گذر
مرورگرهای اینترنتی آینده
فکر میکنید ۱۰ سال دیگر صفحات وب چه شکلی باشند؟ آیا آن زمان مرورگرهای اینترنتی شبیه همین مرورگرهایی که الان از آنها استفاده میکنیم خواهند بود؟ و آیا ما اصلا از وسایلی مانند کامپیوترهای شخصی امروزی برای اتصال به اینترنت بهره خواهیم برد یا از دستگاههایی مانند تلفن موبایل یا دستگاههایی مختص اتصال به اینترنت بهره خواهیم برد؟
ترجمه: محمد سریرچی
فکر میکنید ۱۰ سال دیگر صفحات وب چه شکلی باشند؟ آیا آن زمان مرورگرهای اینترنتی شبیه همین مرورگرهایی که الان از آنها استفاده میکنیم خواهند بود؟ و آیا ما اصلا از وسایلی مانند کامپیوترهای شخصی امروزی برای اتصال به اینترنت بهره خواهیم برد یا از دستگاههایی مانند تلفن موبایل یا دستگاههایی مختص اتصال به اینترنت بهره خواهیم برد؟ این سوالات و سوالاتی مشابه آنها چیزی است که لابراتوارهای موزیلا امیدوارند در پروژه کانسپت سریز (Concept Series) خود که مختص بحث درباره آمادگی برای وب آینده تعریف شده، امیدوارند بتوانند به آنها پاسخ بدهند. یکی از پروژههای اولیه و مورد توجهترین بخشهای کانسپت سریز پروژه آرورا (Aurora) که یک ایده ناب برای مرورگرهای اینترنتی در سال ۲۰۱۸ است.
در معرفی که آقای جسی جیمز گارت (Jesse James Garrett) از ایده آرورا در وب سایت موزیلا قرار داده است. دو کاربر مشاهده میشوند که در محیطی سه بعدی شبیه به کهکشان آیکونهای گوناگون به تبادل و به اشتراکگذاری اطلاعات مشغولند. در این محیط یکی از کاربران برای نشان دادن اطلاعات آیکونی را برای دیگری میفرستد. آیکون ارسالی علاوه بر نشان دادن صفحه مورد نظر، قابلیت نشان دادن سابقه و مسیری که روی سایت توسط کاربر دیگر برای رسیدن به اطلاعات خاصی طی شده است و حتی اصلاح مسیر را نیز دارد. همچنین در این فیلم معرفی کارت ویزیتی نشان داده میشود که قابلیت ذخیره محتویات آیکونها برای استفاده دیگران را دارا است.
آرورا در واقع فرزند ذهنی یک طرح برای مسیر انطباقی و شرکت مشاورهای است. آرورا به عنوان عملگر واقعی وجود خارجی ندارد و در حال حاضر تنها یک مفهوم گرافیکی از نمونه نمایشی است که در آینده واقعیت پیدا خواهد کرد. اما با این وجود، اشارهای مستقیم است به رویکردی ممکن برای مرورگرهای اینترنتی جدید.
در نگاه اول، مفهوم آرورا ممکن است مخاطب را به یاد وجوه سه بعدی مانند پروژه آیینه (looking glass) شرکت سان بیاندازد. ظاهر آرورا به گونهای طراحی شده است که حداکثر تعامل ممکن در آن انجام شود. در طراحی آن روششناسی وجوه دنیای واقعی به کار گرفته شده است و به گونهای خواهد بود که از روی قراین و با اطلاع از کارهایی که کاربر قبلا انجام داده مشخص شود که اکنون چه میکند و به دنبال چیست.
بسیاری از کارشناسان تحت تاثیر کارهایی که میتوان در این مفهوم گرافیکی از نمونه آزمایشی مرورگر وجود دارد قرار گرفتهاند و بسیاری معتقدند این ایده به سادگی میتواند الگویی برای نسل بعدی مرورگرهای اینترنتی قرار بگیرد.
البته برخی کارشناسان به ظاهر ارائه شده آرورا که در آن تلاش شده تا با جلو گذاشتن برخی قابلیتهای مورد علاقه کاربر و عقب بردن قابلیتهای دیگر وجهه آن با خواسته کاربران تطبیق داده شود با دیده تردید نگاه میکنند.
به تجربه ثابت شده است که این کار در برخی موارد جواب مثبت میدهد، اما بسیاری از افراد بیش از اندازه غیر قابل پیشبینی هستند و این مورد به خودی خود باعث تردید در موفقیت این شیوه کار میشود. اگر انجام روشی قبلا جواب مثبت داده است دلیل نمیشود در آینده هم بتوان همان بازخورد را از آن روش به دست آورد.
با تمام این احوال هنوز کانسپت سریز و پروژه آرورا کاری در خور ستایش و تقدیر است و این امیدواری را ایجاد میکند که در آینده نزدیک جستجوی وب سایت با نگاه کردن به صفحات وب به صورت نامرتب، ولی حرکت ساده بین صفحات با استفاده از اتصالات در محیطی سه بعدی و رویایی و لذت بخش امکانپذیر بشود.
ارسال نظر