بازاری رو به انحطاط
بازار دیجیتال- نو و کهنه، پیر و جوان، مدرن و از مد افتاده ...

تضادی که همیشه در زندگی جریان داشته و خواهد داشت. دنیای تکنولوژی هم از این قاعده مستثنی نیست و حتی گاهی چنین تضادی پررنگ‌تر هم به نظر می‌رسد.
حکایت این تضاد اما در بازار محصولات دیجیتال به تقابل میان محصولات خوش اقبال و نورسیده با دستگاه‌های نه چندان پرطرفدار و شاید هم از مد افتاده، مربوط است.
درست به همین دلیل هم هست که دستیارهای دیجیتال شخصی یا PDAها مدتی است که سایه رنگارنگ موبایل‌ها را روی بازار خودشان احساس می‌کنند.
در حالی که PDAها در شکل و طراحی‌های اولیه‌شان سن‌ و سال بالاتری نسبت به گوشی‌های موبایل دارند؛ اما گویا رقیب‌های جوان‌تر در یک شب راه صد سالشان را طی کرده‌اند.
به این ترتیب دستیارهای دیجیتال شخصی حتی با وجود ترکیب شدن با دستگاه‌های رقیب و در اختیار گرفتن قابلیت‌های ارتباطی باز هم نتوانستند سهم خود را از بازار پررونق محصولات دیجیتال حفظ کنند.
آخرین تحقیقات در این زمینه هم این موضوع را تایید می‌کند.
بر اساس جدیدترین آمار منتشر شده توسط موسسه تحقیقاتی IDC، فصل گذشته؛ یعنی فصل سوم سال ۲۰۰۷ در حقیقت پانزدهمین فصل متوالی کاهش در حجم صادرات جهانی دستگاه‌های PDA بوده است. این تحقیقات نشان می‌دهند که تعداد PDAهای صادر شده به بازارهای جهانی در فصل گذشته تنها به ۷۲۸هزار و ۸۹۴ دستگاه رسیده است که این رقم در مقایسه با فصل گذشته با کاهش ۵/۱درصدی و نسبت به فصل سوم سال گذشته؛ یعنی سال ۲۰۰۶ با کاهش ۳/۳۹درصدی همراه است.
کارشناسان معتقدند چنین کاهش چشمگیری در نتیجه تمایل شرکت‌های تولیدکننده به ارتقای نوع محصولات تولیدی خود و خارج شدن از بازار PDAها اتفاق افتاده است.
«Ramon.T» یکی از تحلیل‌گران موسسه IDC در این مورد می‌گوید: بازار PDA تحت فشار بازار پررونق گوشی‌های موبایل قرار دارد و به این دلیل شرکت‌های تولیدکننده هر روز با کاهش سهم خود از بازار محصولات دیجیتال مواجه می‌شوند.
او ادامه می‌دهد: اگر چه بازار دستیارهای دیجیتال شخصی روند کاهشی در پیش دارد؛ اما نمی‌توان با قطعیت درباره سقوط آن اظهارنظر کرد. PDAها هنوز هم در کشورهای پیشرفته به عنوان یک محصول لوکس به حساب می‌آیند و در میان کاربران حرفه‌ای پرطرفدارند. این در حالی است که کاربران کشورهای در حال توسعه، PDAها را یک محصول غیرضروری می‌دانند و به خاطر قیمت نسبتا بالای این محصولات ترجیح می‌دهند، گوشی‌های موبایل با قابلیت‌های متنوع جایگزین آنها بکنند.
شرکت‌‌‌های تولیدکننده بر سر دو راهی
به این ترتیب تنها تولیدکنندگان بزرگ بازار PDA تنها بازماندگان مهم این رکود هستند.
پنج شرکت برتر تولیدکننده دستیارهای دیجیتال شخصی در جهان در حال حاضر به ترتیب عبارتند از:
PALM: رهبر بازار جهانی PDA همچنان این عنوان را برای خودش حفظ کرده است. این در حالی است که PALM در دو سال گذشته، هیچ مدل جدیدی را روانه بازار PDA نکرده است. در مقابل این شرکت در همین مدت حدود 12 مدل گوشی‌ موبایل پیشرفته را به بازار معرفی و عرضه کرده است.
HP: دومین تولیدکننده بزرگ دستیارهای دیجیتال شخصی دنیا با وجود رکود در بازار این محصولات، گویا هنوز به رونق این بازار امیدوار است.شاید به همین دلیل هم بود که این شرکت در ماه سپتامبر گذشته از طراحی دو دستگاه PDA جدید خود خبر داد.
MIO: این شرکت با اضافه کردن قابلیت‌های GPS و اینترنت بی‌سیم به محصولات خود، توانست دومین فصل متوالی را با رشد میزان فروش در محصولات خود بگذراند.
Fujitsu-Siemens: این شرکت یک‌بار دیگر در فصل سوم سال ۲۰۰۷ به جدول پنج تولیدکننده برتر PDA در جهان بازگشت.
در واقع Fujitsu-Siemens این صعود را به دنبال صادرات محصولاتش به بازار اروپا و آفریقا به دست آورد.
Sharp: این شرکت در فصل سوم سال ۲۰۰۷، با بیشترین میزان کاهش حجم صادرات جهانی خود مواجه شد. این در حالی است که همین حجم کم صادرات PDA‌های این شرکت هم به کشور ژاپن انجام شده است. به این ترتیب شرکت Sharp در حدود دوسوم بازار PDA ژاپن را در اختیار دارد.
در مقابل اما این شرکت توانسته است به موفقیت‌های قابل توجهی در بازار گوشی‌های موبایل دست پیدا کند تا جایی که در‌حال‌حاضر بزرگ‌ترین تولیدکننده گوشی موبایل در ژاپن است.
در حالی که بازار دستیارهای دیجیتال شخصی یا PDAها روند ناامیدکننده‌ای را طی می‌کنند؛ اما شاید تنها یک ایده جدید در طراحی و تولید این دستگاه‌ها، بازار این محصولات را از رکود خارج کند.