دنیای‌اقتصاد- بازار کامپیوتر طی یک ماه اخیر شاهد تغییر و تحولات بزرگی بوده است که شاید برخی از کسبه تغییراتی در این حد و اندازه را پیش بینی نمی‌کردند. تغییراتی که از نظر اکثریت کارشناسان بازار، ناشی از نوسانات نرخ ارز و همچنین سودجویی برخی از فعالان این صنف از شرایط موجود است.

از رشد قیمت‌ها که در پی نوسانات نرخ دلار آزاد شاهد آن بوده‌ایم که بگذریم، در بازار شاهد تغییر و تحولات دیگری نیز بوده ایم که در این بخش ما به تعدادی از آنها اشاره می‌کنیم. پس اگر می‌خواهید از وضعیت بازار طی دو ماه اخیر مطلع شوید این مطلب را بخوانید:
کاهش معاملات بین کسبه بازار


طی دو ماه گذشته و از زمان صعود نرخ ارز آزاد به رقم بالای سه هزار تومان علاوه بر اینکه از میزان تقاضا و همچنین عرضه کاسته شده است، از حجم معاملات بین کسبه بازار هم در حد چشمگیری کاسته شده است. به گفته فعالان بازار این اتفاق به دلیل ایجاد فضای بی‌ثبات در بازار است، چرا که در شرایطی این‌چنینی که قیمت‌ها مدام در حال تغییر است، کسی تمایلی به فروش کالاهایش ندارد. حال این مشتری می‌خواهد مصرف‌کننده باشد، خواه همکار!
صالح‌زاده، یکی از کسبه بازار ضمن بیان این مطلب گفت: طی ماه‌های گذشته اگر کالایی در بازار موجود نبود یا موجودی در بازار کم بود، کسبه نیاز خود را از یکدیگر تامین می‌کردند. یعنی فروشنده یک کالا را برای مشتری از یک فروشنده دیگر خریداری می‌کرد و با احتساب یک سود ۵ تا ۱۰ درصدی آن را به فروش می‌رساند، اما اینک در بازار شاهد بروز چنین اتفاقی نیستیم و کسبه از فروش کالا به یکدیگر خودداری می‌کنند.
یکی دیگر از فعالان بازار هم گفت: اکنون در بازار خرید و فروشی صورت نمی‌گیرد و مشتری وجود ندارد که بخواهیم برایش کالا تامین کنیم. این فعال بازار گفت، در شرایط فعلی واردکنندگان و تامین‌کنندگان بزرگ کالا به خرده فروشان جنس نمی‌دهند. چه برسد به معاملات بین کسبه!
بی‌اعتمادی در فضای بازار


یکی دیگر از اتفاقاتی که در بازار شاهد بروز آن هستیم ایجاد یک فضای بی‌اعتمادی در بازار کسب و کار است.دامنه این بی‌اعتمادی تا جایی گسترده است که در بازار شاهد توقف خرید و فروش‌های امانی، اعتباری و... هستیم.به گفته کسبه بازار، در شرایط این چنینی احتمال بروز کالاهبرداری در بازار در حد بالایی وجود دارد، به همین دلیل هیچ یک از کسبه خطر نکرده و کالاهای خود را به صورت امانی و... به فروش نمی‌رسانند.
یکی از کسبه بازار در این باره می‌گوید: زمانی در بازار خرید و فروش امانی مرسوم بود.اما حالا در بازار از اعتقاد به امانت و اعتماد و.... خبری نیست.
یکی دیگر از کسبه بازار هم گفت: با توجه به شرایط بازار خرید و فروش چکی در بازار چه در بین خریدار و فروشنده و چه در بین فعالان بازار به شدت کاهش یافته است، به عبارتی در حال حاضر اگر خرید وفروشی در بازار صورت گیرد نقدی است و هیچ کس دلش به خرید و فروش چکی و اعتباری راضی نمی شود.
به گفته این فعال بازار، همچنین آن محدود افرادی که هم بنا به دلایلی به خرید و فروش چکی راضی می‌شوند، مدت چک ها را کاهش داده اند.به عبارتی اگر تا پیش از این چک های مدت دار در زمانی حدود یک ماه یا دو ماه نقد می‌شدند،اکنون این چک ها باید در مدتی کمتر از یک هفته نقد شوند. علت هم این است که قیمت‌ها در بازار مدام در حال تغییرند و ممکن است قیمت کالایی که امروز دو میلیون فروخته شده است، هفته بعد دو میلیون و 300 هزار تومان باشد!
کاهش خرید و فروش اقساطی


تا همین چند ماه پیش، منظورمان قبل از آغاز نوسانات شدید نرخ است، امید اکثر افرادی که قصد خرید لپ‌تاپ داشتند و در مقابل توان خرید نداشتند به خرید و فروش‌های اقساطی بود.اما اینک این امید ناامید شده است و کسبه به هیچ وجه زیر بار فروش اقساطی کالاهایشان نمی‌روند.به گفته فعالان بازار در شرایطی که قیمت‌ها مدام در حال تغییر است فروش اقساطی کالا به هیچ وجه به صرفه نیست و از طرفی اعتمادی هم به پاس شدن چک و سفته‌ها نیز وجود ندارد.این فعال بازار افزود: حساب کنید یک لپ تاپ امروز یک قیمت دارد و روز بعد با افزایش ناگهانی نرخ دلار، ممکن است قیمت آن ناگهان صد هزار تومان تغییر کند. در این صورت خریدار راضی نمی‌شود مابه‌التفاوت قیمت را به فروشنده بپردازد.
اعمال قیمت سلیقه‌ای با ترفند تغییر قابلیت‌ها


اتفاق دیگری که در بازار شاهد آن هستیم و البته چندان هم جدید نیست قیمت‌گذاری‌های سلیقه ای روی کالاها از جانب فروشندگان است. به گفته فعالان بازار برخی از کسبه با تغییر در قابلیت‌های یک لپ‌تاپ، آن را صد هزار تومان گران‌تر می‌فروشند. مثلا ظرفیت رم را افزایش می‌دهند یا یک نرم‌افزار آنتی ویروس روی آن نصب می‌کنند و...به گفته فعالان بازار، این اقدامی است که منجر به بی‌اعتمادی خریداران به فضای بازار شده است.از طرفی برخی از کسبه هم کالاها را بدون تغییر در کانفیگ با قیمتی بالاتر از سایرین به فروش می‌رسانند و وقتی با اعتراض خریدار مواجه می‌شوند می‌گویند، مجبور به خرید نیستی!