با پشت سر گذاشتن چند هفته از برگزاری نمایشگاه الکامپ سیزدهم، همچنان حرف و حدیث‌های زیادی برای این دور از نمایشگاه در بین محافل و سازمان‌ها در حال رد و بدل شدن است. برای به دست آوردن اطلاعاتی از پشت پرده‌های این نمایشگاه، گفت‌وگویی با محمد امیر شهرستانی نایب رییس تشکل مجمع فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

ارزیابی شما از الکامپ سیزدهم در مقایسه با الکامپ‌های سال گذشته چیست؟

الکامپ سیزدهم از چهار زاویه نسبت به الکامپ‌های سال گذشته تفاوت داشت. اولین تفاوت آن این بود که این اولین دور از نمایشگاه الکامپ بود که همراه با تله‌کام برگزار می‌شد و جمعا ۴۵هزار متر مربع زیربنا در اختیار داشت که این امر در تاریخ نمایشگاه‌های ایران کم سابقه بوده است. اگر بخواهیم این الکامپ را با الکامپ‌های دیگر حتی الکامپ دهم مقایسه کنیم، می‌توان گفت که این نمایشگاه از نظر تعداد شرکت‌کننده‌ها در بخش داخلی ۱۵درصد و در بخش خارجی، ۲۰درصد افزایش تعداد شرکت‌کننده داشته است. از بعد کیفیت برگزاری هم باید گفت که در دورهای گذشته صرفا شرکت‌های انفورماتیک برگزارکننده نمایشگاه بودند؛ اما در الکامپ سیزدهم در اجرای برنامه‌های راهبردی نمایشگاه جمعا شش یا هفت تشکل از بخش‌خصوصی حضور داشتند و به طور کلی می‌توان گفت، اجماع نظرات بخش‌خصوصی در حوزه ICT در این دور از نمایشگاه وجود داشته است به استثنای نظام صنفی که سه سال است این نمایشگاه را تحریم کرده است؛ علاوه بر این مسائل در الکامپ سیزدهم ما کمترین دغدغه را نسبت به مسائل ارزی و ریالی داشتیم و تقریبا می‌توان گفت که مشاجره خیلی جدی در این حوزه به وجود نیامد. در حالی که همیشه در پایان نمایشگاه یک جنگ و مبحث جدی شروع می‌شد به نام بحث ارزی و ریالی؛ یعنی اینکه شرکت‌هایی که به عنوان نماینده شرکت‌های خارجی در نمایشگاه شرکت می‌کردند یا تابلوهای این شرکت‌ها را نصب می‌کردند، غرفه‌های خود را به صورت ارزی چند برابر حساب می‌کردند. حتی این مساله در الکامپ دهم باعث مشاجره چندین تن از مسوولان شرکت‌های انفورماتیکی و در نتیجه به زندان افتادن آنها شد؛ اما در این دور از نمایشگاه‌ها کمترین مشاجره و اختلاف نظر را در این زمینه داشتیم و این مسائل به سادگی حل شد.

این نمایشگاه چه تعداد بازدیدکننده داشت و چند درصد از آنها را افراد متخصص تشکیل داده بودند؟

جمعیتی که امسال در دو نمایشگاه الکامپ و تله‌کام شرکت داشتند، کم سابقه‌ترین اجماع مردم برای یک نمایشگاه تخصصی بوده است. همچنین امسال برای اولین بار کار ویژه‌ای در نمایشگاه صورت گرفت آن هم این بود که در ورودی نمایشگاه کامپیوترهایی قرار داده بودیم و بازدیدکنندگان را بر اساس حرفه و تخصص آنها ثبت‌نام می‌کردیم. بر این اساس ما می‌توانیم طی هفته‌های آینده آمار دقیقی از تعداد بازدیدکنندگان ارائه دهیم. اما به طور کلی پیش‌بینی ما این است که طی این ۴روز بالغ بر ۸۰هزار نفر از این نمایشگاه دیدن کرده‌اند که حدود ۸۵درصد از این بازدیدکنندگان را افراد متخصص در حوزه ICT و کمتر از ۱۵درصد را افراد غیرمتخصص تشکیل داده بودند.

این دور از نمایشگاه چه مقدار هزینه در برداشته است؟

از نظر من الکامپ سیزدهم کم‌هزینه‌ترین الکامپ در مقایسه با الکامپ‌های سال‌های قبل بوده است. دلیل آن هم این است که ما خودمان به عنوان جمع تشکل‌ها نه تنها هیچ گونه برداشت مالی از برگزاری نمایشگاه نداشتیم، حتی هزینه تشکل‌های دیگر را هم ما برعهده گرفتیم تا سربار نمایشگاه نباشند. تخفیف‌هایی را هم که مثل دورهای گذشته می‌توانستیم فقط صرف تشکل‌ها کنیم، در قالب ۳۰درصد تخفیف به اعضای تمام شرکت‌ها برگرداندیم. کلا تمام شرکت‌هایی که از طریق تشکل‌ها ثبت‌نام کرده بودند، نتوانستند از این تخفیف استفاده کنند.همچنین با هماهنگی که با قسمت نرم‌افزارهای چند رسانه‌ای و رسانه‌های دیجیتالی وزارت ارشاد انجام دادیم، حدود ۵۰۰متر غرفه به صورت صددرصد مجانی در اختیار ۴۰شرکتی که در زمینه ICT فعالیت‌های درستی انجام داده بودند، تعلق گرفت.

خیلی از شرکت‌های بزرگ خارجی در این نمایشگاه حضور نداشتند و بیشتر غرفه‌ها حالت مغازه‌ای داشتند، علت این امر چه بوده است؟

این مساله بیشتر در حوزه سخت‌افزار مطرح بود. در واقع این مساله در نمایشگاه‌های بزرگی مثل سیبت و جیتکس هم دیده می‌شود. درواقع نمایشگاه‌های ICT، باید به سمت و سویی برود که بر تولیدات داخلی خود ارزش‌‌گذاری کنند و کمتر به صورت واسطه تجاری شرکت‌های خارجی عمل کنند. لازمه این کار هم برنامه‌ریزی و سازماندهی جدی است که حتما حضور و فعالیت جدی وزارت ICT، وزارت صنایع و وزارت بازرگانی را می‌طلبد.

در همین زمینه، خیلی از دولتی‌ها شرکت نداشته‌اند، علت این امر از نظر شما چیست؟

اگر به طور مقایسه‌ای هم برخورد کنیم در الکامپ دهم که اوج بحث‌های دولت الکترونیک مطرح بود، حدود ۴هزار متر غرفه به دولتی‌ها اختصاص داده شده است؛ در حالی که امسال تنها ۶۰۰متر غرفه در اختیار این شرکت‌ها و نمادها قرار گرفت.

تحریم الکامپ از سوی سازمان نظام صنفی چه تاثیری روی نمایشگاه سیزدهم داشت؟

امسال ناکارآمدترین سال نسبت به تحریم‌ها بود و ما تاثیر محسوسی را ندیده‌ایم.درواقع ادامه این تحریم‌ها باعث شد بسیاری از شرکت‌ها در روز آخر دست‌پاچه عمل کنند و نتوانند از تخفیف ۳۰درصدی مجمع تشکل‌ها استفاده کنند. در نتیجه بسیاری از شرکت‌ها با دیدن نام رقیبان خود در سایت اینترنتی مجمع تشکل‌ها برای اینکه نمی‌خواستند موقعیت تجاری خود را از دست بدهند، هجوم گسترده‌ای را به طرف ثبت‌نام در نمایشگاه سیزدهم آوردند که باعث بسیاری از بی‌نظمی‌ها در نمایشگاه شد؛ به طور کل فقط ۲۰شرکت در این دور از نمایشگاه شرکت نداشتند.