وی گفت: خطوط تلفن ثابت که تا سال گذشته از سوی مشترکان خریداری شده دارای ودیعه حدود ۹۰ هزار تومان بوده است و زمانی که بدهی مشترک در میان دوره به این مبلغ برسد قطع ارتباط صورت می‌گیرد، اما مشترکانی که به تازگی و از سال گذشته مبادرت به خرید خط تلفن ثابت خود با قیمت ۵۰ هزار تومان کرده‌اند به دلیل نداشتن ودیعه نزد مخابرات چنانچه در میان دوره بدهی شان به ۲۰ هزار تومان برسد، ارتباط تلفنی آنها قطع خواهد شد که این موضوع پس از اعلام و اطلاع‌رسانی به مشترک صورت می‌گیرد.

زارعیان در مورد قطع دوره ای خطوط تلفن ثابت نیز گفت: طبق قانون اگر مشترکی بدهی تلفن خود را دو دوره پرداخت نکند با هر مبلغ صورتحسابی ارتباط وی قطع خواهد شد. همچنین اگر بدهی مشترک در یک دوره بیش از مبلغ ودیعه باشد ارتباط مشترک تا زمان پرداخت بدهی ابتدا به صورت یک‌طرفه و سپس به طور کامل قطع می‌شود.

مدیرکل روابط عمومی ‌شرکت مخابرات ایران با اشاره به قطع بدهی خطوط تلفن همراه نیز خاطرنشان کرد: اگر بدهی مشترکان تلفن‌همراه در هر زمانی بیشتر از ودیعه نزد مخابرات شود شرکت ارتباطات سیار مجاز است ارتباط مشترک را قطع کند. البته این اقدام نیز پس از اطلاع رسانی از طریق پیام کوتاه به مشترک صورت می‌گیرد و به وی برای پرداخت بدهی مهلت داده می‌شود.

زارعیان گفت: شرایط فوق مربوط به تمامی ‌مشترکان است، اما مخابرات با برخی سازمان‌ها و شرکت‌هایی که به استفاده بیش از مبالغ مورد نظر در یک ماه نیاز دارند هماهنگی‌هایی انجام داده تا خطوط این شرکت‌ها در صورت رسیدن به این مبالغ بدهی قطع نشود. این قبیل مشترکان می‌توانند با هماهنگی با مخابرات و افزایش اعتبار خود از قطع میان دوره خطوط تلفن خود جلوگیری کنند.