بازار دیجیتال - صنعت تکنولوژی در طول سال 2011 شاهد اتفاقات متفاوتی بود که عرضه محصولات جدید یا رونق و رکود بازارهای مختلف زیرمجموعه آن شاید کوچک‌ترین این اتفاقات بوده‌اند.

حضور پررنگ شرکت‌های اینترنتی نوظهور و ورود آنها به بازار سهام و بورس در شرایطی که صنایع مختلف به دنبال بحران‌های مالی جهانی شرایط چندان خوبی ندارند، یک بار دیگر توجه همه را به سمت شرکت‌های تکنولوژی و البته مدیریت حاکم بر آنها جلب کرد.
در حالی که بسیاری از شرکت‌های بزرگ و با سابقه تکنولوژی همچنان به روند رشد خودشان ادامه داده‌اند، بعضی از شرکت‌ها هم به خاطر ضعف مدیریتی و شاید عوامل دیگر روزهای رکود را در این سال پشت سر گذاشتند.
با این اوصاف است که مدیران شرکت‌های تکنولوژی به عنوان حاکمان یک صنعت پررونق و به روز همیشه مورد توجه بوده و هستند. درست به همین دلیل هم است که حالا بسیاری از نشریات چاپی و آنلاین به بررسی و انتخاب بهترین و بدترین مدیران تکنولوژی در سال ۲۰۱۱ پرداخته است. به این ترتیب با شروع سال میلادی جدید بهترین و بدترین مدیران تکنولوژی در سال ۲۰۱۱ عبارتند از:
بهترین‌ها


تیم کوک از شرکت Apple: هرچند هنوز هم کسی مرگ اسطوره دنیای تکنولوژی را فراموش نکرده است، اما Apple امیدوار است بتواند با مدیریت جدید راه استیو جابز را ادامه بدهد.
شاید وقتی که استیو جابز در اوایل سال ۲۰۱۱ به مرخصی پزشکی رفت و به تدریج وظایفش را به تیم کوک محول کرد، کسی فکرش را هم نمی‌کرد که تا چند ماه دیگر او به صورت رسمی سکان مدیریت Apple را در دست بگیرد.
این اتفاق، اما در ماه اکتبر و با مرگ استیو جابز افتاد. اگرچه این شرکت شاهد اولین کاهش درآمد خود با مدیریت تیم کوک بود، اما این رکود به تدریج از بین رفت. حالا سهام شرکت Apple در فاصله ماه اکتبر تا پایان سال 2011 رشد بیش از 20 درصدی را تجربه کرده است.
بسیاری از نزدیکان Apple می‌گویند کوک یکی از مشاوران همیشگی جابز در شرکت بود. هر موقع جابز در تصمیم‌گیری‌های مهم نیاز به مشورت داشت، کوک به کمکش می‌آمد. بعضی‌ها معتقدند که او یکی از چهره‌های آرام و تاثیرگذار Apple در پشت صحنه بوده است و تجربه خوبی در زمینه بازاریابی در صنعت تکنولوژی دارد. با این حال اما خیلی‌ها منتظر کنفرانس آینده Apple هستند تا نتیجه مدیریت تیم کوک را ببینند.
مارک زوکربرگ از Facebook: این روزها نام Facebook دیگر در فرهنگ لغت اجتماعی و فرهنگی اغلب مردم دنیا قرار دارد.
این همان کاری است که مارک زوکربرگ جوان انجام داده است. با وجود رونق تجارت شبکه‌های اجتماعی و روی کار آمدن رقبای قوی برای Facebook، اما همچنان اغلب کاربران صفحات سفید و آبی این شبکه اجتماعی محبوب را ترجیح می‌دهند.


این محبوبیت حالا آنقدر افزایش پیدا کرده است که ارزش این شرکت را تا قبل از عرضه سهام اولیه‌اش به ۸۰ میلیارد دلار رسانده است. در واقع به همین دلیل است که دیگر اسم زوکربرگ فقط در نشریات تکنولوژی منتشر نمی‌شود و بسیاری از نشریات اقتصادی به دنبال گرفتن وقت مصاحبه از یکی از موفق‌ترین و جوان‌ترین مدیران دنیا هستند. این در حالی است که شاید خیلی‌ها هنوز انتظار دارند وقتی درباره بهترین مدیران تکنولوژی صحبت می‌شود، نام مدیران شرکت‌های بزرگ و قدیمی این عرصه را بشنوند.
یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های زوکربرگ از نظر بسیاری از کارشناسان ثابت‌قدم بودن او در دنبال کردن اهدافش است. در واقع به همین دلیل هم بود که در سال 2006 پیشنهاد 750 میلیون دلاری خرید Facebook را قبول نکرد.
حالا، اما این شرکت با بیش از ۷۵۰ میلیون کاربر فعال، درآمدی برابر ۶/۱ میلیارد دلار در فصل اول سال ۲۰۱۱ دارد. ورود این شرکت به بازار سهام و بورس در سال ۲۰۱۲ هم می‌تواند یکی دیگر از موفقیت‌های زوکربرگ باشد؛ اتفاقی که به عقیده بسیاری می‌تواند جان دوباره‌ای به شاخص‌های سهام شرکت‌های تکنولوژی در بازار سهام بدهد.
لری پیج از Google: وقتی در سال 2004 قرار بود سهام شرکت Google در بورس عرضه شود، لری پیج پیغامی به سهامداران آینده شرکتش فرستاد و اعلام کرد که علاقه‌ای به مدیریت تجاری شرکتش مانند شیوه‌های معمول مدیریتی ندارد. او در این پیغام گفت: «Google یک شرکت معمولی نیست. ما نمی‌خواهیم یک شرکت معمولی هم باشیم.» او در سال 2011 تصمیم گرفت که به عنوان مدیر عامل این شرکت هم فعالیت کند و از ماه آوریل این نقش را به عهده گرفت. با این اتفاق او سعی داشت ثابت کند که یک مدیر معمولی نیست و می‌تواند تغییراتی بزرگ را با تصمیم‌گیری‌های درست و به‌جا ایجاد کند.


اولین کار اقدام برای خرید بزرگ و تاثیرگذار 5/12 میلیارددلاری شرکت Motorola Mobility بود که از طریق آن Google می‌توانست 17 هزار حق ثبت انحصاری را به‌دست بیاورد. از طرف دیگر او تمرکز بیشتری بر بازار سیستم‌عامل‌های موبایل‌های هوشمند و آندروید کرد تا در نهایت سهم این سیستم‌عامل را ازبازار جهانی به بیش از 40 درصد برساند.
قیمت سهام Google در روزی که پیج روی صندلی مدیرعاملی آن نشست برابر ۶۸/۵۸۷ دلار بود و این رقم تا یک هفته مانده به پایان سال ۲۰۱۱ به ۶۳۰ دلار رسید.
بدترین‌ها


رید هاستینگز از Netflix: یکی از بهترین مدیران دیروز صنعت تکنولوژی حالا به یکی از بدترین‌ها تبدیل شده است. در واقع تصمیم‌گیری‌های اشتباه و مدیریت نادرست هاستینگز او را به این جایگاه رساند. در واقع بدترین کار او افزایش میزان حق اشتراک کاربران و گیج کردن آنها با ایجاد تغییراتی برای ارسال DVDها بود. همین موضوع باعث شد که سهام این شرکت در بورس از ابتدای سال 2011 تا پایان آن با کاهش 60 درصدی همراه شود. این اتفاق به دنبال کاهش محبوبیت این شرکت در میان کاربرانش رخ داد.
قیمت سهام این شرکت که در اوایل سال برابر ۳۰۰ دلار برای هر سهم بود به ۷۰ دلار برای هر سهم رسیده است.


جیم بالسیلی و مایک لازاریدیس از RIM: بعد از آخرین کاهش درآمد این شرکت دو مدیر عامل این شرکت اعلام کردند که تنها یک دلار حقوق خواهند گرفت.
این اتفاق در حالی رخ داد که بسیاری معتقد بودند که این مدیران تا آن زمان حقوق زیادی از RIM دریافت می‌کردند. سازنده گوشی‌های BlackBerry امسال شاهد کاهش 70 درصدی درآمدش بود که بسیاری از کارشناسان و تحلیل‌گران معتقدند که به خاطر تاخیر در معرفی تبلت PlayBook و چندین محصول دیگر این شرکت اتفاق افتاد.
بعضی از مشکلات این شرکت در عرضه گوشی‌های BlackBerry طرفداران محصولات RIM را عصبانی کرد و در نهایت به کاهش سهم این شرکت از بازار موبایل‌های هوشمند و تبلت‌های چندرسانه‌ای منجر شد. این در حالی بود که لازاریدیس در ماه جولای امسال درباره گوشی جدید BlackBerry ۷ این شرکت گفت که این گوشی تنها برای ارسال پیام‌های مختلف است و نه یک موبایل هوشمند با قابلیت‌های مختلف.


تیم آرمسترانگ از AOL: او مدیرعامل یکی از قدیمی‌ترین شرکت‌های تکنولوژی است که همچنان به دنبال راهی برای نجات این شرکت در مقابل فشار رقبای دیگرش است.
او که به دنبال جذب آگهی‌های آنلاین بیشتر است، دست به هر کاری می‌زند و حتی به خرید وب‌سایت‌هایی مانند Huffington Post با قیمت 315 میلیون دلار و TechCrunch با قیمت 30 میلیون دلار رو آورد. با این حال، اما این شرکت هنوز نتوانسته به روند رشد گذشته‌اش برگردد و کاهش بیش از 40 درصدی را در میزان درآمدش در نیمه اول سال 2011 تجربه کرده است.