حجم واردات تلویزیون به کشور کاهش یافت

عکس: نگار متین‌نیا

بازار دیجیتال- حجم واردات انواع تلویزیون lcd و پلاسما طی چهار ماه نخست سال ۸۸ نسبت به مدت مشابه سال ۸۷ در حدود دو میلیون کیلوگرم کاهش یافت.

بر اساس اعلام گمرک جمهوری اسلامی ایران، حجم واردات انواع تلویزیون lcd و پلاسما در سایزهای ۳۰ اینچ به بالا در چهار ماه نخست سال ۱۳۸۸ معادل یک میلیون و ۳۶۰هزار و ۸۵ کیلوگرم بوده است که این میزان دارای ارزش ریالی معادل ۳۱۳میلیارد و ۴۹۲میلیون و ۱۴۰هزار و ۳۲۷ ریال و ارزش دلاری ۳۱میلیون و ۷۹۶هزار و ۱۲۷ دلار است که در مقایسه با چهار ماه نخست سال ۱۳۷۸ کاهش چشمگیری یافته است.

براساس اعلام گمرک جمهوری اسلامی ایران، حجم واردات انواع تلویزیون lcd و پلاسما در چهارماه اول سال گذشته نیز معادل سه میلیون و ۴۳۴هزار و ۱۵۷ کیلوگرم است بوده است که این حجم واردات ارزش ریالی معادل ۵۸۷میلیارد و ۵۲۶میلیون و ۶۶۲هزار و ۲۳۱ریال و ارزش دلاری معادل ۶۴میلیون دلار داشته است.

تولیدکنندگان تلویزیون‌های وطنی، معتقدند افزایش حجم تولیدات داخلی تلویزیون و همچنین کاهش قیمت‌ها باعث شده است از میزان واردات این کالا به داخل کشور کاسته شود. اما فعالان بازار بر این باورند عرضه تلویزیون‌های قاچاق به بازار با قیمت پایین می‌تواند یکی از دلایل مهم کاهش شدید حجم واردات انواع تلویزیون از مبادی رسمی باشد. چرا که اگر سری به بازار خرید و فروش تلویزیون در نقاطی مانند خیابان جمهوری بزنید متوجه خواهید شد مدل‌های مختلف تلویزیون در حد کافی در بازار موجود است که البته بخش قابل توجهی از این تلویزیون‌ها بدون گارانتی به فروش می‌رسند و به نظر می‌رسد این تلویزیون‌ها از مبادی غیررسمی وارد کشور شده‌اند.

همچنین بر اساس اعلام گمرک جمهوری اسلامی، بیشترین حجم واردات نیز در سال ۸۸ از کشورهای هنگ‌کنگ، چین، امارات متحده عربی و کره بوده است.

این در حالی است که بیشترین حجم واردات تلویزیون در سال گذشته از کشورهای امارات متحده عربی، چین، آلمان، تایلند و هلند صورت گرفته است.

مقایسه اعداد و ارقام ارائه شده از گمرک جمهوری اسلامی به خوبی نشان‌دهنده کاهش حجم واردات این کالا که در پی کاهش شدید تقاضا برای این کالا رخ داده، است.

یکی از عرضه کنندگان تلویزیون در بازار داخلی می‌گوید: طی ماه‌های اخیر با توجه به کاهش شدید قیمت‌ها در بازار داخلی و توصیه‌های اتحادیه لوازم صوتی و تصویری و همچنین وزارت بازرگانی به واردکنندگان برای کاهش مجدد قیمت‌ها، توان واردکنندگان برای واردات کالا به صورت نقدی کاهش یافت.

به گفته این فروشنده، کاهش قیمت‌ها در سال جدید با افزایش قیمت پنل lcd توام شد و به همین دلیل واردکنندگان با کاهش قیمت‌ها متحمل زیان شدند.

یکی دیگر از فعالان بازار تلویزیون نیز در این باره می‌گوید: تولیدکنندگان داخلی، طی ماه‌های اخیر برای رقابت در بازار، قیمت‌ها را در حد بیشتری نسبت به واردکنندگان کاهش دادند و حجم تولیدات خود را نیز افزایش دادند و با این روش موفق شدند تا حدودی سهم خود را در بازار، آن هم یک بازار بی رونق افزایش دهند.

به گفته وی، x.vision یکی از برندهای پرفروش داخلی است که در بازار طی ماه‌های اخیر فروش خوبی داشته است.

یک فروشنده دیگر برندهای سامسونگ و ال جی را از پرفروش‌های بازار معرفی کرد و گفت: در این بین تلویزیون‌های lcd با سایز ۴۲ اینچ فروش زیادی دارند.

فروشندگان همچنین برند سونی را به عنوان برند گران قیمت بازار معرفی کردند که البته طی ماه‌های اخیر قیمت‌های خود را تا حدودی کاهش داده است.

یکی از فروشندگان تلویزیون‌های سونی در بازار داخلی می‌گوید: سونی طی سال گذشته خط تولید مانیتورهای خود را محدود کرد و در مقابل بر تولید انواع تلویزیون تمرکز کرد و هر روز شاهد عرضه مدلی جدید در خانواده سونی هستیم. واردکنندگان تلویزیون با اشاره به ثبات قیمت این کالا طی یک ماه گذشته گفتند: طی ماه گذشته قیمت‌ها ثابت مانده است. زیرا قیمت‌ها به حد کافی طی ماه‌های گذشته کاهش یافته است و کاهش بیشتر قیمت‌ها تنها منجر به متضرر شدن واردکنندگان و فعالان بازار می‌شود.

یک واردکننده تلویزیون نیز در این‌باره می‌گوید: کاهش حجم واردات تلویزیون به بازار داخلی نشان‌دهنده افزایش تقاضا برای تلویزیون‌های تولیدی کشور نیست. بلکه می‌توان این موضوع را از دید دیگری بررسی کرد.

به گفته وی، یکی از دلایل کاهش حجم واردات انواع تلویزیون می‌تواند افزایش ورود تلویزیون‌های قاچاق به کشور باشد. زیرا هم‌اکنون در بازار شاهد عرضه گسترده تلویزیون‌های وارداتی هستیم که بدون گارانتی و با قیمت پایین به فروش می‌رسند.

وی معتقد است برای اینکه در بازار یک رقابت سالم شکل بگیرد باید جلوی ورود کالاهای قاچاق گرفته شود.

این در حالی است که طحان پور، رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران نیز معتقد است، کاهش قیمت‌ها یکی از راه‌های موثر در کاهش ورود کالاهای قاچاق به کشور است.

چرا که اگر قیمت‌ها در بازار در حدی باشد که مصرف‌کنندگان توان خرید کالای با گارانتی را داشته باشند دیگر به سراغ خرید کالای قاچاق نمی‌روند و از طرفی ورود کالای قاچاق نیز در این صورت برای قاچاقچی با سود بالا همراه نیست. اما فعالان بازار با کاهش مجدد قیمت‌ها موافق نیستند.