ضرر 105‌میلیارد تومانی کاربران همراه اول

م.ر.بهنام رئوف

از ما اصرار از ارتباط سیاری‌ها انکار. به نظر می‌رسد که اختلالات تلفن همراه این روزها به اوج خود رسیده باشد. اگر شما هم از مشترکان همراه اول بوده و از قضا هم در تهران ساکن بوده باشید حتما در یک هفته گذشته از خط رو خط شدن‌ها و قطعی‌های مکرری که در یک تماس تلفنی برای‌تان اتفاق افتاده کلافه شده‌اید.

کمی‌ دقت کنید. ببینید از حالت‌های ارتباطی که در ادامه آورده می‌شود کدام یک بیشتر از همه برای شما اتفاق افتاده است؟

دریافت دیرهنگام پیامک ارسالی شما به شخص مورد نظر (در حالی که گوشی نامبرده روشن بوده و اتفاقا هم در کنار شما حضور دارد).

دریافت پیام تایید پیامک (Delivery) در نیمه‌های شب، درحالی که پیام شما خیلی زودتر از این زمان به مخاطب مورد نظر رسیده و جواب هم داده شده است.

دریافت تماس از یک شخص آشنا، اما با صدایی غریبه.

حضور دو شخص غریبه درست در وسط مکالمه دو شخص آشنا!

تماس با فرد مورد نظر از روی دفتر تلفن گوشی و پاسخ از سوی فردی غیر مورد نظر!

رفت و آمدهای مکرر آنتن تلفن همراه شما، در حالی که در جایی ثابت قرار دارید.

شنیدن پیغام‌های از پیش ذخیره شده شبکه همراه اول همانند مشترک مورد نظر در دسترس نیست، درست در وسط یک مکالمه!

قطع شدن‌های مکرر و مکرر و مکرر در میان گفت و گو و در دقایق اول تماس.

بله! اگر خیلی با نظر ما در ابتدای گزارش موافق نبودید، حتم دارم هم اکنون مشغول به دعا کردن برای نویسنده هستید و . . .

طی یکی دو هفته گذشته برای نگارنده و بسیاری از همکاران و دوستان مشکلاتی از این دست بسیار اتفاق افتاده است. البته این را باید بگویم که بر اساس روال معمول طی ماه‌های اخیر و هفته‌های گذشته باز هم از سوی مدیران همراه اول گفت‌و‌گوهایی مبنی بر اینکه ما اختلالی در شبکه شاهد نیستیم هم صورت گرفته است که پرچم دار گفت‌و‌گوهایی از این دست را باید محمدحسین فلاح اصغری، معاون نظارت و مدیریت شبکه شرکت ارتباطات سیار اعلام کرد.

بنا به گفته‌های تکراری ایشان شبکه همراه اول هیچ مشکل خاصی ندارد و تنها ممکن است در برخی از مناطق که آنتن‌های تلفن همراه در دست تعمیر یا بارگذاری بوده باشد اختلالاتی مقطعی و بسیار جزیی رخ دهد.

در مورد پیامک‌ها هم که اصلا صحبتی از اختلال نکنید. چرا که این شبکه علاوه بر این که مشکلی پیش رو ندارد حتی برای روزهای مبادا نیز مراکز اضافی در آستین دارد تا خدایی ناکرده خللی در ارائه پول‌سازترین سرویس همراه اول رخ ندهد.

اگر در بخش پیامک مشکلی دارید به زبان ساده و عامیانه باید گفت که مشکل از خودتان است نه ارائه‌دهنده سرویس. کمی‌ گوشی خود یا اطرافیان‌تان را بررسی کنید. شاید طرف مقابل شما را سر کار گذاشته باشد. با او برای این کار تند برخورد کنید. حتی اگر از بستگان و دوستان نزدیک‌تان باشد می‌توانید از تنبیه بدنی هم استفاده کنید تا اعتراف کند که مشکل از شبکه نبوده و او خواسته با شما شوخی یا خدایی ناکرده سر کار رفته باشید!

شاید دستگاه شما یا طرف مقابل خاموش است. شاید جعبه پیامک‌های شما لبریز از پیغام باشد و شما خبر ندارید. شاید زمانی که حواس‌تان نبوده به شکل کاملا اتفاقی دستتان روی گزینه Setting رفته و از آنجا وارد منوی SMS Setting شده‌اید و باز هم اتفاقی تنظیمات مربوط به شماره SMS Center دستکاری شده است که این مشکلات عجیب و غریب مانند آواری ارتباطی بر سرتان خراب شده است.

به هر حال این نکته را در نظر داشته باشید که در تمام موارد فوق یا تقصیر از شماست یا دستتان یا آستین دست‌تان. به قول معروف بی‌خود و بی‌جهت گناه دیگران را نشسته و فرد و شرکت دیگری را مقصر ندانید.

به گفته بسیاری از کارشناسان مهمترین مشکلی که این روزها کاربران تلفن همراه با آن دست به گریبانند به عدم استفاده از قرار داد سطح خدمات میان کاربران و سرویس‌دهندگان باز می‌گردد. قراردادی که سرویس دهنده را مجبور به پرداخت خسارت به کاربر برای ارائه سرویس بی‌کیفیت‌اش می‌کند.

اما یک نکته را نیز نباید در این بین فراموش کرد و آن هم کسب درآمد‌میلیونی و شاید هم‌میلیاردی از این مشکلاتی باشد که واقعا کاربر هیچ نقشی در آن نداشته و تماما بر عهده ارائه‌دهنده سرویس که همان همراه اول باشد، است.

برای اثبات این مهم یک مثال ساده کافی است. بنا بر آخرین آمارهای ارائه شده همراه اول هم‌اکنون بیش از ۲۸میلیون مشترک اعم از دائمی‌ و اعتباری دارد. از آنجایی که ارائه خدمات به مشترکان اعتباری گران‌تر است، برای آنکه ارقام ما رند باشد تمام این مشترکان را دائمی‌فرض می‌کنیم.

فرض کنید مشترکان تلفن همراه به شکل متوسط روزانه ۱۰ تماس با شخص مورد نظر خود داشته باشند. اگر از بین این تماس‌ها یک تماس ناموفق باشد (که بیشتر هم است) و هر پالس مکالمه را هم ۴۷ تومان فرض کنیم، خسارتی که به جمع کاربران وارد شده و درآمدی که شرکت ارتباطات سیار و در نهایت مخابرات ایران کسب می‌کند برابر است با یک‌میلیارد و ۳۱۶میلیون تومان برای یک روز!

حال این عدد را در یک ماه ۳۰ روزه ضرب می‌کنیم که می‌شود ۳۹‌میلیارد و ۴۸۰‌میلیون تومان. اما قبوض شرکت ارتباطات سیار هر دو ماه یک بار صادر می‌شود پس باید این رقم را در عدد دو هم ضرب کنیم که در نهایت به رقم ۷۹‌میلیارد و ۹۶۰‌میلیون تومان می‌رسیم.

در بخش پیامک هم فرض را بر این می‌گذاریم که به دلیل اختلالات موجود هر مشترک مجبور باشد در روز یک پیامک اضافی ارسال کند. اگر پیامک ارسالی با حروف فارسی باشد برای یک دوره دو ماه درآمد همراه اول از اختلالات پیامکی می‌شود ۱۳‌میلیارد و ۴۴۰‌میلیون تومان و اگر هم پیامک ارسالی با حروف لاتین باشد این درآمد به رقم ۳۶‌میلیارد و ۹۶۰‌میلیون تومان می‌رسد. اگر برای اختلالات پیامکی بخواهیم میانگین این دو رقم را به دست بیاوریم به عدد ۲۵‌میلیارد و ۲۰۰‌میلیون تومان می‌رسیم.

باز هم حداقل‌ها را در نظر می‌گیریم. یعنی اینکه اگر هر مشترک در طول روز یک تماس ناموفق و یک پیامک اجباری ارسال کند در نهایت درآمد یک دوره شرکت ارتباطات سیار از این اختلالات برابر خواهد شد با ۱۰۵‌میلیارد و ۱۶۰‌میلیون تومان.

البته این نکته را هم باید اضافه کرد که سیستم بلینگ و صورتحساب‌گیری شرکت همراه اول به‌رغم انعقاد یک قرار داد ۱۱۰‌میلیارد تومانی در نیمه اول سال ۸۵ همچنان در دست اجرا بوده و گفته می‌شود که بخشی از قسمت‌های آن هم اکنون در حال استفاده است.

اگر خدایی ناکرده سیستم صورتحساب‌گیری این شرکت نیز ایراداتی داشته باشد (که انشاا... این اتفاق تنها در ذهن منفی نگارنده رخ داده باشد) رقم فوق‌الذکر بیشتر از این‌ها افزایش خواهد داشت.

از ورود تلفن همراه به کشور در سال ۷۲ تا به امروز بیش از ۱۵ سال است که می‌گذرد و روز به روز هم بر تعداد کاربران این وسیله ارتباط جمعی اضافه می‌شود. به رغم پیشرفت فناوری‌ها اما همچنان یک سوال بی‌پاسخ در ذهن کاربران تلفن همراه در ایران وجود دارد. اختلالات شبکه تلفن همراه چه زمانی به پایان می‌رسد؟