فعالان عرصه IT مجازی می‌شوند

ندا لهردی

این روزها وقتی درباره «مجازی سازی» صحبت می‌شود، بهتر است انتظار شنیدن نظرات چندان منطقی و قابل قبولی را نداشته باشیم.در حالی که مفهوم مجازی سازی در دنیای فناوری اطلاعات در حال گسترش در جهان تجارت است، هنوز این فرآیند برای بسیاری از مدیران شرکت‌های IT دنیا شناخته نشده و دور از ذهن است. این در حالی است که شرکت‌هایی که مجازی سازی را تجربه کرده‌اند از آن به عنوان راه نجاتی برای رهایی از رکود اقتصادی یاد می‌کنند.

مجازی سازی و دنیای مدرن

«مجازی سازی» در حقیقت به زبان ساده تغییر مفاهیم واقعی و فیزیکی به مضامین مجازی در دنیای فناوری اطلاعات است.

به این ترتیب انواع نرم‌افزارها و سیستم‌های مختلف امکان قرار گرفتن در فرآیند مجازی‌سازی را دارند.

در حال حاضر اغلب شرکت‌ها در حال استفاده از مجازی سازی نرم‌افزارها برای مهار حجم پردازش اطلاعات توسط سرورهای کامپیوتر خود هستند.

به این ترتیب آنها می‌توانند نرم‌افزارها و سیستم عامل‌های مختلفی را در کامپیوتر خود اجرا کنند. در حقیقت سرورها تنها امکان اجرای یک سیستم عامل یا نرم‌افزار را دارند؛ با این اوصاف فرآیند مجازی‌سازی امکان اجرای چندین برنامه را به یک سرور می‌دهد.

درست به همین دلیل هم هست که مجازی‌سازی به کاهش هزینه‌ها، پس‌انداز و حتی جلوگیری از رکود اقتصادی شرکت‌ها کمک قابل توجهی می‌کند. این همان موضوعی است که شرکت‌های فعال در کشورهای توسعه یافته را برای استفاده از فرآیند مجازی‌سازی مجاب کرده است.

گزارش موسسه تحقیقاتیForrester Research درباره تحقیق اخیر این موسسه در مورد مجازی‌سازی نشان می‌دهد که نیمی از شرکت‌های حاضر در این تحقیق در حال مجازی‌سازی سرورهای کامپیوترشان هستند. این در حالی است که دو سوم این شرکت‌ها اعلام کرده‌اند که تا پایان سال ۲۰۰۸ استفاده از فن‌آوری‌های مجازی‌سازی را آغاز خواهند کرد.

راهی مطمئن برای پس‌انداز

آگاهی از شیوه‌های مجازی‌سازی و آشنایی بیشتر با مزایا و نتایج مفید استفاده از فرآیند مجازی‌سازی، مفهوم جدیدی از آن را پیش روی مدیران شرکت‌های IT در سرتاسر جهان قرار داده است.

به این علت است که بسیاری از کارشناسان مجازی‌سازی را راهی مطمئن برای پس‌انداز و جلوگیری از رکود اقتصادی دانسته‌اند.

به عقیده کارشناسان برآورد حجم هزینه‌هایی که هر شرکت با استفاده از مجازی‌سازی می‌تواند پس‌انداز کند، کار مشکلی است. با این حال آنها معتقدند که این رقم قطعا مبلغ قابل توجهی خواهد بود.

تا آنجا که مجله Forbes اعلام کرده است که حجم بازار مجازی‌سازی تا سال ۲۰۱۱ دو برابر شده و به ۱۲میلیارد دلار خواهد رسید. این در حالی است که این رقم در سال ۲۰۰۷ تنها ۵/۵میلیارد دلار بوده است.

مجازی‌ترین شرکت‌ها

در میان شرکت‌های مختلف فعال در عرصه IT اغلب شرکت‌های بزرگ و شناخته شده، راه مجازی‌سازی را از مدت‌های قبل در پیش گرفته‌اند. در این میان شاید بتوان شرکت IBM را یکی از پیشگامان در استفاده از فرآیند مجازی‌سازی به حساب آورد.

درواقع این شرکت مجازی‌سازی را از اواخر دهه ۱۹۶۰ به کار گرفت.

این روزها اما نام شرکت‌هایی مانند Google، Oracle، Microsoft وSun Microsystems هم در بین شرکت‌های مجازی قرار گرفته است.

مجله Forbes در بررسی اخیر خود درباره فرآیند مجازی‌سازی، توسعه و به‌کارگیری آن، هفت شرکت را به عنوان مجازی‌ترین شرکت‌های جهان اعلام کرده است.

این شرکت‌ها عبارتند از:

IBM: یکی از نخستین شرکت‌های مجازی‌سازی شده که به تازگی تکنولوژی‌های جدید مجازی‌سازی را برای شرکت‌ها و بنگاه‌های کوچک و متوسط عرضه کرده است.

درآمد سالانه این شرکت تا پایان سال ۲۰۰۷ برابر ۹۹میلیارد دلار بوده و حجم سرمایه آن در بازار به ۱۶۱میلیارد دلار رسیده است.

Microsoft: غول نرم‌افزاری دنیا هم با افزایش سرمایه خود در بازار به ۲۷۵میلیارد دلار توانست درآمد سالانه‌اش را تا پایان سال ۲۰۰۷ به ۵۱میلیارد دلار برساند.

Oracle: این شرکت فرآیند مجازی‌سازی نرم‌افزارهای متن باز خود را از پاییز سال ۲۰۰۷ آغاز کرده است.

درآمد سالانه این شرکت تا پایان سال گذشته میلادی برابر ۱۸میلیارد دلار بوده و حجم سرمایه آن در بازار به ۱۰۵میلیارد دلار رسیده است.

Sun Microsystems: این شرکت در اوایل دهه ۲۰۰۰ مجازی‌سازی را آغاز کرده و حجم سرمایه خود را در بازار به ۱۴میلیارد دلار رسانده است. درآمد سالانه این شرکت در سال ۲۰۰۷ به ۱۴میلیارد دلار رسید.

Redhat: یکی از تولیدکنندگان بزرگ نرم‌افزارهای متن باز فرآیند مجازی‌سازی را به تازگی آغاز کرده است.

درآمد سالانه این شرکت در سال ۲۰۰۷ برابر ۴۰۰میلیون دلار بوده و حجم سرمایه آن در بازار به ۹/۳میلیارد دلار رسیده است.

VM Ware: این شرکت فرآیند مجازی‌سازی را از سال ۱۹۹۸ آغاز کرده و حجم سرمایه خود را در بازار به ۵/۱۷میلیارد دلار رسانده است. درآمد سالانه این شرکت در سال گذشته میلادی برابر ۳/۱میلیارد دلار بوده است.

Citrix Systems: این شرکت از سال گذشته کار مجازی‌سازی را آغاز کرده است.

درآمد سالانه این شرکت در این سال برابر ۴/۱میلیارد دلار بوده و حجم سرمایه آن در بازار به ۶/۵میلیارد دلار رسیده است.