مریم عسگری
با وجودی که ماه پایانی سال را پشت سر می‌گذرانیم و هوا آرام آرام رو به گرمی‌می‌رود،اما آب و هوای بازار کامپیوتر ما بسیار سرد است و گویا امیدی هم به گرمی‌بازار نیست.

این نظر اکثر فعالان بازار کامپیوتر درباره بازاری است که طی مدت اخیر به روزهای پایانی سالش دل بسته بودند و به عبارتی چشم امیدشان به بازار شب عید بود.
واضح است که چهره بازار کامپیوتر‌این روزها با مدت مشابه در سال‌های قبل در حد چشمگیری متفاوت است و‌این تغییر غیرقابل پیش‌بینی، گروه‌های مختلفی که با بازار کامپیوتر و تجهیزات دیجیتال در ارتباط هستند، مانند فعالان بازار (واردکنندگان و فروشندگان) و گروه خریداران را مستاصل کرده است.
فعالان بازار که مدت‌ها است بیشتر انرژی و وقت خود را صرف دستکاری لیست قیمت‌ها و‌ایجاد تغییراتی در آن می‌کنند ،این روزها همچنان تمایلی به عرضه کالاهایی که ادعا می‌کنند با دلار آزاد وارد بازار کرده‌اند ندارند و ترجیح می‌دهند در‌این بازار پرخطر بیشتر به فکر حفظ سرمایه خود و جلوگیری از ضرر باشند تا تلاش برای به فروش رساندن کالاهای خود.
خریداران هم که تا مدت‌ها در انتظار کاهش قیمت‌ها در بازار شب عید بودند و از طرفی قصد داشتند با دریافت عیدی و پاداش‌های آخر سال برای خرید اقدام کنند، حالا ناامید شده‌اند.‌این عوامل به اضافه مسائل دیگری باعث شده است چهره بازار کامپیوتر امسال نسبت به سال‌های قبل در حد قابل توجهی متفاوت باشد.
تغییرات ناخوشایند در بازار کامپیوتر
اگر به خاطر داشته باشید هر سال از نیمه دوم بهمن ماه شاهد برگزاری جشنواره‌های فروش ویژه نوروز در مراکز خرید و فروش کامپیوتر بودیم که برگزاری‌این جشنواره از جانب مراکز خرید و فروش کامپیوتر، شرکت‌های تولید و عرضه‌کننده و فروشندگان فضا و حال و هوای بهاری را برای بازار زمستانی کامپیوتر به ارمغان می‌آورد.اما امسال از برگزاری چنین جشنواره‌هایی به جز مواردی معدود خبری نیست که البته با توجه به شرایط بازار و کاهش شدید موجودی کالاها و رشد قیمت‌ها برگزاری چنین جشنواره‌ای چندان منطقی به نظر نمی‌رسد.
به غیر از ‌این مورد، هر سال از اواخر بهمن ماه فروشندگان کالاهای ارزان‌قیمت و همچنین کالاهای فانتزی را به بازار عرضه می‌کردند و اکثرا ‌این کالاها را جایگزین کالاهای جدید و گران قیمت پشت ویترین می‌کردند تا خریدارانی که قصد خرید کالای دیجیتالی به عنوان هدیه نوروزی را داشتند به راحتی کالای مورد نظر را انتخاب کنند.اما اتفاقی که امسال رخ داده است‌این است که امسال اصلا از خریدهای هدایای دیجیتالی در بازار خبری نیست و گویا مردم ترجیح می‌دهند هدایای دیگری را جایگزین هدایای دیجیتالی کنند. البته گروهی که روی خرید هدیه دیجیتالی اصرار می‌کنند، بازگشتی به گذشته داشته و به زمانی که ارائه حافظه‌های فلش به عنوان هدیه مرسوم بود، بازگشته و از ‌این کالا به عنوان هدیه دیجیتالی استفاده می‌کنند.
اما به هر حال امسال از خرید هدایای دیجیتالی خبری نیست و بازار کامپیوتر در دوره پویایی ظاهری به سر می‌برد. جالب‌ اینجا است که فعالان بازار و کسبه هم نسبت به ‌این موضوع بی‌تفاوت هستند و می‌گویند تمایلی ندارند در چنین شرایطی کالاهای خود را به فروش برسانند چون هر نوع خرید و فروشی نوعی خطر کردن به حساب می‌آید. علاوه بر‌این موضوعات، خریدهای دولتی با وجودی که طی دو سال گذشته نسبت به سال‌های قبل در حجم بسیار کمتری انجام می‌شد، امسال کاهش شدیدی یافته است و برخی اعلام می‌کنند امسال ارگان‌های دولتی خریدهای خود را از بازار کامپیوتر لغو کرده‌اند. به همین دلیل‌ این موضوع تاثیر بزرگی بر بازار کامپیوتر ما که تا حد زیادی به خریدهای پایان سال ارگان‌های دولتی وابسته بود، داشته است. همچنین سال گذشته در بازار مینی لپ‌تاپ‌ها گزینه مناسبی برای یک هدیه دیجیتالی به شمار می‌رفتند که امسال در بازار خبری از‌این دستگاه‌ها نیست و اگر هم ‌این دستگاه‌ها در بازار یافت شوند قیمتی به مراتب بالاتر از آنچه باید داشته باشند دارند.
همچنین امسال از لپ‌تاپ‌های ارزان 500 تا 700 هزار تومانی در بازار خبری نیست. کاهش نقدینگی فعالان حوزه، تاخیر شدید ورود کالاها، رشد روزبه‌روز قیمت‌ها و کاهش شدید موجودی نسبت به ماه قبل از اتفاقات دیگری است که حال و هوای بازار کامپیوتر شب عید را بسیار وخیم کرده است.


هدایای دیجیتالی
کمیاب و گران در بازار
امسال اگر قصد خرید یک هدیه دیجیتالی به مناسبت عید نوروز دارید در وهله اول باید محدوده قیمت خود را مشخص کنید و البته ‌این موضوع را هم مد نظر قرار دهید که دیگر گذشت آن زمان که با مبلغ 300 هزار تومان یک مینی لپ‌تاپ زیبا و جمع و جور یا با مبلغ 500 هزار تومان یک لپ تاپ ارزان قیمت خریداری می‌کردید.
امسال اگر قصد خرید ‌این کالاها را دارید باید مبلغی حدود ۵۰۰ هزار تومان بابت مینی لپ‌تاپ و مبلغی حدود ۸۰۰ هزار تا یک میلیون تومان بابت خرید لپ تاپ به اصطلاح ارزان قیمت هزینه کنید. البته ‌این را هم در نظر داشته باشید که باید شانس بیاورید و فروشنده به فروش کالایش رضایت دهد.
اما به هر حال اگر می‌خواهید مبلغی کمتر در حدود 300 هزار تومان هزینه کنید، می‌توانید به سراغ‌هاردهای اکسترنالی بروید که نسبت به سال قبل در حدود 130 درصد رشد قیمت دارند.به عبارت ساده تر در حال حاضر می‌توانید برای خرید یک ‌هارددیسک یک ترابایتی USB3.0 مبلغی حدود 240 تا 270 هزار تومان هزینه کنید.
اگر هم می‌خواهید خودتان را از تک‌وتا نیندازید و یک نمونه دو یا سه ترابایتی البته از نوع دسکتاپ خریداری کنید باید مبلغی حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان برای نمونه دو ترابایتی و مبلغی حدود ۴۰۰ تا ۴۷۰ هزار تومان بابت یک‌هارد سه ترابایتی USB۳.۰ هزینه کنید. هاردهای ۵۰۰،۶۴۰ و ۷۵۰ گیگابایتی هم با قیمت کمتری به فروش می‌رسند. اگر علاقه‌مند به خرید کالاهایی نظیر قاب عکس‌های دیجیتالی، دی وی دی پلیرهای اکسترنال و ... هم هستید باید بسته به برند و نوع کالا مبلغی حدود ۱۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان یا حتی بیشتر یک قاب عکس دیجیتالی خریداری کنید. TRANSCEND،COBY SAMSUNG و اکثر برندها در این زمینه محصولاتی را به بازار عرضه کرده‌اند. قیمت دی وی دی پلیر‌های پرتابل هم چیزی حدود ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان است. این دی وی دی پلیرها می‌توانند انتخاب مناسبی به عنوان هدیه دیجیتالی باشند و برای تماشای فیلم و... مناسب هستند.
این دستگاه‌ها امکان تماشای تلویزیون را نیز به کاربران می‌دهند. انواع حافظه‌های فلش با طراحی‌های خاص و جواهرنشان، اسپیکر‌های کوچک و ظریف که به لپ‌تاپ متصل می‌شوند و پایه‌های خنک‌کننده لپ‌تاپ از کالاهایی هستند که هر سال در این ایام بازار پررونقی دارند. علاوه بر اینها انواع MP3 و MP4 PLAYER نیز هدایای مناسبی هستند. دستگاه‌های پلیر هم می‌توانند گزینه مناسبی به عنوان یک هدیه دیجیتالی باشند.اگر قصد دارید هدیه‌ای از برند اپل خریداری کنید و هزینه‌ای که می‌کنید هم زیاد برایتان اهمیتی ندارد می‌توانید به سراغ IPOD TOUCH بروید.نمونه 64 گیگابایتی‌این دستگاه 700 تا 750هزار تومان و نمونه هشت گیگابایتی آن قیمتی حدود 440 تا 460 هزار تومان دارد. قیمت نمونه 32 گیگابایتی آن هم حدود 600 هزار تومان است.
اگر هم می‌خواهید IPOD SHUFFLE خریداری کنید می‌توانید یک نمونه چهار گیگابایتی آن را با قیمتی حدود ۱۵۰ هزار تومان خریداری کنید.اگر هم می‌خواهید به سراغ برندهای دیگر و نمونه‌های ارزان بروید، می‌توانید به سراغ محصولات ARCHOS بروید که برخی از نمونه‌های ارزان قیمت، قیمتی حدود ۱۰۰ هزار تومان دارند.
سونی، کریتیو و ... هم محصولاتی برای عرضه به عنوان هدیه دیجیتالی دارند. تبلت‌های ارزان قیمت با قیمتی حدود 400 تا 500 هزار تومان هم گزینه مناسبی هستند. حافظه‌های فلش هم دوباره در بازار پرمخاطب شده‌اند و شما می‌توانید با مبلغی حدود 18 تا 25هزار تومان یک حافظه فلش هشت گیگابایتی که‌ این روزها پرمخاطب‌ترین حجم است خریداری کنید.
اگر هم می‌خواهید از‌ این کالا با طراحی‌های خاص استفاده کنید باید مبلغ بیشتری هزینه کنید. میز لپ‌تاپ، پایه خنک‌کننده، وب کم و ماوس و کیبورد‌های فانتزی از سایر کالاهایی هستند که گزینه مناسبی به عنوان هدیه دیجیتالی هستند. پس اگر قصد خرید دارید می‌توانید سری به مراکز خرید و فروش کامپیوتر بزنید.