ترخیص کالا مهم‌تر از ارز مبادلاتی

اگرچه اعلام شده است که ارز مبادلاتی به زودی به واردکنندگان لپ‌تاپ و تبلت ارائه می‌شود، اما واردکنندگان می‌گویند، ترجیح می‌دهند درگیر پروسه طولانی دریافت ارز مبادلاتی نشوند دنیای‌اقتصاد- اگر چه وعده و وعید‌هایی در رابطه با ارائه ارز مبادلاتی به واردکنندگان لپ‌تاپ و تبلت که در اولویت نهم دریافت ارز مبادلاتی قرار دارند داده شده است و اعلام شده است که ارز مبادلاتی به آنها به زودی تعلق می‌گیرد، اما فعالان این صنف و به خصوص واردکنندگان چندان به این موضوع خوش‌بین نبوده و به همین دلیل برای واردات کالا از ارز آزاد استفاده می‌کنند. به گفته آنها اگر قرار بود برای واردات کالاهایی نظیر لپ‌تاپ و تبلت منتظر ارائه ارز مبادلاتی باشیم بازار تعطیل می‌شد. به همین دلیل فعالان بازار ناچارند برای واردات از راه‌های دیگری نسبت به تامین ارز اقدام کنند که بهترین راه تامین ارز از صرافی است. به گفته غروی، یکی از فعالان صنف کامپیوتر، مدت‌ها است واردکنندگان برای واردات از ارز آزاد استفاده می‌کنند و زیاد روی ارز مبادلاتی که قرار است به واردکنندگان اولویت‌های پایانی ارائه شود حساب نمی‌کنند. بهنامی یکی دیگر از فعالان بازار لپ‌تاپ و کالاهای کامپیوتری هم با تایید این موضوع به «دنیای‌اقتصاد» گفت: در حال حاضر تمام واردکنندگان لپ‌تاپ برای واردات از ارز آزاد استفاده کرده و این ارز را هم از صرافی تامین می‌کنند. محرمی، یکی دیگر از کسبه بازار هم با بیان این مطلب که تامین ارز آزاد هم با توجه به نوسانات گاه و بی‌گاه نرخ ارز کاری مشکل است می‌گوید: با توجه به شرایط کنونی و همچنین پروسه طولانی و زمان بر و البته پر دردسر دریافت ارز مبادلاتی اکثر واردکنندگان ترجیح می‌دهند از ارز آزاد برای واردات استفاده کنند و در عوض قیمت فروش کالاها را با ارز آزاد محاسبه کنند. این فعال بازار می‌گوید: قبول داریم که در این صورت این خریدار است که متضرر می‌شود و باید بهایی بیشتر بابت خرید کالاها بپردازد. اما چاره‌ای نیست و ما با توجه به مسائل موجود ناچاریم از این راه برای واردات کالا اقدام کنیم.

وی همچنین گفت: البته این را هم باید مد نظر قرار داد که طی مدت اخیر آنقدر کسبه و فعالان بازار لپ‌تاپ و در کل کامپیوتر بابت واردات و مشکلات وارداتی و داخلی و... ضربه خورده‌اند و ضرر و زیان دیده‌اند که فکر نمی‌کنم ارائه ارز مبادلاتی تاثیری در روند قیمت‌ها در بازار کامپیوتر داشته باشد.

این طور که از گفته‌های این فروشنده بر می‌آید، ارز مبادلاتی ارائه شده به فعالان صنف کامپیوتر مانند بازار تلویزیون صرف رفع و رجوع مشکلات فعالان بازار خواهد شد و تاثیری در روند قیمت‌ها در بازار نخواهد گذاشت. فعالان بازار که اعلام کرده‌اند به شرایط موجود عادت کرده‌اند به «دنیای‌اقتصاد» اعلام کردند، مشکل تامین ارز را به هر نحوی شده خود ما حل خواهیم کرد، اما آنچه ما می‌خواهیم رفع مشکلات داخلی نظیر کندی روند ترخیص کالا از انبار گمرک و... است. به گفته آنها در شرایط فعلی با توجه به آهنگ پرنوسان قیمت دلار ما کالا را با دلار گران وارد بازار می‌کنیم و کالا حدود ۱۵ روز تا یک ماه در انبار می‌ماند و پس از مدتی طولانی از گمرک ترخیص می‌شود که در این صورت هم خواب سرمایه و هم تغییرات نرخ ارز ما را متضرر می‌کند.

این در حالی است که رییس اتحادیه فناوران رایانه استان تهران خواستار سرعت گرفتن روند تخصیص ارز مبادلاتی به واردکنندگان لپ‌تاپ شده است و اعلام کرده است، بانک مرکزی باید روند ارائه ارز مبادلاتی به واردکنندگان لپ‌تاپ را تسهیل کند.

میر مهدی با اشاره به اینکه بیشتر واردکنندگان لپ‌تاپ و قطعات کامپیوتری باید از ارز مبادلاتی استفاده ‌‌کنند، به موبنا گفته است: متاسفانه به دلیل روند طولانی دریافت ارز و کاغذبازی بانک مرکزی برخی از واردکنندگان از دریافت ارز مبادلاتی پشیمان شده‌اند. وی افزود:‌ در حال حاضر فرآیند دریافت ارز مبادلاتی

زمان‌بر است و شرایط خاص خود را طلب می‌کند و این در حالی است که برای واردات این کالای ارتباطی و دیجیتالی باید دریافت ارز مبادلاتی به کوتا‌ه ترین زمان ممکن کاهش یابد.

وی با اشاره به واردات قانونی لپ‌تاپ، کامپیوتر و قطعات رایانه‌ای در کشور، ‌گفت:‌ هم‌اکنون بیشترین واردات این کالا به کشور توسط شرکت‌های رسمی صورت می‌گیرد که به موجب این امر قاچاق چندانی در بازار دیجیتال کشور دیده نمی‌شود.

رییس اتحادیه فناوران رایانه تهران گفت: افزایش قیمت و دوبرابر شدن انواع لپ‌تاپ باعث شده تا مشتریان تنها در صورت نیاز به خرید این کالای ارتباطی بپردازند و این در حالی است که تا پیش از گرانی‌ها بازار لپ‌تاپ تهران با تقاضای چشمگیری از مشتریان

پرجنب و جوش سپری می‌شد.