قاچاق و تولید در سال ۸۷ افزایش یافت
کاهش بحثانگیز واردات LCD
پس از ورود گسترده مانیتورهای LCD به بازار و در پی آن خروج تدریجی و البته کند مانیتورهای CRT از بازار، نه تنها میزان واردات و تولید مانیتورهای LCD در بازار افزایش یافت، بلکه بین برندهای معتبر بازار رقابتی شدید رخ داد تا بتوانند در این بازار رقابتی به حیات خود ادامه دهند.
مریم عسگری
پس از ورود گسترده مانیتورهای LCD به بازار و در پی آن خروج تدریجی و البته کند مانیتورهای CRT از بازار، نه تنها میزان واردات و تولید مانیتورهای LCD در بازار افزایش یافت، بلکه بین برندهای معتبر بازار رقابتی شدید رخ داد تا بتوانند در این بازار رقابتی به حیات خود ادامه دهند.
اما از طرف دیگر رقابت بین برندهای معتبر بازار در دورههایی باعث کاهش قیمت در برخی مدلها شد که البته این موضوع نیز بر روند تقاضا برای مانیتور، به ویژه LCDها تاثیر زیادی گذاشت. البته این جریان بیشتر به نفع برندهای مطرحی چون LG و Samsung تمام شد، به طوری که طی چند سال اخیر مانیتورهای LCD این دو برند در بازار متقاضیان زیادی داشته و میتوان ادعا کرد این دو برند بازار مانیتور را بهدست گرفتهاند. سیر صعودی تقاضا برای مانیتورهای این دو برند در حدی بوده است که sony که سابق براین یکی از عرضهکنندگان مطرح مانیتور در بازار بود، خط تولید مانیتورهای خود را محدود و محدودتر کرد تا جایی که امروز تنوع مانیتورهای این برند فقط در یکی دو مدل خلاصه میشود.
طبق اعلام ایران رهجو، نمایندگی فروش محصولات IT سونی در ایران، سونی حدود دو سال است روی تولید تلویزیون LCD تمرکز کرده و عطای تولید مانیتور را در چنین فضای رقابتی به لقایش بخشیده است.
البته این روند تنها در مورد سونی قابلمشاهده است و سایر تولیدکنندگان همچنان به ادامه فعالیت در این مسیر مشغولند. حتی برندهای جدید و ناآشنایی در این عرصه ظهور کردهاند و برای کسب سود بیشتر در بازار همچنان تلاش میکنند.
AOC، XEROX و ETIG از برندهایی هستند که بهرغم اشباع بازار از مانیتورهای دو برند پرقدرت بازار مانیتور، برای کسب سهم بیشتری از آمار فروش بازار همچنان تلاش میکنند.
البته در زمینه عرضه مانیتورهای CRT برندهایی مانند BENQ همچنان متقاضیان خود را دارند.اگر سری به شعبههای مختلف دانشگاه آزاد و برخی از ارگانهای دولتی بزنید صحت ادعای ما برایتان مشخص میشود و مشاهده میکنید این مراکز همچنان استفاده از مانیتورهای CRT با برندهای مختلف از جمله BENQ را به استفاده از مانیتورهای LCD ترجیح میدهند.
طبق اعلام فعالان بازار شرکتهای خصوصی و افراد حقیقی بیشتر از مانیتورهای LCD و در مقابل اکثر شرکتهای دولتی از مانیتورهای CRT استفاده میکنند که این موضوع با توجه به مصرف کمتر انرژی توسط مانیتورهای LCD، کمی عجیب است. چراکه با توجه به اینکه در سال اصلاح الگوی مصرف قرار داریم انتظار میرود شرکتهای دولتی در استفاده از کالاهایی که انرژی کمتری مصرف میکنند
پیش قدم باشند. همچنین مادیران اعلام کرده است میزان مصرف انرژی در مانیتورهای LCD نصف مانیتورهای CRT است. نکته جالب اینجاست که حجم واردات این مانیتورهای CRT در سال ۸۷ نسبت به سال ۸۶ در حدود یک هزار و ۵۰۰دستگاه افزایش یافته و در مقابل حجم واردات LCDها کاهش یافته است. شاید علت این امر افزایش توانایی تولیدکنندگان در مونتاژ این کالا باشد یا رشد پدیده قاچاق.
به هرحال بازار مانیتور طی چند سال اخیر مملو از LCDهایی شده است با برندهای مختلف و اگر چه قیمتها تقریبا به هم نزدیک هستند، اما بازار تحت سلطه دو برند قرار دارد.
فعالان بازار معتقدند، تبلیغات گسترده برندهای معروف باعث شده است مصرفکنندگان نسبت به سایر برندها کم لطف شوند. اما نمایندگیهای فروش دو برند قدرتمند بازار خدمات پس از فروش گسترده و تنوع بالا در مدل و طرح مانیتورها و همچنین استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا در تولید این مانیتورها را عامل موفقیت این دو برند در بازار میدانند.
حجم واردات مانیتور به بازار داخلی
اگرچه میزان تقاضا برای مانیتور LCD در بازار داخلی روز به روز در حال افزایش است، اما به لطف رشد خط تولید یا بهتر بگوییم مونتاژ این کالا در کشور،حجم واردات این کالا به بازار داخلی کاهش یافته است.
طبق اعلام گمرک جمهوری اسلامی ایران، حجم واردات مانیتور LCD با سایز ۱۴ تا ۱۹ اینچ به کشور طی سال ۸۷، ۸۶هزار و ۲۱۵کیلوگرم و معادل ۳۵ میلیارد و ۷۳۰ میلیون ریال بوده است که این میزان نسبت به سال ۸۶ که حجم واردات این مانیتورها ۱۲۷هزار و ۳۴۱کیلوگرم بوده، کاهش یافته است. ارزش ریالی واردات مانیتور LCD در سایز ۱۴ تا ۱۹اینچ در سال ۸۶، ۳۹میلیارد و ۱۸۳میلیون و ۲۷۰هزار ریال بوده است.
گمرک اطلاعی از حجم واردات مانیتورهای LCD با سایز ۱۹ اینچ به بالا ارائه نکرد.
جالب اینجا است که بهرغم ادعای تولیدکنندگان و برخی از فعالان بازار مبنی بر کاهش شدید تقاضا برای مانیتورهای CRT حجم واردات این مانیتورها به کشور در سال ۸۷ نسبت به سال ۸۶ افزایش یافته است.
براساس آمار ارائه شده توسط گمرک جمهوری اسلامی، حجم واردات مانیتورهای صفحه تخت و غیر تخت ۱۴ تا ۱۹ اینچ در سال ۱۳۸۷ حدود شش هزار و ۷۶۰ دستگاه با ارزش ریالی دو میلیارد و ۶۰۲میلیون ریال بوده است که این میزان نسبت به سال ۸۶ که حجم واردات این مانیتورها ۵هزار و ۱۸۳هزار دستگاه بوده، افزایش یافته است.
البته این تنها حجم واردات مانیتور از مبادی رسمی کشور است. اگر کاهش واردات مانیتور به معنی رشد قاچاق نباشد جای امیدواری است که شرکتهای تولیدکننده توانستهاند حتی با مونتاژ این کالا نیاز مصرفکننده را تا حدودی رفع کنند.
شاخص محبوبیت مانیتور در بازار داخلی
طبق آمارهای به دست آمده از نظرسنجی باشگاه فعالان ICT، اخیرا حدود ۹۰درصد از کل تعداد مانیتورهای به فروش رفته در بازار تنها در اختیار برندهایی چون LG، Samsung وFARASSOO است و این نشان میدهد که در این بازار شناخته شدهاند. البته سابق براین سونی نیز جزو پرفروشهای بازار این کالا بود که اکنون جای خود را به AOC داده است.دو برند کرهای LG و Samsung نیز که مدتها است توانستهاند در زمینههای مختلف بخش مهمیاز بازار را به خود اختصاص دهند، دراین بازار نیز با توجه به تبلیغاتی گسترده و کسب اعتبار کافی توانستهاند مجموعا با اختصاص نزدیک به ۷۰درصد از سهم محبوبیت در بازار، نظر جمع کثیری از کاربران را به سوی خود جلب کنند. بر اساس آمار ارائه شده سامسونگ توانسته است با کسب ۹/۳۵درصد سهم از آمار فروش بازار عنوان پرفروش ترین برند را در زمینه مانیتور به خود اختصاص دهد و بر رقیب خود برتری یابد.
LG نیز که پیش از این در بخش مانیتورهای CRT نیز توانسته بود اعتبار و جایگاه مناسبی را در بازار به دست بیاورد، با توجه به این اعتبار و با حمایت مادیران توانسته با ۷/۳۲درصد سهم در شاخص LCD دومین جایگاه را به خود اختصاص دهد.
پس از این دو برند FARASOO با کسب ۴/۸درصد از سهم در شاخص LCD در رتبه سوم قرار گیرد.
AOC نیز یک برند تازه وارد دیگری در عرصه مانیتور است که توانسته ۲/۸درصد سهم را به خود اختصاص دهد.
البته فعالان بازار و مسوولان مادیران معتقدند از آنجا که مانیتورهای AOC با پشتیبانی شرکت مادیران به بازار عرضه میشوند و قیمت مناسبی نیز دارند رشد فروش زیادی برای آن در آینده پیشبینی میشود.
پس از AOC نیز سونی با وجودی که تنوع مانیتورهایش در یکی دو مدل خلاصه میشود در مقام پنجم ایستاده است. این برند ۱/۵درصد از سهم فروش را در بازار داخلی به خود اختصاص داده است.
برندهایی مانند BENQ، XIROX، ETIG و ... نیز در کل ۷/۹درصد از سهم فروش را در اختیار دارند.
ارسال نظر