گفتوگو با فرخ امیری مدیرعامل مرکز ماشینهای اداری مادیران:
قاچاق صنایع داخلی را تعطیل میکند
مریم عسگری
مادیران از شرکتهای خصوصی فعال در زمینه محصولات مختلف حوزه IT و الکترونیک است که سابقهاش به بیش از چهل و پنج سال میرسد.
عکس: نگار متیننیا
مریم عسگری
مادیران از شرکتهای خصوصی فعال در زمینه محصولات مختلف حوزه IT و الکترونیک است که سابقهاش به بیش از چهل و پنج سال میرسد. گروه ماشینهای اداری مادیران متشکل از سه شرکت، مرکز ماشینهای اداری ایران، صنایع ماشینهای اداری و خدمات ماشینهای اداری است که هر کدام با مدیریت مستقل اداره میشوند و طی سالهایی که از فعالیتش میگذرد توانسته گامهای بزرگی در زمینه عرضه و تولید کالاهای مختلف بردارد و طی یک سال گذشته نیز با محصولات میوا حضور پررنگتری در بازار داشته است.
همچنین قرار بر این است که این شرکت، پس از سالها حضور پررنگی در نمایشگاه الکامپ داشته باشد و محصولات جدیدی را نیز در این نمایشگاه برای اولین بار در ایران معرفی کند. به این بهانه گفتوگویی با مهندس فرخ امیری، مدیر عامل این شرکت داشتیم که میخوانید.
طی یک سال گذشته بازار رایانه و تجهیزات آن با یک رکود بیسابقه مواجه بود و این موضوع باعث شد بسیاری از فعالان این صنف از وضعیت بازار متضرر شوند و حتی برخی از صحنه رقابت محو شدند. این جریانات تاثیری بر مادیران داشت؟و کلا مادیران با این رکود چگونه کنار آمد؟
درست است که بازار ایران در دوران رکود به سر میبرد و بسیاری از فعالان این صنف فعالیت خود را طی یکسال گذشته محدود کردند، اما به طور کلی وقتی تغییراتی در بازار رخ میدهد فرصتهای جدیدی نیز ایجاد میشوند که اگر از این فرصتها استفاده شود میتوان به جلو حرکت کرد.
ما نیز با استفاده از همین فرصتها و همچنین برنامهریزی و سیاستگذاریهای اصولی، از حدود یک سال و نیم پیش که بازار با رکود مواجه شد مسیر برعکسی را طی کردیم و میتوانیم ادعا کنیم در شرایطی که بسیاری از شرکتها میزان تولید و عرضه را کاهش دادند یا با کاهش سهم فروش در بازار مواجه شدند، سهم فروش تمام کالاهای ما در بازار افزایش یافت که در مورد برخی از کالاها این افزایش سهم در حد چشمگیری بود و در مورد برخی نیز در حد معمول.
در واقع ما با ارائه کالاهای جدید توانستیم هم بازار فروش خود را گسترش دهیم و هم توان تولیدمان را بالا بریم. افزایش تولید و همچنین سهم فروش در زمینه مانیتورهای تولیدی مادیران نمونه خوبی در این زمینه است؛ چرا که در حال حاضر دو سوم سهم بازار مانیتور را در اختیار داریم.
در زمینه دستگاههای فتوکپی و دستگاههای چند منظوره و چاپگر نیز سهم بزرگی از بازار را در اختیار داریم و طی یک سال و نیم اخیر در زمینه چاپگرهای لیزری هم فعالیت بسیار موفقی داشتیم.
علاوه بر اینها ما طی این مدت، دستگاههای جدیدی را به سبد محصولات مادیران اضافه کردهایم و سعی کردیم فعالیت خود را گسترش دهیم که موفق هم بودیم.
به عنوان مثال طی این مدت علاوه بر نت بوکهای ال جی، نوت بوکهای DELL و HP را نیز به بازار عرضه کردیم. همچنین قرار بر این است برای اولین بار در ایران و حتی خاورمیانه خط تولید تلویزیونهای LED را راهاندازی کنیم.
در زمینه ارائه سیستمهای یکپارچه نیز ما موفقیتهایی کسب کردهایم و این سیستمها را به مدارس، آموزشگاهها و... ارائه کردیم که مورد استقبال بخش آموزشی کشور واقع شد. این سیستمهای یکپارچه شامل MONITOR NETWORKINGهایی است که هزینه تهیه آنها یک سوم هزینه خرید یک رایانه است و برای سیستم آموزشی بسیار کارآمد است. علاوه بر اینها در بخش ویدئو پروژکتورها نیز اپتیما به عنوان بزرگترین تولیدکننده DLP توانست سهم بزرگی از بازار را در اختیار بگیرد. همچنین در زمینه کالاهای بانکداری توانستیم شاهد افزایش تنوع کالاهای این حوزه باشیم و در حال حاضر انواع چک اسکن،
MICRO READER و... توسط مادیران عرضه میشود. پس میبینیم که با وجودی که اکثر شرکتها از شرایط بازار متضرر شدند مادیران توانسته است با برنامهریزی صحیح و همچنین استفاده از فرصتها در جهت افزایش تولید و عرضه محصولات مختلف پیش رود. البته باید به این نکته هم اشاره شود که ریسکی که مادیران برای افزایش فعالیت خود کرد، آن هم در این شرایط اقتصادی و شرایط بازار تا حدود زیادی باعث موفقیت آن شد.
در شرایطی که بازار با کاهش شدید تقاضا مواجه بود، چگونه توانستید چنین سهمیرا در بازار کسب کنید؟ آیا میزان تقاضا برای این کالاها،چه محصولات تولیدی مادیران و چه محصولات وارداتی، در حدی بود که شما را ترغیب به افزایش میزان عرضه و تولید کند؟
در مورد مانیتور میزان عرضه در حدی بود که ما را ترغیب به تولید کند.زیرا بازار مانیتور از CRT به سمت LCD میرود و علاوه بر اینکه بسیاری از کاربران جدید رایانه به سمت مانیتورهای LCD میروند،بسیاری از افرادی که قبلا از مانیتور CRT استفاده میکردند نیز به سمت LCDها میروند. در چنین شرایطی میزان تقاضا برای مانیتورهای LCD در حد قابل توجهی افزایش مییابد.
از طرفی قیمت محصولات مختلف از جمله مانیتور روندی رو به کاهش داشته و این کاهش قیمتها به خودی خود باعث به وجود آمدن بازار جدیدی میشود. به عنوان مثال در بازار لپ تپ کاهش قیمتها باعث شد یک بازار دانشجویی برای لپ تاپ به وجود آید. در مورد سایر محصولات نیز همین طور است. اگر بررسی کنیم میبینیم که قیمت سایر کالاها نیز روند نزولی داشته و همین موضوع باعث افزایش تقاضا شده است.به عنوان مثال قیمت انواع درایو طی شش ماه اخیر ۳۰ تا ۴۰درصد کاهش یافته است.سایر کالاها نیز با حدود ۲۰درصد کاهش قیمت مواجه شدهاند.
از طرفی کشور ما دارای جمعیتی جوان است و IT نیز صنعتی جدید و نوپا در ایران به حساب میآید. پس نمیتوان انتظار داشت اگر رشد این صنعت در سایر کشورها کند شود در ایران هم این اتفاق میافتد.
شما از افزایش سهم مانیتورهای LG و AOC طی سال گذشته گفتید و اینکه در رتبه اول پرفروشهای بازار ایستاده اید. این درحالیاست که سایرین معتقدند،مجموع سهم دو برند AOC و LG در بازار داخلی بیش از برند دوم بازار(سامسونگ)است.
در این باره چند مرجع اطلاعات وجود دارد که میتوان به آنها مراجعه کرد و صحت و سقم ادعاها را مشخص کرد.یکی از این مراجع معتبر وزارت صنایع است. زیرا تولیدکنندگان باید کیتهای خود را به این وزارتخانه ارائه دهند و آمار خود را اعلام کنند.
بر اساس آماری که داریم سهم ما در بازار داخلی ۶۲درصد است.
به عبارتی در رتبه اول LG ایستاده است و پس از آن سامسونگ با یک فاصله در رتبه دوم است.AOC نیز با یک فاصله از سامسونگ در رتبه سوم ایستاده است. به عبارتی سامسونگ بین AOC و LG قرار گرفته است.
شما با نمونههای قاچاق موجود در بازار چگونه برخورد میکنید؟ آیا وجود چنین کالاهایی میزان فروش شما را تحت تاثیر قرار نمیدهد؟
ما با اداره مبارزه با قاچاق کالا و ارز همکاریهای مداومیداریم و اطلاعات مربوط به قاچاقچیان را به این ستاد میدهیم و آنها نیز با قدرت اجرایی که دارند به سرعت با قاچاقچیان برخورد میکنند.
ما با این ستاد همکاری میکنیم، اما سایرین به تازگی نسبت به فعالیت قاچاقچیان واکنش نشان دادهاند و در این زمینه برنامهریزی کردهاند که شاید دیر باشد، اما میتواند تا حدود زیادی باعث کاهش فعالیت قاچاقچیان شود. همچنین ما در مادیران یک بخش مبارزه با قاچاق داریم که تا حدود زیادی در مقابل قاچاق مانع ایجاد میکند و یکی از دلایلی که قاچاق در محصولات LG و AOC کمتر از سامسونگ است اقداماتی است که ما برای مقابله با قاچاق انجام دادهایم.
به هر حال قاچاق در محصولات سامسونگ بیشتر از LG و AOC است که این نشان دهنده حساسیت ما نسبت به این مساله و واکنشهای اصولی ما است. قاچاق به صنایع داخلی صدمه میزند و اگر جلوی فعالیت قاچاقچیان گرفته نشود باید منتظر تعطیلی کارخانههای تولیدی و... باشیم.
در زمینه تلویزیون چطور؟آیا قاچاق تلویزیونهای شارپ و ال جی نیز بهاندازه سامسونگ است؟
در زمینه تلویزیون LCD سامسونگ حرف اول را میزند و معمولا وقتی در زمینه عرضه محصولی اول هستید توجه قاچاقچیان هم به نفر اول جلب میشود.زیرا قاچاقچی به سراغ کالایی میرود که بتواند آن را به راحتی بفروشد و برایش صرف داشته باشد.در مورد سامسونگ هم این اتفاق افتاد. ولی اخیرا سامسونگ حرکتهای خوبی برای مبارزه با قاچاق کرده است.
در مورد X.VISION چطور؟آیا میزان تقاضا در حدی است که تولید به صرفه باشد؟آیا این کالاها میتوانند با تولیدات سایر کشورها رقابت کنند؟
خیلیها معتقدند که محصولات ایرانی به دلیل قیمت بالایی که دارند قابلیت رقابت با محصولات چینی را ندارند، ولی این طور نیست.
ما در شرایطی دست به تولید میزنیم که بهره بانکی و نرخ تورم بالایی در کشور داریم. در حالیکه نرخ تورم و نرخ بهره بانکی در کشوری مثل چین در حد ۷ تا ۸درصد است. به همین دلیل قاچاقچی این کالاها را که در سایر کشورها قیمت کمتری دارند با قیمت پایین خریداری و بدون پرداخت هیچ عوارضی وارد کشور میکند.
اگر ما در شرایط مساوی با سایر کشورها دست به تولید میزدیم میتوانستیم با محصولات سایر کشورها رقابت کنیم. میتوان گفت ما در کشور زیر ساختهای لازم را نداریم تا بتوانیم با چین رقابت کنیم.
به نظر شما تعرفههای بالای گمرکی عامل اختلاف قیمت کالاها در ایران و سایر کشورها نیست؟ آیا کاهش تعرفهها نمیتواند باعث شود کالا با قیمت پایین تری وارد بازار شود و در نتیجه واردات کالای قاچاق برای قاچاقچی صرف نداشته باشد؟
دولت به منظور حمایت از تولیدکننده داخلی تعرفه کالاهایی که تولید داخلی دارند را افزایش داده تا به این طریق ورود کالاها محدود شود، اما اتفاقی که افتاده این است که واردات رفته است به سوی قاچاق و شبه قاچاق.
مثلا برخی میروند تلویزیونی را که ما در ۶۰۰ یا ۷۰۰قطعه منفصله وارد کشور میکنیم در دو یا سه قطعه وارد میکنند و در کارگاههای زیرزمینی مونتاژ میکنند و اسم خود را میگذارند تولیدکننده. یا اینکه واردکنندگان کالاهای بیکیفیت ارزان قیمت را خریداری میکنند و از طریق گمرک وارد کشور میکنند و با قیمت بالا به فروش میرسانند که این نوعی شبه قاچاق است. پس قاچاق به روشهای مختلف در کشور رواج دارد و تولیدکنندگان و واردکنندگان رسمی را با مشکل مواجه کردهاست.
شما گفتید همکاری شما با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز باعث شده است که قاچاق محصولات تحت پوشش مادیران محدود باشد. به نظر شما این وظیفه تولیدکنندگان و واردکنندگان است که این اقدام را انجام دهند؟ در این صورت ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز چه اقدامی میکند؟
ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز قدرت اجرایی دارد و ما قدرت اطلاعاتی. به عبارتی ما با امکاناتی که داریم میتوانیم از شرایط و اتفاقاتی که در نقاط مختلف میافتد مطلع شویم، در حالیکه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بودجه و امکانات انجام این کار را ندارد.پس ما یک همکاری دو سویه با این اداره داریم وقاچاقچیان را شناسایی و معرفی میکنیم و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز این افراد را دستگیر میکند.
بحث تولید گوشیهای LG وطنی به کجا رسید؟آیا عدم استقبال از این گوشیها عامل توقف تولید این کالا بود؟و اینکه شنیده میشود پس از تولید گوشیهای وطنی با مارک LG،گوشیهای وارداتی این برند هم در بازار با کاهش تقاضا مواجه شدند.در این باره توضیح دهید.
در ابتدای امر دولت تعرفه واردات گوشی تلفن همراه را افزایش داد و از سه شرکت خواست که تولید گوشی تلفن همراه را آغاز کند که مادیران این مسوولیت را تقبل کرد، اما حدود یک ماه پس از آغاز فعالیت خط تولید گوشیهای این برند، تعرفهها کاهش یافت و ما به عنوان تولیدکننده این گوشیها به شدت متضرر شدیم و عملا ناچار شدیم از این عرصه خارج شویم. به عبارتی میتوان گفت حمایتهای دولتی از ما در حد حرف بود و هیچ کدام محقق نشد. از طرفی دولت به ما وعده داده بود که در صورتی که خط تولید گوشی را راهاندازی کنیم، راهکاری ارائه میدهد تا ورود کالای قاچاق به بازار قطع شود، اما این اتفاق نیفتاد و شرکت مخابرات اعلام کرد سرور این شرکت گنجایش ثبت تمام IMEها را ندارد. در مورد کاهش تقاضا برای گوشیهای وارداتی ال جی هم باید بگوییم ما با این موضوع موافق نیستیم و ال جی حدود دو سال است در حوزه گوشیهایش در ایران فعالیت جدی در زمینه معرفی محصولات و... دارد وطی سالهای گذشته برخلاف سایر برندها روی بخش تبلیغات و... مانور نداده بود.
از میوا بگویید.سال گذشته که شما میوا را معرفی کردید قرار شد طی یکسال ۱۴۰ کالا از این خانواده به بازار عرضه شود.آیا این وعده محقق شد؟
در مورد میوا ما به آن سرعتی که میخواستیم پیش نرفتیم، ولی به هر حال ورود کالای میوا توسعه خوبی داشته است و توانستیم دسته کالاهایی مانند موس و
کی بورد و... را افزایش دهیم و در بازار خوب ظاهر شویم.اصولا در مقایسه با سال گذشته ما توانستیم رشد خوبی در زمینه محصولات میوا داشته باشیم و از روند فروش محصولات میوا راضی هستیم.
در حال حاضر میوا چند کالا دارد؟
بیش از صد مدل کالا با برند میوا در بازار داریم.
در مورد سرویس POINT+ توضیح دهید.
این سرویس یک سیستم LOYALTY PROGRAM است که به معنی وفاداری نماینده و مصرف کننده است. قرار بر این بود این سرویس زودتر از اینها راهاندازی شود، ولی راهاندازی آن به دلیل مشکلات نرمافزاری به تعویق افتاده است. البته در حال حاضر برخی از بخشهای این سرویس راهاندازی شده است و تنها بخشهای میانی مانده که آن هم تا پایان سال راهاندازی میشود.
در مورد حضورتان در الکامپ پس از سالها بگویید.چه شد که تصمیم گرفتید پس از سالها در این نمایشگاه شرکت کنید؟ آیا برنامههای جدیدی دارید یا پیش بینی شما از الکامپ امسال با سالهای قبل متفاوت است؟
چند اتفاق باعث شد تا ما امسال در الکامپ شرکت کنیم. اولین دلیل این بود که ما با مدیریت این نمایشگاه مشکل داشتیم و نگاه متفاوتی که باید به ما به عنوان بزرگترین تولیدکننده لوازم الکترونیکی میشد، در این نمایشگاه نمیشد.
اما امسال این دیدگاه به ما عوض شد. از طرفی ما محصولات جدید و خدمات گستردهای داریم و تصمیم گرفتیم این محصولات را به عموم معرفی کنیم. پس در این نمایشگاه شرکت کردیم. علاوه بر این مجموعهای از ترینهای جهان را در زمینه IT برای اولین بار وارد کشور میکنیم که در الکامپ معرفی میشوند.
میتوان گفت ما امسال قصد داریم بسیار قوی و پررنگ در نمایشگاه حاضر شویم و برنامههای زیادی هم داریم.
ارسال نظر