سیاست کاهش تعرفه تاثیری در قیمت نداشت
توسعه اینترنت بدون سرعت
این روزها اغلب کاربران از کندی سرعت اینترنت، قطعشدنها و اختلالات مدام این شبکه اظهار نارضایتی میکنند. این در حالی است که مسوولان وزارت ارتباطات مرتبا از رشد ضریب نفوذ اینترنت و توسعه این شبکه در کشور خبر میدهند.
این روزها اغلب کاربران از کندی سرعت اینترنت، قطعشدنها و اختلالات مدام این شبکه اظهار نارضایتی میکنند. این در حالی است که مسوولان وزارت ارتباطات مرتبا از رشد ضریب نفوذ اینترنت و توسعه این شبکه در کشور خبر میدهند.
با وجود راههای پرسرعت متعددی که برای اتصال به اینترنت در جهان وجود دارد، اما درحالحاضر بیشتر کاربران ایرانی از همان روش قدیمی Dailup بهره میبرند. روشی که کاربران برای استفاده از اینترنت حتما باید دست به تهیه کارتهای اینترنت بزنند یا برای راحتی کار از یکی از شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنتی (ISP) اشتراک چندماهه بگیرند، اما آن عده کمی هم که از خدمات اینترنت پرسرعت (ADSL) استفاده میکنند به علت گرانی قیمت فروش آن و قطع و وصل شدنهای مدام، آنچنان که باید از اتصال به اینترنت لذت نمیبرند، اما با تمامی این مشکلات، استفاده از اینترنت را نمیتوان فراموش کرد.
کاهش تعرفه
در بین این نارضایتیها، خبری مبنی بر کاهش 30درصدی تعرفه پهنای باند اینترنت که اولینبار از سایت رسمی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از قول رییس هیاتمدیره شرکت مخابرات اعلام شد، شاید باعث شادی بسیاری از کاربران خانگی شد؛ چرا که بسیاری از این کاربران گمان میکردند این حرکت مخابرات باعث میشود که کاربران خانگی در ازای استفاده از اینترنت مبلغ کمتری را پرداخت کنند، اما آیا کاهش تعرفه پهنای باند اینترنت، تاثیری در کاهش هزینههای کاربران خانگی اینترنت داشته است؟
برخی کارشناسان معتقدند، قیمت پهنای باند درصد کمی از هزینهای را شامل میشود که کاربر خانگی پرداخت میکند. در واقع یک کاربر خانگی به ازای هر یک ساعت استفاده از اینترنت ۱۵۰ تا ۲۰۰تومان هزینه پرداخت میکند که تنها ۱۵ تا ۲۵درصد آن بابت پهنای باند است. از سوی دیگر، حدود ۳۵درصد از هزینهای که یک کاربر میپردازد، صرف هزینه واسطهگران میشود و ۴۰درصد این مبلغ نیز به شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنتی تعلق میگیرد.
به عقیده یک کارشناس حوزه IT نیز، کاهش تعرفه پهنای باند باید با بالا رفتن سطح کیفی اینگونه خدمات همراه باشد. در حالی که متاسفانه شاهد هستیم بسیاری از شرکتها در ارائه این خدمات بسیار ضعیف عمل کرده و حتی در بعضی مراحل پاسخگوی مشکلات مشترکان خود هم نیستند.
درحالحاضر، سپنتا و پارس آنلاین جزو بهترین شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنتی هستند که نرخ خدمات خود را به دلیل کاهش تعرفه پهنای باند و حفظ بازار در حدود ۳۰ تا ۴۰درصد کاهش دادهاند. همچنین در این بین شاتل، امیدان و داتک نیز در ردههای بعدی قرار دارند.
طبق اعلام بخش فروش شرکت امیدان این شرکت قبل از اعلام کاهش 30درصدی تعرفه پهنای باند، قیمت کارتهای اینترنت و همچنین هزینه اشتراک خود را بین 25 تا 30درصد کاهش داده بود. این شرکت علت این کاهش قیمت را رقابت با سایر شرکتها اعلام میکند.
یکی از مدیران فروش شرکت امیدان قیمت کارتهای ۳، ۱۰ و ۲۰ ساعته خود را به ترتیب با قیمتی در حدود هزار تومان، هزار و ۶۰۰تومان و سه هزار تومان اعلام کرده و اظهار میکند: «این قیمتها قبل از کاهش تعرفه پهنای باند گرانتر بوده است. وی همچنین قیمت اشتراک یک ماهه نامحدود این شرکت را حدود ۹هزار تومان اعلام میکند و میگوید: «اسفندماه سال گذشته این اشتراک با قیمت ۱۸هزار تومان واگذار میشد که این مبلغ طی چند ماه گذشته به ۱۴هزار تومان و در حال حاضر نیز به ۹هزار تومان رسیده است.»
شاتل که یکی دیگر از شرکتهای فعال در این زمینه است، نرخ کارتهای اینترنت و همچنین نرخ هزینه اشتراک خود را طی چند ماه اخیر در حدود 30 تا 50درصد کاهش داده است.
مسوول فروش این شرکت قیمت کارتهای ۷، ۱۶ و ۲۵ ساعته خود را به ترتیب یکهزار تومان، ۲۰۰۰تومان و ۳۰۰۰تومان اعلام کرد.
همچنین وی نرخ اشتراک 100، 70 و 50 ساعته اینترنت این شرکت را به ترتیب 9هزار و 500تومان، هفت هزار تومان و پنج هزار تومان اعلام کرد و گفت: این قیمتها طی چند ماه اخیر 30درصد کاهش یافته است. بسیاری از این شرکتها علت کاهش قیمت خود را علاوه بر انتشار خبر کاهش تعرفه پهنای باند، استقبال برخی کاربران از خطوط ADSL، Wimax و... عنوان کردهاند.
اما از شرکتهای بزرگ، در زمینه ارائه خدمات ASDL میتوان به شرکت پارسآنلاین اشاره کرد. با وجود سرعتی که خطوط ADSL برای کاربران خود فراهم میکند، باید گفت که تنها تعداد معدودی از افراد از این خطوط استفاده میکنند. شاید یکی از دلایل این استقبال کم، بالا بودن قیمت این خطوط باشد.
مجرد، یکی از کارشناسان ارشد فروش شرکت پارسآنلاین در مورد قیمت خدمات شبکه ADSL میگوید: «بعد از کاهش تعرفه پهنای باند برای حفظ بازار خود و رقابت با دیگر شرکتها قیمتهای خود را بین 30 تا 50درصد کاهش دادیم. به طور کل ما به ارائه دو پهنای باند اشتراکی و اختصاصی پرداختهایم که قیمت خطهای اشتراکی در حدود 14هزار تومان و قیمت خطهای اختصاصی چیزی در حدود 250هزار تومان است.
مجرد در ادامه علت قیمتهای بالای این نوع خدمات در کشور را اینگونه ذکر میکند: «همانطور که میدانید ایران جزو کشورهای جهان سوم محسوب میشود و صنعت IT آنچنان که باید در کشور ما رشد پیدا نکرده است تا ما بخواهیم مانند سایر کشورهای پیشرفته، اینترنت را به صورت رایگان به کاربران خود ارائه دهیم» وی در ادامه میگوید:
«ما هنوز در مرحله اولیه قرار داریم و در سالهای بعد با فراهم شدن زیرساختهای لازم این امکان را فراهم خواهیم کرد تا افراد با نازلترین قیمت از بهترین امکانات بهره ببرند.
البته لازم به ذکر است که شرکت ما با کاهش ۳۰ تا ۵۰درصدی قیمت خطوط پرسرعت خود و ارائه بهترین کیفیت قصد جذب بیشتر کاربران را دارد.» مجرد همچنین در خصوص قطع و وصل شدنهای دائم اینترنت در ایران میگوید: «این قطع و وصل شدنها بسیار طبیعی است، لازم به ذکر است که این مشکلات بیشتر در خطهای اشتراکی خطوط ADSL به وجود میآیند. به دلیل این که چند کاربر به طور همزمان در حال استفاده از اینترنت هستند.
بنابراین سرعت اینترنت کم و زیاد شده و در پارهای موارد این حالت باعث قطع شدن اینترنت میشود. گفتنی است که این مشکلات در خطهای اختصاصی کمتر دیده میشود، چرا که تنها یک کاربر در حال استفاده از خطوط ADSL هستند. بنابراین امکان قطع اینترنت کمتر دیده میشود.»
بر اساس آخرین تحقیقات انجام شده در زمینه استفاده از اینترنت در اکثر کشورهای پیشرفته، هشتمیلیون و ۹۸۰هزار مشترک خانگی از مودم کابلی (Dailup) برای اتصال به اینترنت استفاده میکنند. در صورتی که ۹میلیون و ۳۰۰هزار نفر از خطوط ADSL بهره میگیرند که کره جنوبی با ۵۵میلیون جمعیت بیشترین مصرفکننده ADSL در جهان به حساب میآید.
این در حالی است که در جامعه ما ADSL را تنها به عنوان یک سرویس اینترنت پرسرعت میشناسند. بسیاری از کارشناسان معتقدند یکی از مشکلاتی که رشد و توسعه ADSL را در جامعه ما با تاخیر مواجه کرده است، نبود ارتباط میان تجهیزات نصب شده در مراکز مخابراتی با شرکتها است.
این در حالی است که جواد رادمان مدیرعامل شرکت فنآوری اطلاعات (ریتا) در گفتوگو با یکی از خبرگزاریها اظهار داشت: هماکنون میزان ADSLهای راهاندازی شده نسبت به سال گذشته که ۲۵هزار پورت بود، سه برابر افزایش یافته است.
وی در ادامه تاکید کرد: البته قطعا هنوز جای کار بسیاری وجود دارد و سرمایهگذاری و فرهنگسازی همزمان، باید تقویت شوند.
ارسال نظر