چهارده تکنولوژی که فرزندانمان استفاده نمیکنند
در همین راستا «آورام پلیتچ» یکی از نویسندگان مجله آنلاین LiveScience.com به تازگی به بررسی و انتخاب تکنولوژیهای امروزی پرداخته است که فرزندان ما در آینده هرگز آنها را نشناخته و از آنها استفاده نخواهند کرد. این مطلب را با قلم این نویسنده در اینجا میخوانید:
اینترنت خانگی کابلی
وقتی یکی از همکاران ۲۳ سالهام گفت که دوران قبل از اینترنت پر سرعت را به خاطر نمیآورد، تعجب کردم. شاید روزی پدر و مادر او از اینترنت دایالآپ استفاده میکردند، اما سن او آنقدر کم است که به خاطر نمیآورد. احتمالا تا زمانی که پسرم ۸ یا ۱۰ ساله میشود اینترنت بیسیم خانگی در کشور همهگیر نمیشود، اما قطعا دنیایی را که مردم برای استفاده از اینترنت کابلی حق اشتراک میپرداختهاند به خاطر نمیآورد. حتی امروز هم شبکههای ۴G LTE سرعت مناسبی برای دانلود و آپلود به نسبت اینترنت کابلی ارائه میدهند، اما هزینه آنها هم بالاتر است. در چند سال آینده شرکتهای ارائه دهنده خدمات اینترنت ترجیح میدهند تا به جای کشیدن کابل نوری در همهجای شهر، آنتنهای هوایی گیرنده امواج رادیویی را جایگزین کنند. در آن زمان تهیه اینترنت بیسیم ارزانتر از سایر روشها به خصوص اینترنت کابلی خواهد بود. اگرچه امروزه اینترنت به صورت وایمکس هم عرضه میشود، با این حال هنوز نتوانسته به سرعت و کیفیت اینترنت کابلی برسد.
دوربینهای تک کاره عکاسی و فیلمبرداری
این روزها دوربینهای موبایلهای هوشمند به تدریج در حال از بین بردن بازار دوربینهای کامپکت عکاسی یا دوربینهای فیلمبرداری خانگی هستند. در حالی که دوربینهای عکاسی را تنها وقتی که میدانیم احتمالا میخواهیم عکاسی کنیم، همراه خودمان میبریم اما موبایلهای هوشمند ودوربینهایشان همیشه همراه ما هستند. از طرفی موبایلهای هوشمند برنامهها و اپلیکیشنهای مختلفی هم در اختیار کاربرانشان قرار میدهندتا بلافاصله بعد از عکاسی بتوانند عکسها را ویرایش و تصحیح کرده و حتی روی شبکههای اجتماعی منتشر کنند. به این ترتیب گویا حتی بازار دوربینهای حرفهای DSLR هم وارد فضای رقابتی جدی با موبایلهای هوشمند شده است. به تدریج دیگر دوربینهای تککاره عکاسی یا فیلمبرداری از بین میروند.
تلفنهای ثابت
همانطور که گزارش سال 2010 مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای ایالات متحده آمریکا نشان میدهد، در 26 درصد از خانههای این کشور تنها تلفنهای بیسیم وجود دارد. با این اوصاف تا زمانی که پسرم به سن 5 سالگی برسد؛ یعنی سال 2017 میلادی، تنها تعداد کمی از مردم بخصوص افراد میانسال و کهنسال همچنان از تلفن ثابت استفاده میکنند و بیشتر مردم استفاده از تلفنهای همراه را ترجیح میدهند.
کامپیوترهایی که با سرعت کمی بوت میشوند
سرعت کند بالا آمدن و بوت شدن کامپیوترهای شخ
صی یکی از بزرگترین ضعفهای آنها است. اما این چیزی است که پسر من در آینده هرگز با آن درگیر نخواهد بود. در آیندهای نه چندان دور، کاربران دیگر رایانههای خود را خاموش نکرده و تنها آن را در حالت Sleep قرار میدهند که تغییر وضعیت آن به حالت فعال هم تنها در کمتر از یک ثانیه خواهد بود. سیستمعاملهای جدید امکان نصب بستههای به روزرسانی و وصلههای نرمافزاری بدون نیاز به راهاندازی مجدد سیستم را خواهند داشت. با این وجود، اگر بنا به هر دلیلی ناچار به راهاندازی مجدد سیستم باشید، بوت شدن آن تنها چند ثانیه طول میکشد، چون دیگر دیسکهای نوع SSD و سیستم عاملهایی مانند ویندوز ۸ میتوانند به سرعت خود را در حالت آماده به کار درآورند.
سیستم عاملهای مبتنی بر پنجره
تا وقتی که پسرم آماده کار با کامپیوتر شخصی شود پنجرهها از سیستم عامل ویندوز خواهند رفت. اگر چه سیستم عامل ویندوز مایکروسافت و OS X مک در آن زمان هم وجود خواهند داشت، اما در چند سال آینده دیگر خبری از کادرهای پنجرهای نخواهد بود و کادرهای قابل جابهجایی، کاشیها و ویجتها جای آن را خواهند گرفت. مایکروسافت در ویندوز ۸ هم سعی کرده است تا کاشیها را جایگزین پنجرههای مختلف و متعدد کند.
هارد دیسکها
اولین کامپیوتری که داشتم یک
TI ۹۹ بود که از نوارهای کاست مخصوص برای ذخیره اطلاعات استفاده میکرد. بعد از آن کامپیوترم مجهز به فلاپی دیسکهای ۲۵/۵ اینچی شد. سیستم بعدی که خریدم دارای ترکیبی از فلاپی دیسکهای ۵/۳ اینچی و یک هارددیسک کوچک بود. در کامپیوتر بعدی یک دستگاه زیپدرایو و یک سختافزار مخصوص ذخیره روی نوار مغناطیسی هم وجود داشت. با اینکه همه این تجهیزات از نظر ظاهری با هم متفاوت بودند، اما همگی از یک فلسفه آن هم تکنولوژی صفحات مغناطیسی بهره میبردند. هر چند هارد درایوهایSSD امروزی گرانقیمت هستند، اما سرعت دسترسی بالاتری داشته و عمرشان هم بسیار طولانی است. قیمت این هارددرایوها به زودی مقرون به صرفه شده و اغلب کاربران استفاده از آنها را ترجیح خواهند داد. احتمالا تا وقتی که پسرم کامپیوتر شخصی خودش را داشته باشد، هارد دیسکهای امروزی تنها در سرورها قابل استفاده خواهند بود، چون در این حوزه تنها معیار گنجایش ارزان قیمتتراهمیت دارد و سرعت بیشتر چندان مهم نیست.
سالنهای سینما
زمانی که اولین تلویزیون تولید شد بسیاری از دانشمندان پیشبینی کردند که مرگ سالنهای سینما در راه است، اما این اتفاق نیفتاد. اما این روزها ظهور دستگاههای سینمای خانگی، تلویزیونهای HD و انواع تجهیزات تماشای سهبعدی آخرین میخها را بر تابوت سینما میزنند. از طرف دیگر شبکههای متعدد تلویزیونی و ماهوارهای فیلمهای روز را یا به صورت رایگان یا با هزینه بسیار کم پخش میکنند و در آینده نزدیک تلویزیونهای تعاملی قدرت عمل بیشتری را به کاربران خود خواهند داد. از همه مهمتر بحث هزینه است؛ امروزه هزینه تماشای فیلم در سالنهای سینما به قدری غیر قابل کنترل شده که بسیاری از آن صرفنظر میکنند. بسیاری ترجیح میدهندCD یا DVD فیلم مورد علاقه خود را خریده و با قیمت بسیار پایینتری آن را ببینند.
عینکهای سه بعدی
از زمانی که اولین فیلمهای سه بعدی در دهه ۱۹۵۰ روی صحنه رفتند تا حالا، تماشای این فیلمها نیاز به استفاده از عینکهای ویژهای داشته تا به این وسیله بتوانند تجربه تماشای تصاویر سه بعدی را داشته باشند. با این حال از حدود یک سال گذشته محصولاتی به بازار آمدهاند که دیگر نیازی به چنین عینکهایی ندارند. در سال ۲۰۱۱ شرکت توشیبا لپتاپ مدل Qosmio F۷۵۵ را به بازار عرضه کرد که از طریق دوربین وبکم حرکات چشم کاربر را دنبال کرده و در نهایت تصاویر سه بعدی را با توجه به موقعیت چشمان او پردازش کرده و نمایش میدهد. البته این قابلیت در حال حاضر تنها برای یک کاربر قابل استفاده است. از طرف دیگر در سال گذشته شرکتهای HTC و LG هر دو دستگاههایی را عرضه کردند که فاقد شیشه بوده و دارای نمایشگر سه بعدی هستند. این نمایشگرها اگرچه به کیفیت سینماهای خانگی نیستند، اما میتوانند تصاویر سهبعدی را با کیفیت خوبی به نمایش بگذارند. تا وقتی که پسرم ده ساله شود، تلویزیونها مجهز به تکنولوژی سهبعدی بدون شیشه خواهند بود تا بینندگان بیشتری بدون نیاز به عینک از تصاویر سه بعدی آن لذت ببرند.
دستگاههای کنترل از راه دور
وقتی بچه بودم، تلویزیونی که در خانه داشتیم دستگاه کنترل از راه دور نداشت. ما برای تعویض کانال مجبور بودیم تمام اتاق را طی کنیم. این در حالی است که وقتی پسرم به مدرسه برود، اغلب خانهها دارای تلویزیونهایی میشوند که با حرکات دست و پا یا حتی صدا فرمانهای مختلف را اجرا خواهند کرد.
کامپیوترهای رومیزی
تا وقتی که پسرم وارد دوره دبستان بشود، شرکتهای تولیدکننده دیگر کامپیوترهای رومیزی را تولید نکرده و کامپیوترهای All in One و ورکاستیشنهای پیشرفته جای آنها را خواهند گرفت. البته امیدوارم بازار قطعات کامپیوتری همچنان وجود داشته باشد تا کاربرانی مانند من که ترجیح میدهند کامپیوترشان را خودشان اسمبل کنند هم بتوانند این کار را انجام بدهند، هر چند کارشناسان امیدی به ادامه حیات این بازار ندارند.
شمارههای تلفن
هنوز شماره تلفن خانه پدر و مادرم را به خاطر دارم که در طول سی سال هرگز تغییر نکرد. امروز با گسترده شدن استفاده از تلفنهای اینترنتی و تکنولوژیهای VoIP مانند سرویسهای اسکایپ، گوگلتاک و حتی چت صوتی فیس بوک دیگر کسی به شمارههای تلفن نیازی ندارد و تنها نام کاربری برای برقراری ارتباط کافی است. در آینده برای ارتباط با دیگران به جای شماره تلفن ID لازم است.
دستگاههای فکس
در عصر ایمیل، برنامههای پیامرسان و ارتباطات۴G استفاده از دستگاههای فکس کمتر و کمتر میشود؛ دستگاهی که بهترین سالهای عمرش را در دهه ۱۹۷۰ میلادی گذرانده و با سرعت به سوی پیری و نیستی گام برمیدارد. البته با وجود گسترش تکنولوژی دیجیتال هنوز کاربرانی هستند که استفاده از اسناد فکس شده را ترجیح میدهند. به زودی سه عامل موجب از بین رفتن دستگاه فکس میشوند: اول همهگیر شدن استفاده از فرمهای آنلاین و امضای دیجیتال. دوم، رواج استفاده از صفحات لمسی که موجب میشوند کاربران نمونههای امضای معمول خود را از آن طریق دیجیتالی کنند و سوم از بین رفتن خطوط تلفن ثابت که عامل اصلی نابودی دستگاه فکس خواهد بود.
دیسکهای نوری
تا زمانی که پسرم ده ساله شود اغلب شرکتهای تولیدی از توزیع محصولاتشان به صورت CD یا DVD امتناع میکنند. در آینده کاربران ترجیح میدهند محتوای مورد نیاز خودشان را به صورت آنلاین خریداری و دانلود کنند. در این صورت هم هزینه کمتری پرداختهاند و هم سریعتر به نتیجه رسیدهاند. از طرف دیگر با توسعه استفاده از فروشگاههای آنلاین محتوای صوتی و تصویری مانند iTunes یا Amazon، دانلود کردن رواج بیشتری هم پیدا کرده است.
ماوس
در طول پنج سال آینده هزینه اضافه کردن نمایشگرهای لمسی خازنی آنقدر کم خواهد شد که تمامی صفحات نمایش، از تلویزیونهای بزرگ گرفته تا انواع لپتاپ و نتبوک هم به این تکنولوژی مجهز خواهند شد. هرچند دستگاههای نشانگر دقیقی مانند ماوسها و قلمهای نوری یکباره از بین نمیروند، اما در چند سال آینده به ابزار ثانویه تبدیل میشوند، چون دیگر امکان رقابت با صفحات لمسی را نخواهند داشت. از طرفی ظهور سیستمعاملهایی مانند ویندوز 8 که دارای رابط کاربری پیشرفتهای هستند و از صفحات لمسی پشتیبانی میکنند، نیاز به ماوسها را از بین خواهند برد.
ارسال نظر