تلویزیون‌هایی که کوچک شده‌اند

مریم عسگری

تلفن همراه که در گذشته مهم‌ترین وظیفه آن برقراری ارتباط صوتی بود، امروزه به یک وسیله چندرسانه‌ای همه فن حریف تبدیل شده است. امروزه به راحتی می‌توانید در حین رانندگی، پیاده روی، در اتوبوس، تاکسی و... برنامه‌های مورد علاقه خود را انتخاب و تماشا کنید. گوشى‌هاى جدید مى‌توانند به عنوان دوربین‌هاى دیجیتالى، پخش کننده موسیقى، رادیو، دستگاه گیم، دریافت و فرستادن پیغام و حتی تلویزیون مورد استفاده قرار گیرند، در عین حال که تلفن هستند.

اگرچه تصور این مساله در گذشته غیرممکن می‌نمود، اما این روزها رویای گوشی‌های چندمنظوره به تحقق پیوسته و پخش برنامه‌های تلویزیونی روی تلفن‌همراه حقیقت یافته است. به گفته محققان، از آنجا که گیرنده‌های تلویزیون امروزه به بزرگ‌ترین دوست و همنشین انسان‌ها تبدیل شده‌اند و مردم به داشتن این ابزار عادت کرده‌اند برخی شرکت‌های تولیدکننده گوشی موبایل تصمیم گرفته‌اند با راه‌اندازی نسل جدید خدمات مخابراتی و ارتباطی، امکان حمل این جعبه جادو را برای کاربران فراهم کنند و به مردم امکان دهند در هر زمان و مکانی بیننده برنامه‌های تلویزیون باشند.

mobile TV چیست

Mobile TV در اصل به سرویسی گفته می‌شود که برنامه‌های تلویزیونی را در اختیار مشترکان تلفن‌همراه قرار می‌دهد و شرایط لازم برای پخش این برنامه‌ها را روی گوشی‌ها فراهم می‌کند.‌

این سرویس که DVBH نام دارد شامل شبکه‌های مخابراتی، محتوای تلویزیونی، گیرنده سرویس، فرستنده سرویس و تولیدکننده برنامه‌های تلویزیونی می‌شود.

DVBH قطعه‌ای که دریافت دیتای دیجیتال را امکان‌پذیر می‌کند، البته DVBH مختص به موبایل نیست و کاربردها و انواع گوناگونی دارند، در کنار ماهواره‌هایی که قرار است به کامپیوتر وصل شوند نیز قطعه ای به این نام و قابلیت وجود دارد، این قطعه روی کارت PCI مادربورد می‌نشیند. موبایل نیز باید این چنین قطعه‌ای را البته در اندازه کوچک‌تر داشته باشد تا دیتای دیجیتال را تشخیص دهد و آن را برای شخص قابل مشاهده سازد. تعداد خیلی کمی ‌از گوشی‌های رایج در دست مردم ایران این قابلیت را دارند مثل N۹۶ نوکیا، پس زیاد امیدوار نباشید! البته قرار است تمام گوشی‌هایی که این قابلیت را دارند به زودی به بازار عرضه شوند.

به طور کلی، سرویس Mobile TV به کاربران سرویس‌های گوناگون مخابراتی امکان می‌دهد تا فقط برنامه‌های مورد علاقه خود را تماشا کنند و علاوه بر تاثیرپذیری از تلویزیون، روی آن تاثیر بگذارند. به هر حال باید توجه داشت که پخش برنامه‌های تلویزیونی از طریق خطوط مخابراتی تفاوت‌های فراوانی با سیستم‌های سنتی پخش برنامه‌های تلویزیونی دارد و همین امر باعث شده که هنوز برخی کشورها به این سرویس دسترسی نداشته باشند.

Mobile TV در ایران

اگر چه وعده مسوولان در رابطه با ارائه سرویس موبایل تلویزیون تا پایان سال ۸۷ محقق نشد و قرار بر این شده است این سرویس تا پایان تابستان امسال به کاربران تلفن همراه ارائه شود، اما گویا برخی از تولیدکنندگان چینی نمی‌خواهند مردم را زیاد در انتظار بگذارند و در نتیجه اقدام به عرضه موبایل تلویزیون‌هایی به بازار داخلی کرده‌اند که نه احتیاجی به DVBH دارند و نه عملکرد آنها ربطی به مخابرات و ... دارد. این گوشی‌ها که مانند یک تلویزیون کوچک عمل می‌کنند اکثرا چینی هستند و حدود دو سال است که میهمان بازار داخلی شده‌اند و طی ماه‌های ابتدایی حضورشان به بازار داخلی طرفداران زیادی داشتند. به تبع تقاضای زیاد برای این گوشی‌ها قیمت‌ها نیز نسبت به امروز بالاتر بود، اما به تدریج با عرضه گسترده این گوشی‌ها به بازار و بالا رفتن تنوع مدل و مارک قیمت‌ها نیز کاهش یافت.‌

به گفته احدی یک فروشنده گوشی در پاساژ علاالدین، اکثر گوشی‌های تلویزیونی موجود در بازار داخلی محصول کشور چین هستند و با اسامی نا آشنایی در بازار موجودند. ‌‌این فروشنده معتقد است اگرچه این گوشی‌ها در روزهای ابتدایی ورودشان به بازار با استقبال خوبی مواجه شدند و قیمت بالایی داشتند، اما طی یک سال گذشته با رشد عرضه این کالا به بازار و همچنین بروز مشکلات مختلف هنگام تماشای تلویزیون، استفاده از صفحه لمسی و حتی برقراری ارتباط تلفنی مردم به ایراد‌های این گوشی‌ها پی بردند و دیگر حاضر نشدند مبلغ گزافی برای خرید این گوشی‌ها که رفته رفته یک بار مصرف نام گرفتند، بپردازند.

به هر حال باید توجه داشت، گوشی‌هایی از این دست با مجهز بودن به فناوری

TV Tuner می‌توانند بدون استفاده از سیستم Mobile TV برنامه‌های شبکه‌های تلویزیونی را به صورت آنالوگ پخش کنند. این گوشی‌ها برنامه‌های تلویزیونی را بدون هیچ گونه تغییر در اختیار مشترکان می‌گذارند، اما در سرویس Mobile TV برنامه‌ها به صورت دیجیتال در اختیار کاربر قرار می‌گیرد و اگر فرد در هنگام پخش برنامه فرصت مشاهده آن را نداشته باشد، می‌تواند آن را ذخیره کرده و در زمان دلخواه آن را مشاهده کند. علاوه بر این طیف گسترده ای از خدمات تلویزیونی از طریق سرویس‌های Mobile TV در دسترس است که گوشی‌های چینی موجود در بازار فاقد آنها هستند.

یک فروشنده دیگر نیز می‌گوید: اکثر گوشی‌های تلویزیون دار موجود در بازار چینی بوده و فاقد گارانتی و خدمات پس از فروش معتبر هستند. این در حالی است که گروه دیگری از فروشندگان می‌گویند :گوشی‌های MATRIX و NMC دارای دفتر فروش در ایران و خدمات پس از فروش مطمئنی هستند.

فرخ‌نظر، مسوول فروش یکی از نمایندگی‌های فروش گوشی‌های ماتریکس نیز در این رابطه می‌گوید: گوشی‌های تلویزیون‌دار ماتریکس حدود دو سال است وارد بازار داخلی شده است و طی این مدت با استقبال بالایی مواجه شده است.

وی افزود، اگر چه اکثر گوشی‌های تلویزیون‌دار موجود در بازار بدون گارانتی و با اسم‌های ناآشنا و اغلب من‌درآوردی به فروش می‌رسند، اما گوشی‌های MATRIX با ضمانت رسمی شرکت MATRIX (یک سال تعویض و سه سال خدمات پس از فروش)به فروش می‌رسند. وی در مورد کاهش قیمت گوشی‌های این برند در بازار طی یکسال اخیر گفت: این گوشی‌ها در ماه‌های ابتدایی ورودشان به بازار با قیمتی حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰هزار تومان به فروش می‌رسیدند، اما عرضه گسترده این تلفن‌ها به بازار باعث شد قیمت‌ها به ۱۵۰ تا ۱۸۰هزارتومان برسد.

وی افزود: برخلاف ادعای فروشندگان گوشی‌های تلویزیونی MATRIX چینی نبوده و محصول کشورهای کره و تایوان هستند، ولی گوشی‌های چینی که بدون گارانتی به فروش می‌رسند معمولا طی مدت کوتاهی دچار مشکلاتی از قبیل هنگ کردن‌های مداوم، عدم استفاده از صفحه لمسی و... می‌شوند.این فروشنده مدل گوشی جدید این برند را که به صفحه لمسی ۱۲ اینچ، دوربین ۳/۱ مگاپیکسلی، بلوتوث مجهز است و قابلیت پخش MP۳,MP۴، گیرندگی تمام کانال‌های تلویزیونی و.... را دارد، از گوشی‌های پرفروش MARTIX در بازار داخلی معرفی کرد که با قیمت ۱۹۸هزار تومان به فروش می‌رسد.

بانکی، یک فروشنده دیگر نیز مدل‌های K۹۱۵،N۳۸،C۲۰۰۰، C۶۰۰۰،K۷۸۰،K۸۰۸ ،K۸۸۰ و... را از مدل‌های پرفروشی معرفی کرد که با برندهای RED START ،NEC و... با قیمتی حدود ۱۰۰ تا ۱۹۰هزار تومان به فروش می‌رسند.

به گفته وی اکثر این گوشی‌ها به بلوتوث، صفحه نمایش لمسی، رادیو، پخش‌کننده MP۳,MP۴ و ... مجهزند، اما گارانتی رسمی ندارند.

یک فروشنده دیگر نیز مدل TZ۳۲۱ را از گوشی‌های پرفروش TV MOBILE معرفی کرد که محصول شرکت CECT کره‌ای است. این گوشی مانند سایر نمونه‌های موجود در بازار قابلیت پخش - mp۳ - Wav - AMR - MIDI و MP۴ -۳GPرا داشته و به یک صفحه نمایش با اندازه ۳/۳ اینچ بسیار بزرگ مجهز است. تجهیز به بلوتوث، صفحه لمسی و ... از سایر ویژگی‌های این گوشی است که با قیمت ۲۰۰هزار تومان به فروش می‌رسد. مدل N۱۰۰۰ نیز از گوشی‌های پرفروش NMC است که دارای امکاناتی چون ویدئوپلیر، دوربین عکاسی، MP۳ PLAYER، بلوتوث، تلویزیون و ... است.

این گوشی با قیمت ۱۶۰هزار تومان و ضمانت یکساله شرکت نامداران ارتباطات همراه به فروش می‌رسد.

یکی از مسوولان فروش شرکت نامداران ارتباطات همراه در رابطه با گارانتی و قابلیت‌های گوشی‌های این برند می‌گوید: گوشی‌های nmc تحت سفارش ایران در چین تولید و به ایران عرضه می‌شوند. به گفته وی، گوشی‌های تلویزیون دار nmc با گارانتی یکساله تعمیر به فروش می‌رسند و طی مدت حضورشان در بازار داخلی فروش بالایی دارند. وی مدل n۷۷۷ و n۱۰۰۰ را از گوشی‌های تلویزیون‌دار این برند در بازار معرفی کرد که به ترتیب با قیمت ۱۲۰هزار و ۱۶۰هزار تومان به فروش می‌رسند.

وی افزود: گوشی‌های مذکور از مبادی رسمی کشور و با پرداخت تعرفه وارد کشور می شوند و به هیچ وجه قاچاق نیستند.

ختم کلام

اگر چه اکثر گوشی‌های تلویزیونی موجود در بازار داخلی به امکانات اغواکننده‌ای مانند قابلیت استفاده همزمان از دو سیم‌کارت، تجهیز به رادیو، قابلیت نمایش همه شبکه‌های تلویزیونی، پخش فرمت‌های mp۳,mp۴ و.... مجهز هستند، اما این قابلیت‌ها هرگز نتوانسته‌اند نظر کاربران ایرانی را برای بلندمدت به خود جلب کنند و اکثر کاربران این گوشی‌ها معتقدند این گوشی‌ها هرگز قابلیت کاربردی mobile tv به معنای کامل را ندارند. از طرفی این گوشی‌ها در واقع مانند تلویزیون‌های کوچکی عمل می‌کنند که به هیچ وجه با آنچه به عنوان mobile tv شناخته می‌شود، قابل مقایسه نیست.

بسیاری از کاربران این گوشی‌ها بر این باورند، موبایل‌های تلویزیون‌دار چینی موجود در بازار در حقیقت اسباب‌بازی‌هایی هستند که برای مدت کوتاهی مورد استفاده قرار می‌گیرند و هرگز پاسخگوی نیاز کاربران در بلند‌مدت نیستند.

اختلال در پخش برنامه‌های تلویزیونی، پارازیت‌های گاه و بی‌گاه هنگام پخش برنامه‌ها، هنگ کردن گوشی هنگام کار باآن، عدم استفاده از دو سیم کارت از عمده ایراداتی است که کاربران به این گوشی‌ها می‌گیرند.‌

این‌طور که به نظر می‌رسد گوشی‌های به اصطلاح تلویزیون دار موجود در بازار داخلی توسط برخی شرکت‌های بی‌نام و نشان با مواد بازیافتی ساخته و به بازار عرضه شده‌اند. البته برخی از تولیدکنندگان مانند شرکت نامداران ارتباطات همراه در کنار عرضه گوشی‌هایی چون آلکاتل به عرضه این محصولات نیز می‌پردازند.