کاربران همیشه حرف اول را می‌زنند

ندا لهردی- مدیرعامل یکی از بزرگ‌ترین و شناخته‌شده‌ترین شرکت‌های فعال در زمینه محصولات مصرفی دیجیتال، در واقع همیشه روی صندلی‌اش نمی‌شنید. از زمانی که «هوارد استرینگر» (Howard Stringer) رهبری شرکت سونی را به عهده گرفته، معمولا در ژاپن، ایالات متحده، اروپا و کشورهای مختلف جهان در سفر است. او که قبل از ورود به سونی یک روزنامه‌نگار بوده، از یازده سال پیش تا کنون به سونی پیوسته است. استرینگر اما در سه سال اخیر به عنوان مدیرعامل و رییس هیات مدیره سونی شناخته می‌شود. در ماه آوریل گذشته او عنوان «رییس» شرکت را هم به عناوین دیگرش اضافه کرده است. نشریه NEA ا(Nikkei Electronics Asia) به همین دلیل به تازگی با هوارد استرینگر درباره ایده‌هایش در مورد آینده سونی و جایگاه آن در شرایط بحران اقتصادی موجود مصاحبه کرده است که آن را در زیر می‌خوانیم:افراد بسیاری معتقدند که این یک بحران بی‌سابقه در قرن اخیر است. نظر شما در این رابطه چیست؟

البته همین طور است و این رکود اقتصادی بدترین اتفاقی است که تا کنون تجربه کرده‌ام. درست به همین دلیل هم نمی‌توانم حدس بزنم که این شرایط تا چه وقت طول می‌کشد. حتی به نظر نمی‌رسد که اقتصاددانان هم به درستی بتوانند پیش‌بینی‌های دقیقی از ادامه این روند داشته باشند. این مشکلات مالی گریبان «ین» را هم گرفته است تا آنجا که قیمت کالاهای صادراتی ژاپن تا حد چشمگیری کاهش پیدا کرده است. شرکت‌های تولیدکننده لوازم مصرفی الکترونیک در این شرایط باید قیمت محصولاتشان را کاهش دهند یا اینکه ورشکستگی را بپذیرند. بعضی‌ها معتقدند که در این وضعیت نوآوری تنها راه نجات است؛ اما این رکود باعث کاهش درآمدها و سود شرکت‌ها شده است. رکود با این همه تنها مشکل این شرکت‌ها نیست؛ محصولات تولید شده توسط شرکت‌های رقیب در کره، چین و تایوان با قیمت کمتری نسبت به محصولات مشابه ژاپنی عرضه می‌شوند. این در حالی است که اگر قیمت یک محصول خیلی تغییر کند، هیچ کسی دیگر آن محصول را نمی‌خرد و ما هم نمی‌توانیم هیچ نوآوری داشته باشیم؛ مگر آنکه محصول ما کاملا متفاوت و منحصر به فرد باشد. با این همه من و تمام تیم ومدیریتی سونی می‌بایست تمام این مشکلات را حل کنیم. من بدبین نیستم و فکر می‌کنم که این بحران می‌تواند فرصتی باشد برای صنعت الکترونیک ژاپن تا یک بار دیگر به پویایی برسد. این برای ما به معنای درک بیشتر نیازهای کاربرانمان است.

فکر می‌کنید مهندسان و متخصصان شرکت باید روی چه کاری تمرکز کنند؟

به نظر من این روزها ایجاد و ظهور یک برند مفهومی مانند «واکمن» کار بسیار سختی است؛ به عنوان مثال تلویزیون‌ها حالا رنگ‌های شفاف‌تر و تصاویری با کیفیت‌تر را نسبت به تلویزیون‌های قدیمی‌تر به نمایش می‌گذارند؛ اما چیزی که ذهن اغلب افراد را به خودش مشغول می‌کند این است که این محصولات دیگر چه امکانات سخت‌افزاری دیگری را می‌توانند در اختیار کاربرانشان قرار بدهند. با این حال اما اگر از زاویه دیگری به این موضوع نگاه کنید، متوجه می‌شوید که هنوز فضای زیادی برای تولید محصولات دیگر وجود دارد. در حقیقت واضح است که کاربران تغییر را ترجیح می‌دهند و فکر می‌کنم این واقعیت نشان می‌دهد که پله‌های دیگری هم برای ایجاد تحول در تولید تلویزیون‌ها وجود دارد. اگرچه توسعه تولید انواع تلویزیون یک دوره گذرا است، اما نباید فراموش کنیم که میزان فروش تلویزیون‌های شرکت Apple در همین شرایط رکود هم در حال رشد و افزایش است.

بنابراین شما معتقدید که با درک بهتر نیازهای کاربرانتان، می‌توانید راهی برای نجات از این بحران پیدا کنید؟

ما باید شرکتی باشیم که می‌گوید: «نگاه کنید؛ ما تنها تکنولوژی را طراحی نمی‌کنیم به این دلیل که عاشق تکنولوژی هستیم. ما تکنولوژی را طراحی می‌کنیم چون درک می‌کنیم که کاربرانمان متفاوت هستند.» در واقع دیگر نمی‌توانیم بگوییم که ما درست فکر و عمل می‌کنیم و کاربرانمان اشتباه می‌کنند. ما نمی‌توانیم تنها آنچه را که خودمان می‌خواهیم بسازیم. حالا این شرایط یک فرصت فوق‌العاده را برای شرکت‌های تولیدکننده لوازم مصرفی الکترونیک به وجود آورده تا درک خود از کاربران و نیازهایشان را بهبود بدهند. در کمتر از پنج سال پیش این تصور وجود داشت که شرکت‌های نرم‌افزاری سلطان صنعت تکنولوژی هستند؛ در حالی که این اشتباه بود و در واقع این کاربران هستند که در این صنعت حرف اول را می‌زنند. من این نتیجه را بعد از صرف زمان بسیار زیادی در میان کاربران کشورهای متفاوت به‌دست آورده‌ام. کاربران امروز دیگر کاربران ۲۰ سال پیش نیستند. آن‌ها دیگر مطیع و تسلیم نیستند. گسترش اینترنت به آن‌ها این قدرت را داده که تشخیص بدهند چه محصولی برای آن‌ها مناسب است.

شما در سخنرانی خود در افتتاحیه نمایشگاه بین‌المللی لوازم مصرفی الکترونیک سال ۲۰۰۹ گفتید که «تکنولوژی باز» امروزه عامل بسیار با اهمیتی است. آیا این صحبت شما بر اساس نیازهای کاربران است؟

درست است. کاربران از پذیرفتن هر چیزی مگر آنکه تکنولوژی به صورت وسیع و باز در اختیارشان قرار داشته باشد، امتناع می‌کنند. جوانان به خصوص واقعا از تکنولوژی‌‌های محدود و بسته، تنفر دارند. حتی سونی هم در گذشته نتوانسته به طور جدی سیاست تکنولوژی باز را در اختیار بگیرد. خدمات دانلود موسیقی CONNECT این شرکت درست به همین دلیل شکست خورد. در آن زمان ما فکر می‌کردیم صرف پول بیشتر نسبت به تکنولوژی باز بیشتر می‌تواند به کمک‌مان بیاید. در حالی که به نظر من اگر ما همان زمان از تکنولوژی باز استفاده می‌کردیم، حتی می‌توانستیم iTunes شرکت Apple را هم در رقابت پشت سر بگذاریم. با این همه اما درک کاربران و به کار بردن سیاست تکنولوژی باز تنها موارد با اهمیت برای کاربران نیستند، بلکه قیمت‌ها هم باید منطقی باشند و منعکس‌کننده مبلغی باشند که کاربران به عنوان خریدار تمایل دارند بپردازند.

به نظر می‌رسد که طیف وسیعی از تکنولوژی‌ها، محتوا و خدمات باز در آینده وجود خواهد داشت. آیا کاربران با این همه انتخاب مختلف سرگردان نمی‌شوند؟

رابطه میان سونی و کاربرانش در حال تغییر است؛ حتی اگر بعضی کارکنان یا مدیران این شرکت هم از این موضوع ناراضی باشند. ما واقعا هیچ چیزی نداریم که بتوان آن را در عصر آنالوگ رابطه نامید. این تعامل در گذشته بسیار ساده بود و به صورت ارتباطی اولیه میان تولیدکننده محصولات و کاربران به عنوان خریداران بوده است. اینترنت و فن‌آوری اطلاعات همه چیز را تغییر داده است و با این اوصاف اگر نخواهیم با این شرایط جدید سازگار باشیم، کاربران و در نهایت رقابت خودمان را از دست می‌دهیم. سونی در حقیقت تعامل با کاربرانش را با تولید محصولات شبکه‌ای مانند کنسول PS۳، دوربین عکاسی دیجیتال

DSC-G۳ Wi-Fi و لپ‌تاپ‌های VAIO آغاز کرد. حالا می‌توانم به راحتی بگویم که سونی رابطه خوبی را میان عصر آنالوگ و دیجیتال به وجود آورده است.

به این ترتیب فکر می‌کنید چه نوع مهندس و متخصصانی برای عصر دیجیتال مورد نیاز هستند؟

شاید به دلیل نوع کلام و گفتار من گاهی افراد فکر می‌کنند که من با سخت‌افزارها مخالفم؛ اما من علاقه‌ای ندارم که مهندسان شرکتم فکر کنند که هیچ علاقه‌ای به سخت‌افزار ندارم. در حقیقت همه محتواها و نرم‌افزارها بدون سخت‌افزار بی‌فایده هستند. به عقیده من هر دو سخت‌افزار و محتوا باید با یکدیگر همراه شوند تا به نتیجه خوب و راضی‌کننده‌ای برای کاربران برسیم. این درست همان جایی است که فن‌آوری اطلاعات می‌تواند نقش محوری و موثر خودش را بازی کند. من دوست دارم به مهندسان سخت‌افزار بگویم: «شما کارهای واقعا حیرت‌‌آوری را انجام داده‌اید و حالا بهتر است با متخصصان نرم‌افزار همکاری کنید تا ایده‌های جدیدی را به وجود بیاوریم.» سونی در حال حاضر تعداد زیادی از کارکنان جوان و فعال در زمینه طراحی نرم‌افزار را در اختیار دارد. آن‌ها در حال گسترش روابط و تعاملات خود با مهندسان سخت‌افزار شرکت هستند تا در نهایت بتوانیم محصول مناسب و قابل رقابتی را برای کاربران خود تولید و به بازار عرضه کنیم. این همان تعهدی است که من به کاربران سونی در آغاز مسوولیت جدیدم در این شرکت می‌دهم.

منبع: techon.nikkeibp.co.jp

استرینگر کیست؟

هوارد استرینگر در روز نوزدهم ماه فوریه سال ۱۹۴۲ در انگلستان متولد شده و از ماه مه سال ۱۹۹۷ به شرکت سونی پیوسته است. او که یک انگلیسی - آمریکایی است، در حال حاضر به عنوان مدیرعامل، مدیر و رییس هیات‌مدیره شرکت سونی در این شرکت فعالیت می‌کند. استرینگر که

دانش آموخته دانشگاه آکسفورد است، در جنگ ویتنام در ارتش آمریکا هم خدمت کرده است. «راب استرینگر» برادر کوچک‌تر هوارد هم در حال حاضر رییس گروه موزیک شرکت سونی است. هوارد استرینگر که دارای جوایز و عناوین جهانی بسیاری است، این روزها به عنوان یکی از موفق‌ترین مدیران صنعت فناوری اطلاعات شناخته می‌شود.