مرخصی مدیرعامل اپل، جهان تکنولوژی را تکان داد
اپل بدون جابز؟
این روزها در تمام محافل مرتبط به تکنولوژی و IT صحبت از مرخصی درمانی شش ماهه مدیرعامل Apple و در مقابل ورود مدیرعامل جدید Yahoo است. به این ترتیب در حالی که محبوبترین مدیر تکنولوژی دنیا با کنارهگیری موقتی از سمت خود در پی درمان بیماری خطرناکش رفته و وضعیت مالی یک شرکت را متحول میکند، یک مدیر نوظهور به دنبال کسب تجربههای جدید و بهبود وضعیت مالی و سهام شرکتش است.
مترجم: ندا لهردی
این روزها در تمام محافل مرتبط به تکنولوژی و IT صحبت از مرخصی درمانی شش ماهه مدیرعامل Apple و در مقابل ورود مدیرعامل جدید Yahoo است. به این ترتیب در حالی که محبوبترین مدیر تکنولوژی دنیا با کنارهگیری موقتی از سمت خود در پی درمان بیماری خطرناکش رفته و وضعیت مالی یک شرکت را متحول میکند، یک مدیر نوظهور به دنبال کسب تجربههای جدید و بهبود وضعیت مالی و سهام شرکتش است. این حقیقت بر کسی پوشیده نیست که استیو جابز یکی از تاثیرگذارترین مدیران تکنولوژی دنیا است. در واقع شاید همین میزان تاثیرگذاری است که حالا با مرخصی درمانی او همه چیز را نه تنها در شرکت Apple بلکه در دنیای تکنولوژی هم متحول
کرده است.
بیماری جابز چیست؟
در حالی که دنیای تکنولوژی متاثر از کنارهگیری جابز است، بسیاری متحیرند که بیماری مدیرعامل Apple چه چیزی است که او را به چنین مرخصی طولانی مدتی مجاب کرده است.
این همان چیزی است که متخصصان سرطان پانکراس را هم متعجب کرده است. آنها معتقدند که هنوز مشخص نیست که مشکل سلامت جابز چقدر جدی بوده و تا چه اندازه با سرطان او مرتبط است.
هفته گذشته جابز گفت که او دچار عدم تعادل هورمون شده که به کاهش وزن و عدم جذب پروتئین توسط اجزای بدن او منجر شده است. اما روز چهارشنبه گذشته مدیرعامل ۵۳ ساله شرکت Apple اعلام کرد که مشکل بیماری او بیش از آنچه تصور میکرده، پیچیده و خطرناک است و به این دلیل او به یک مرخصی شش ماهه برای درمان و بهبودی نیاز دارد.
پزشکانی که تا حالا جابز را درمان نکردهاند، اما معتقدند تومور سرطانی او که در سال ۲۰۰۴ جراحی و برداشته شده بود، میتواند به اجزای دیگر گسترش پیدا کرده یا دوباره در پانکراس او تجمع کند که در این صورت با جراحی یا درمانهای دیگر هم قابل
درمان است.
از طرفی آنها میگویند که جابز ممکن است حتی دچار عوارض جانبی جراحی گذشتهاش شده باشد که در آن صورت هم به سادگی قابل درمان است.
به گزارش رویترز، استیو جابز در سال ۲۰۰۴ و به دنبال ابتلا به نوع نادری از سرطان پانکراس به نام «تومور نیوروند و کران»، تحت عمل جراحی قرار گرفت. پزشکان معتقدند چنین توموری اگرچه بدخیم است، اما با سرعت کمی رشد میکند که به این دلیل میتواند با سرعت و دقت عمل پزشکان متوقف شود.
طبق اعلام انجمن سرطان آمریکا، حدود ۳۷هزار و ۶۸۰ آمریکایی در هر سال به سرطان پانکراس دچار میشوند که از این میان تعداد بسیار اندکی به سرطانی از نوع تومور جابز مبتلا میشوند. چنین تومورهایی اگرچه به راحتی برداشته میشوند، اما تنها ۵۰درصد آنها برای همیشه متوقف و درمان میشوند.
دکتر کلی سمنکویچ، عضو دانشگاه واشنگتن در این مورد میگوید: احتمالا توده سرطانی جدید در بدن جابز جایگزین شده که سلامت او را به خطر انداخته و باعث کاهش چشمگیر وزن او شده است.
درحقیقت به عقیده پزشکان عدم تعادل در هورمونها، اختلال در تولید آنزیمهای مورد نیاز بدن که به عدم جذب پروتئین و مواد مغذی میشود و البته کمبود انسولین خون که به ابتلا به دیابت منجر میشود، همه مواردی هستند که باعث کاهش وزن جابز شدهاند.
قیمت سهام و تهدید قانونی
با تمام اینها بیماری جابز گویا برای مدیران شرکت Apple و سهامدارانش دردناکتر شده است.
دلیل هم مشخص است؛ روز چهارشنبه گذشته و درست چند ساعت پس از اعلام مرخصی درمانی جابز، سهام Apple تا ۴۲/۶درصد کاهش یافت.
این همان اتفاقی بود که وکلا و قانونگذاران را به فکر انداخت.
این روزها یک موضوع فکر قانونگذاران را به خودش مشغول کرده است. در حقیقت آنها در این فکرند که چرا وضعیت سلامتی استیو جابز بهطور کامل برای سهامداران شرح داده نشده است و این میتواند تحت پیگیری قانونی قرار بگیرد.
اما آیا همه چیز به دنبال اعلام مرخصی جابز در روز چهارشنبه و اشاره جابز به اینکه بیماریاش پیچیدهتر از آن است که فکرش را میکرد، اتفاق افتاد؟
دادگاه فدرال آمریکا اما معتقد است که مدیران شرکتها الزامی برای اعلام جهانی وضعیت بیماری خود ندارند و حتی اگر آنها کلامی هم در اینباره صحبت نکنند، مسوولیتی به لحاظ قانونی متوجه آنها نیست.
«جان برل» یکی از وکلای این دادگاه در این مورد به فوربس گفت: «براساس قوانین شرکت Apple هیچ دروغی نگفته است. آنها فقط همه حقیقت را افشا نکردهاند.»
به عقیده قانونگذاران خود جابز هم انتظار چنین وضعیتی نداشته است. از طرفی مدیران شرکتها تنها یک تعهد اخلاقی برای اطلاع کارمندان و سهامداران شرکتشان از وضعیت بیماری خود دارند.
این در حالی است که چنین مسوولیتی به لحاظ قانونی متوجه هیاتمدیره آن شرکت خواهد بود.
با تمام اینها مطالعات نشان میدهند که اصولا کنارهگیری مدیران میتواند به افزایش سهام شرکتهای متبوعشان منجر شود. این موضوع در واقع به دلیل آن است که با کنارهگیری مدیر یک شرکت، سرمایهگذاران آن احتمالا حضور پررنگتری در آن شرکت خواهند داشت.
استیو جابز اما متفاوت است.
این همان موضوعی است که باعث کاهش چشمگیر سهام شرکت Apple شده است.
با تمام این اوصاف کارشناسان امور مدیریتی معتقدند که حضور یا عدم حضور یک مدیر نباید و نمیتواند تا این حد بر وضعیت مالی یک شرکت تاثیر داشته باشد.
اما گویا همه چیز درباره دنیای تکنولوژی و مدیرانش فرق میکند.
سالهاست که دنیای تکنولوژی به معرفی و تولد قهرمانهای این چنینی عادت کرده و گویا بهای این عادت را هم پرداخته است.
منابع: www.Forbes.com
www.reuters
ارسال نظر