جست‌و‌جو در خود

مترجم: ندا لهردی

شرکت بزرگ و مشهور Google به تازگی تولد ده سالگی‌اش را جشن گرفته است. همزمان با تولد ده‌سالگی Google بسیاری از تحلیلگران و سرمایه‌گذاران اعلام کردند که این شرکت اولین نشانه‌های کمال و بلوغ را به دست آورده است.

این در حالی است که روند رشد Google اگرچه هنوز سریع است، اما به تدریج کندتر می‌شود و با وجود رکود اقتصاد جهانی انتظار می‌رود که سرعت این روند تا حد قابل‌توجهی کاهش پیدا کند.

با این وجود «اریک اشمیت» مدیرعامل Google معتقد است که این شرکت در مقایسه با دیگر شرکت‌های تبلیغاتی در جایگاه بهتری برای رهایی از این رکود اقتصادی قرار دارد.

اشمیت ۵۳ساله هفته گذشته در محل شرکت Google درباره برنامه‌هایش برای مدیریت این شرکت در شرایط رکود اقتصادی، پیدا کردن راه‌حلی برای همکاری تبلیغاتی با Yahoo و حمایت‌های اخیرش از باراک اوباما رییس‌جمهور منتخب آمریکا با خبرنگار نیویورک‌تایمز صحبت کرده است که آن را در زیر می‌خوانیم:

این روزها Google برای مهار هزینه‌ها به سختی تلاش می‌کند.

آیا این به دلیل رسیدن Google به مرحله بلوغ و کمال است یا بحران اقتصادی؟ به نظر شما وضعیت اقتصاد بدتر از شرایط کنونی می‌شود؟

همین طور است؛ ما با بحران اقتصادی مواجهیم و ما به عنوان گروهی از مدیران نمی‌دانیم که این بحران چقدر طول خواهد کشید. با این اوصاف پاسخ عاقلانه و دوراندیش به این سوال این است که ما به تولید و عرضه تدریجی روی بیاوریم. در همین راستا هفته گذشته ما تنها فروش حدود ۱۰ محصول را در برنامه‌ خود‌مان داشتیم. من حتی به ادامه این روند هم کمی شک دارم. از طرف دیگر ما برای تمام افزایش قیمت‌ها توضیح دادیم تا کاربران تصور نکنند که ما پول اضافه از آنها دریافت می‌کنیم.

در چنین شرایط بی‌ثباتی آیا شما برای شرایط بدتر هم برنامه‌ریزی کرده‌اید؟

این موضوع به قضاوت نیاز دارد. Google مدت‌ها است که در وضعیت خوبی قرار دارد. ما محصولی داریم که سنجش‌پذیر و قابل‌پیش‌بینی‌تر از تمام محصولات دیگر است. در واقع مردم به فروش و عرضه محصولات مختلف خود نیازمندند و می‌توانند تشخیص بدهند که بهترین تبلیغات، تبلیغات قابل‌پیش‌بینی و سنجش‌پذیر است.

بنابراین آنها به این نتیجه می‌رسند که از محصول ما استفاده کنند.

Google معمولا به خاطر سرمایه‌گذاری‌های سخاوتمندانه در پروژه‌هایی که برگشت سرمایه سریعی ندارند، مشهور است.

آیا قرار گرفتن در این شرایط و ریاضت کشیدن این روند را تغییر می‌دهد؟

جالب است که شما عبارت «ریاضت کشیدن» را به کار بردید. google احساس ریاضت‌کشی ندارد. فکر می‌کنم بهتر بود از واژه تمرکز و دقیق شدن استفاده می‌کردید. ما در جریان افزایش قیمت‌ها و رکود اقتصادی به طور واضحی دقیق‌تر شده‌ایم.

با این حال ما مطمئنا همچنان به سرمایه‌گذاری در پروژه‌های کوچک برای انجام کارهای عجیب و غریب ادامه خواهیم داد.

آیا نمونه‌هایی از پروژه‌هایی که در گذشته انجام داده‌اید- مانند chrome مرورگر اینترنتی google یا Android سیستم عامل موبایل این شرکت- وجود دارد که حالا تصمیم به انجامش داشته باشید؟

منظور شما از این سوال آن است که با شرایط فعلی بازار آیا ما هنوز هم پروژه‌هایی برای انجام دادن داریم؟

باید جواب بدهم که البته ما جلو می‌رویم و شاید در نهایت چند پروژه دیگر را هم انجام دهیم. مشکلی که در این مورد وجود دارد این است که اگر شما ما را خیلی تحت فشار قرار بدهید، در واقع نوآوری‌های آینده را از بین برده‌اید و بعد از آن باید خودتان را برای یک نتیجه بسیار بد در پنج یا ده سال آینده آماده کنید.

google به خاطر حقوق و مزایای بسیار زیاد کارمندانش شهرت دارد. آیا شما می‌توانید سیاست کاهش هزینه‌هایتان را بدون تاثیر روی این رسم دنبال کنید؟

افرادی که در این شرکت کار می‌کنند به آنچه که واقعا اهمیت دارد حساس هستند نه آنچه که شما کاهش هزینه‌ها می‌نامید. با این حال ما هنوز هیچ تصمیم برای تغییر راه و رسم خودمان نداریم.

آیا اداره یک شرکت با نظارت بسیار دقیق بر روند هزینه کردن مضحک نیست؟

من فکر می‌کنم که این موضوع حتی مضحک‌تر از اینها است. دلیل آن هم این است که تبدیل شدن به یک مدیر موفق در شرایط خوب و رشد بالای شرکت بسیار ساده و راحت است. اما به نظر من هدایت شرایطی که در آن انتخاب‌های واقعا سختی پیش رو دارید، اگر چه سخت‌تر اما ارزشمندتر است.

اوایل هفته گذشته google از همکاری تبلیغاتی با yahoo انصراف داد بعد از آنکه دپارتمان‌ قضایی اعلام کرد این کار با قوانین ضدانحصارطلبی مغایرت دارد، yahoo گفت که به خوبی از این کار در دادگاه دفاع کرده و متاسف است که شما این کار را نکرده‌اید. آیا google کمتر از yahoo به ایجاد این همکاری تمایل دارد؟

ما در متقاعد کردن دپارتمان‌ قضایی ناموفق بودیم.

این همکاری می‌تواند سیاست‌های تبلیغاتی ما را بهبود ببخشد، اما ما بعد از بررسی بسیار زیاد در روح خودمان به این نتیجه رسیدیم که این کار با محاکمات و دادرسی‌های طولانی در اولویت قرار ندارد، در حالی که ما معتقدیم در نهایت می‌توانیم در این کار موفق شویم.

آیا Google بعد از این اتفاق درباره قراردادها به شیوه متفاوت‌تری فکر می‌کند؟

احتمالا خیر. من فکر می‌کنم که این اتفاق یک شرایط منحصر به فرد بود.

شما باراک اوباما را به خاطر ایده تغییر و البته طرح اقتصادی‌اش حمایت کردید. آیا ایده یا پیشنهادهای دیگری هم وجود دارد که فکر می‌کنید می‌تواند به اقتصاد آمریکا و سیلیکون ولی کمک کند؟

مهم‌ترین چیزی که باعث شد از سناتور اوباما که حالا رییس‌جمهور منتخب آمریکا است حمایت کنم، طرح‌های اقتصادی او برای تلاش جهت حل تمام مشکلات ما بود. به عنوان مثال در مورد سیاست‌های داخلی، برنامه ایشان برای تشویق مردم به جایگزینی سوخت‌های فسیلی با انرژی‌های تجدیدپذیر، طرح بسیار خوبی است.

براساس محاسبه کارشناسان Google که آن را ماه پیش اعلام کردیم، تا بیش از ۲۲ سال آینده می‌توانیم یک تریلیون دلار با سرمایه‌گذاری در این تکنولوژی‌ها پس‌انداز کنیم و با این کار میزان اتکای ما به نفت هم کاهش پیدا می‌کند.

آیا شما نگران نبودید که حمایت شخصی شما از باراک اوباما به منزله حمایت شرکت Google باشد به خصوص به این دلیل که شرکت شما منفعت خوبی از بعضی سیاست‌های باراک اوباما مانند بی‌طرفی در شبکه اینترنت یا انرژی پاک به دست می‌آورد؟

من نگران بودم و ما درباره این موضوع مدت زیادی بحث و گفت‌وگو کردیم. من در نهایت به این نتیجه رسیدم که از آنجا که مدیرعامل‌های بسیاری وجود دارند که از نامزد جمهوری‌خواه حمایت می‌کنند، حمایت یک مدیرعامل از نامزد حزب دموکرات هیچ مشکلی ندارد.

باراک اوباما گفته است که تصمیم دارد یک مشاور ارشد تکنولوژی انتخاب کند. آیا شما صحبتی با تیم مشاوران ایشان درباره نامزد شدن برای این منصب یا منصب‌های دیگر در کابینه‌ ایشان نداشته‌اید؟

من واقعا خوشحال هستم که به سهامداران Google به عنوان یک مدیرعامل خدمت می‌کنم. بنابراین هیچ تمایلی به خدمت کردن به عنوان یک کارمند دولتی ندارم.

منبع: نیویورک‌تایمز

اریک اشمیت کیست؟

مدیرعامل ۵۳ ساله Google متولد روز ۲۷ ماه آوریل سال ۱۹۵۵ است. او که یکی از اعضای گروه مدیران شرکت Apple هم هست، یک کرسی استادی در دانشگاه پرینکتون دارد.

اشمیت در حال حاضر در منطقه Atherton در کالیفرنیا زندگی می‌کند. او در سال ۱۹۷۶ در رشته مهندسی کامپیوتر از دانشگاه پرینکتون فارغ‌التحصیل شد و مدرک دکترا را در رشته مهندسی الکترونیک و علوم کامپیوتری در سال ۱۹۸۲ از دانشگاه کالیفرنیا گرفت. اریک اشمیت اولین تجربه‌های شغلی خود را در شرکت‌های IT مانند Bell labs، Zilog و Xerox داشت.

او در سال ۱۹۸۳ به عنوان مدیر بخش توسعه نرم‌افزار Java به شرکت

Sun Microsystems ملحق شد. در سال ۱۹۹۷ هم او به عنوان مدیرعامل شرکت Novell انتخاب شد. موسسان Google اما در سال ۲۰۰۱ از اشمیت برای همکاری با این شرکت دعوت کردند.

در ماه مارس سال ۲۰۰۱ اشمیت مدیر گروه مدیران Google بود، اما در ماه آگوست همان سال به عنوان مدیرعامل این شرکت انتخاب شد. اشمیت در ماه آگوست سال ۲۰۰۶ هم به عضویت گروه مدیران Apple درآمد. او در حال حاضر یکی از گزینه‌های مدنظر باراک اوباما برای تصاحب پست مشاور ارشد تکنولوژی در کابینه رییس‌جمهور جدید آمریکاست. اریک اشمیت در حال حاضر صدوچهل‌ودومین فرد ثروتمند دنیا و پنجاه‌ونهمین ثروتمند آمریکا است. درآمد خالص او در حال حاضر به ۶/۶میلیارد دلار می‌رسد.