طرح ارسال پیامک از طریق تلفن ثابت، برخی ملاحظات تعرفه‌ای و قانونی داشته و اختلاف‌نظرهای زیادی در این رابطه وجود دارد. به گزارش دنیای اقتصاد، روح‌اللهی، مدیرعامل شرکت مخابرات استان تهران، در یک نشست خبری، حجم دایری‌های تلفن ثابت به عنوان یکی از پارامترهای عملکرد مخابرات استان تهران از ابتدای سال تاکنون را ۴۵۰‌هزار شماره عنوان کرد و اظهار داشت: با این میزان، تعداد تلفن‌های ثابت استان تهران به مرز شش میلیون شماره رسیده است.

روح‌اللهی گفت: فروش فیش تلفن ثابت در سال ۸۶ تاکنون ۳۵۶‌هزار شماره و طول شبکه فیبرنوری شبکه نیز شش‌هزار و ۷۰۰ کیلومتر بوده و ضریب نفوذ استان تهران به ۳/۴۳ و شهر تهران به ۰۶/۵‌درصد رسیده است.

وی خاطرنشان کرد: تست سرویس ویدیو کنفرانس شرکت مخابرات استان تهران انجام شده و منتظر تعرفه‌های مصوب هستیم.

وی افزود: در حال حاضر ۱۲‌هزار و ۶۰۰ فیش ودیعه از مردم در نوبت است که پنج‌هزار شماره تا پایان سال دایر خواهد شد و هم‌اکنون نیز در اکثر شهرهای استان واگذاری تلفن ثابت به روز است. وی درخصوص پرداخت غیرحضوری قبوض تلفن، گفت: نرسیدن قبوض به دست مشترکان و در پی آن عدم پرداخت آن، همیشه به عنوان یکی از گلایه‌های مردم مطرح بوده که با طراحی سرویس جدید، تمامی‌اطلاعات قبض دریک سرور متصل به تلفن‌بانک بانک صادرات ذخیره می‌شود و بدین ترتیب مشترک با داشتن کارت عضو شبکه شتاب و بدون نیاز به قبض می‌تواند با تماس با شماره‌ اعلامی‌و اعلام شماره تلفن از صورت حساب شماره خود آگاهی یافته و در صورت نیاز با انتخاب گزینه مناسب به صورت مستقیم نسبت به پرداخت قبض خود اقدام کند. روح‌اللهی با بیان این که برای سرویس فوق از ابتدای سال آینده اطلاع‌رسانی صورت می‌گیرد، گفت: با راه‌اندازی این سرویس، رسید پرداخت در قبض دوره بعدی خواهد آمد.

وی گفت: البته با مکاتباتی که با بانک مرکزی انجام شده و هزینه زیاد بانک‌ها برای پرداخت حضوری قبوض مردم، پیش‌بینی شده تا پس از راه‌اندازی این سرویس، درصورت پرداخت حضوری قبوض،هزینه تمام شده از آنها اخذ شود. وی، درخصوص مشکلات شرکت‌های PAP و مخابرات استان تهران، تصریح کرد: شرکت‌های PAP تاکنون اقدامات خوبی انجام داده‌اند، اما استدلال ما این است که این مدل برای مقیاس بالا قابل اجرا نیست و از ابتدا هدف‌گذاری دقیق نبوده و این که شرکت‌های مخابرات استانی از این سرویس محروم شدند از ابتدا کاری صحیح نبوده است. وی ادامه داد: به نظر نمی‌رسد بدون ورود مناسب شرکت‌های مخابرات استانی بتوان این مشکل را حل کرد، چراکه درخصوص نحوه ورود این شرکت‌ها هم بحث‌هایی وجود دارد. روح‌اللهی خاطرنشان کرد: براساس کلیات این طرح، بضاعت شرکت‌های مخابرات استانی و PAPها می‌تواند مکمل یکدیگر بوده و کار را جلو ببرد. وی گفت: اگر این توافق انجام شود، طی سه سال نزدیک به یک‌میلیون نصب می‌شود. وی درخصوص شبکه هوشمند اظهارداشت: از هشت سرویس این شبکه، اینترنت هوشمند و کارت‌های اعتباری بیشترین متقاضی را داشته‌اند که البته طبق برنامه تلاش می‌شود تا از سال آینده امکان اتصال به اینترنت از طریق این کارت‌ها فراهم شود.

مدیرعامل شرکت مخابرات استان تهران، درخصوص درآمد این شرکت گفت: معمولا درآمد شرکت به صورت سالانه محاسبه می‌شود و سود سال گذشته کل شرکت مخابرات استان تهران حدود ۹۰‌میلیارد تومان بوده است.

وی، همچنین در زمینه افزایش تعرفه تلفن ثابت اظهارداشت: طبق تکالیف برنامه چهارم توسعه، باید هر ساله متوسط ۱۰‌درصد تعرفه تلفن ثابت اضافه می‌شد که با توجه به سیاست‌های دولت این اتفاق رخ نداد و به نظر می‌رسد که اگر هرچه زودتر برای این تعرفه‌ها فکری نشود، بخش فوق به طور کلی در تمام کشور زیان‌ده می‌شود، این در حالی است که در حال حاضر دولت و شرکت مخابرات ایران در برخی استان‌ها برای تلفن ثابت سوبسید می‌دهند.

وی، این موضوع را منطقی ندانست و گفت: ایران ارزان‌ترین قیمت پالس تلفن ثابت را در دنیا دارد و این باعث زمین‌گیر شدن شرکت‌های مخابراتی استانی خواهد شد و قدرت سرمایه‌گذاری را از آنها خواهد گرفت.