قسم می‌خورم سود فروش کمتر از ۸ درصد است
مریم عسگری
سید مهدی میرمهدی کمیجانی، رییس جدید اتحادیه فناوران رایانه استان تهران سابقه‌ای ۳۰ ساله در صنف رایانه و ماشین‌های اداری دارد. اتحادیه‌ای که حدود ۱۹۰۰ عضو فروشگاهی و شرکتی دارد.

وی که حدود 13 سال ریاست تعاونی ماشین‌های اداری را به عهده داشته از بدنه فروشگاهی وارد اتحادیه فناوران رایانه شده است و اینک به منظور برقراری تعامل و ارتباط بیشتر با سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران در شاخه فروشگاه‌هایی انتخابات سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران ثبت نیز نام کرده است. سازمانی که تا پیش از این اختلافات را برسر اعطای مجوز به فروشگاه‌ها و شرکت‌ها با این اتحادیه داشت.
شما الان رییس اتحادیه رایانه هستید چرا در انتخابات سازمان نظام صنفی هم ثبت‌نام کردید؟
به منظور برقراری ارتباط و تعامل بیشتر بین سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران و اتحادیه صنف رایانه. تلاش ما این است که اعضای این دو نهاد به طور موازی با هم برای اعتلای صنف و رفع معضلات تلاش کنندبه همین دلیل من در انتخابات این سازمان کاندیدا شده‌ام و از تمام افرادی که حق رای دارند درخواست می‌کنم در انتخابات شرکت کنند.
پس عضویت شما به این معنی است که کشمکشی و اختلافی که بین سازمان نظام صنفی و اتحادیه صنف رایانه بود برطرف شده است.درست است؟
بله. درست است. این اختلاف با کمک قانون رفع شده است.
چگونه؟
طبق قانون هر فردی که شرکت یا هر فروشگاهی را در حوزه‌ آی تی (سخت‌افزار، نرم‌افزار و...) تاسیس کند باید هم مجوز فعالیت از طرف اتحادیه را که که مورد تایید اداره اماکن و وزارت بازرگانی و... است را دریافت کند و هم پروانه کسب از سازمان نظام صنفی رایانه‌ای را دریافت کند.
به عبارتی می‌توان گفت پروانه کسبی که سازمان نظام صنفی به اعضای خود ارائه می‌کند جنبه حمایتی داشته، ولی مجوزی که اتحادیه به اعضای خود می‌دهد مجوز کسب و کار و فعالیت آن واحد است و بدون وجود این مجوز فعالیت واحد غیر قانونی است و اداره اماکن و سایر ارگان‌ها با واحدهایی که فاقد مجوز اتحادیه باشند، برخورد می‌کند.
اکنون با توجه به این موضوع، هیچ اختلافی بین اتحادیه و سازمان نظام صنفی وجود ندارد.
آیا بهبود این رابطه بین سازمان و اتحادیه به دلیل حمایت گروهی از اعضای سامان نظام صنفی از ائتلاف مجمع فعالین صنف در جریان انتخابات هیات‌مدیره اتحادیه صنف رایانه نبوده است؟
حقیقت است که افرادی مانند آقای مظلوم و سعیدی تلاش بسیاری برای صنف کرده‌اند و واقعا برای این صنف و برپایی سازمان زحمت کشیده اند.من به آنها حق می‌دهم که در رابطه با مسائل صنف حساسیت نشان دهند. نمی‌توان منکر نقش پررنگ آنها در صنف، سازمان یا هر نهاد مرتبط دیگری در صنف شد. من آنها را از پیشکسوت‌های صنف می‌دانم و از کمک و حمایت آنها استقبال می‌کنم.
پس شما تایید می‌کنید که ائتلاف شما از جانب برخی گروه‌ها در سازمان نظام صنفی حمایت شده است؟
من پاسخ این سوال را این‌طور می‌دهم که اگر ما حمایتی شده ایم صد در صد از روی دلسوزی بوده اگر اکنون شخصی یا اشخاصی حمایتی از ائتلافی کرده یا می‌کنند تنها به این دلیل است که دلشان برای صنف می‌سوزد.
در مورد انتخابات اتحادیه شما حرف و حدیث‌های فراوانی ایجاد شد. برخی می‌گویند فضای انتخابات اتحادیه سالم نبوده است و اعضا کشمکش بسیاری با هم داشتند. به عنوان مثال برخی از کاندیداها در مراکز خرید و فروش رایانه پوستر و تراکت‌های تبلیغاتی رقبای خود را از بین برده و اقداماتی از این دست. در این مورد چه توضیحی دارید؟
رقابت از جانب مجمع فعالان صنف صد در صد سالم بوده.کسانی که از رقابت ناسالم حرف می‌زنند افرادی هستند که در انتخابات پیروز نشده‌اند.
اتفاقا این مخالفان مجمع فعالان صنف (گروه پیروز) بودند که تخلفات بسیاری کردند که البته تعدادشان هم زیاد بود. به عنوان مثال در زمان انتخابات در شرایطی که حضور اعضا و نماینده‌های آنها و برخی از شرکت‌ها در محل انتخابات ممنوع بود، تمام مدیران فروش یک شرکت خاص در محل انتخابات حضور داشتند. این شرکت علیه اتحادیه اقدامات زیادی انجام داد، در حالی که ما حمایت‌های زیادی از این شرکت برای ورود به مجمع واردات و... کردیم. اما این شرکت کمک‌های ما را فراموش کرد.
از طرفی مخالفان مجمع هم از شرایط و امکانات اتحادیه برای اطلاع‌رسانی و تبلیغات و... برای خود استفاده می‌کردند.
اما به هر حال گروهی که محق بود برگزیده شد. در اتحادیه باید افرادی مسوول باشند و حضور داشته باشند که مرد عمل هستند.
شما وعده داده بودید برای رفع معضلات صنف کامپیوتر و ماشین‌های اداری که مهم‌ترین آنها مسائل مالیاتی و بیمه‌ای، سرقفلی‌های بالا و سود اندک و... است اقدامات جدیدی انجام دهید. راهکار جدید شما که با روش‌های رییس سابق اتحادیه متفاوت است، چیست؟
از برنامه‌های مهم اتحادیه با هیات‌مدیره جدید،رسیدگی به بحث مالیات واحدهای فروشگاهی و شرکتی است.مکاتباتی با کمیسیون اقتصادی مجلس داشتیم و خواستار رسیدگی به این موضوع مهم شده‌ایم؛ زیرا واقعا در نظر گرفتن سود ۴ درصد برای عمده فروش و سود هشت درصد برای خرده فروش صنف کامپیوتر منطقی نیست. من به عنوان فردی که ۳۰ سال است در این صنف فعالیت مداوم دارم قسم می‌خورم که سود فروش فعالان بازار ماشین‌های اداری بیشتر از یک تا ۵/۱ درصد نیست. اگر میزان مالیات را روی همین یک تا ۵/۱ درصد سود فروش در نظر بگیرند ما مشکلی نداریم.ولی مشکل اینجاست که مالیات را بر اساس سود هشت یا نه در صد محاسبه می‌کنند.
موضوع دیگر بحث گارانتی‌های غیررسمی و کالاهای قاچاق است که در این مورد مکاتبات خوبی با سازمان حمایت از حقوق مصرف‌کننده و تولیدکننده داشتیم و مقرر شده است تنها واحدهای مجوزدار از اتحادیه می‌توانند نسبت به ارائه خدمات پس از فروش اقدام کنند.
شما زمان آقای شیرمست عنوان نایب رییسی را داشتید و می‌توانستید نقش تاثیرگذاری در حل این مشکلات داشته باشید؟
باید بگویم اتحادیه در این دوره با دوره قبل از جهات بسیاری متفاوت است.در این دوره من به عنوان ریاست اتحادیه با حمایت و همفکری سایر اعضای هیات‌مدیره در مورد مسائل تصمیم‌گیری می‌کنیم.در حالی که در دوره قبل این طور نبود. اعضای هیات مدیره جدید و من تمام تلاش خود را می‌کنیم تا برای صنف اقدام موثری انجام دهیم.
از گفته‌های شما این طور برداشت می‌شود که ادعای گروهی مبنی بر اینکه در زمان ریاست دور قبلی اتحادیه هیچ اقدام موثری برای صنف رایانه انجام نشد صحت دارد.
بله. این موضوع که در دوره‌های قبل اتحادیه، در حق صنف کوتاهی شده است و به مشکلات آنها رسیدگی نشده است سخن به حقی است و کاملا صحت دارد. در دوره قبل محوریت اتحادیه بر مبنای فرد (رییس سابق اتحادیه) بود و گروه نقش چندانی در تصمیم‌گیری‌ها و اعمال نظرها نداشت و هر تصمیمی از جانب گروه گرفته می‌شد از سوی رییس سابق اتحادیه رد می‌شد.
شنیده می‌شود اتحادیه با هیات مدیره جدید تعامل بیشتری هم با گمرک دارد، درست است؟
بله. درست است. ما با گمرک ارتباط بیشتری برقرار کرده‌ایم. ما با گمرک جلساتی گذاشتیم و قرار بر این شد تا در آینده برای قیمت‌گذاری و اعلام قیمت در رابطه ارزش‌گذاری کالاها، اتحادیه مرجع در نظر گرفته شود. ما قیمت‌های واقعی را به گمرک اعلام خواهیم کرد حتی اگر تعدادی از اعضای صنف متضرر شوند. ما حقیقت را فدای متضرر شدن گروه اندکی نمی‌کنیم. ما منافع جمع را در نظر می‌گیرم.
با این گفته شما ممکن است این تصور برای برخی پیش آید که اعلام قیمت دقیق کالاها برای ارزش‌گذاری به گمرک ممکن است باعث افزایش هزینه‌های ترخیص و متضرر شدن اکثریت فعالان صنف رایانه شود. چون گمرک به این دلیل خود راسا استعلام قیمت می‌کند که گروهی در نرخ کالاها قیمت‌ها را کمتر از واقعیت اعلام می‌کنند.
خیر. ما به هیچ وجه به گمرک قیمت و آمار غیرواقعی نمی‌دهیم و منافع تمام گروه‌ها را درنظر می‌گیریم. منظورمان از تمام گروه‌ها هم فروشنده، هم واردکننده و هم مصرف کننده است.
در رابطه با تعرفه‌های گمرکی و همچنین مشکلات مربوط به واردات کالا چطور؟ در این مورد هم اقدامی کرده‌اید؟
بله. ما پیشنهاد کاهش تعرفه برخی از کالاها مانند موس و کیبورد، تونرهای کپی و فاکس و... را به گمرک داده‌ایم. زیرا گمرک تعرفه واردات تونر‌های فتوکپی و فاکس را از چهار درصد به ده درصد افزایش داده است. در حالی‌که هیچ تولیدی در این زمینه در داخل نداریم. در مورد موس و کیبورد هم تعرفه واردات از 15 درصد به 40 درصد افزایش یافته است.
ما مخالف این افزایش تعرفه هستیم. البته گروهی ادعا می‌کنند که به دلیل اینکه در زمینه موس و کیبورد تولیدات داخلی باید تعرفه افزایش یابد. ولی موضوع اینجاست که ما مونتاژ کالا را تولید به حساب نمی‌آوریم. اگر این کالاها حقیقتا در ایران تولید می‌شدند ما از آنها حمایت می‌کردیم. ولی ما به شدت با تولید نامیدن محصولات مونتاژی مخالفیم.
یکی از انتقاداتی که به هیات مدیره جدید در اتحادیه وارد است این است که اعضای جدید هیات‌مدیره به دلیل اینکه از واردکنندگان کالاهای مختلف تشکیل شده است بیشتر به مسائل تعرفه‌ای و واردات توجه دارد تا سایر مشکلات صنف.
هیچ یک از اعضای هیات مدیره جدید واردکننده نیستند و همه فروشندگانی هستند که محصولات سایر شرکت‌ها را می‌فروشند. برای اثبات این موضوع شما می‌توانید به فروشگاه‌های اعضا مراجعه کرده و محصولات آنها را مشاهده کنید. همه اعضای محصولات سایر شرکت‌ها را که نماینده انحصاری در ایران دارند عرضه می‌کنند. به عنوان مثال خود من محصولات شارپ را عرضه می‌کنم. البته این افتخار نیست که من به کار واردات نمی‌پردازم. افتخار ما این است که ما برای منافع شخصی خود به بحث‌هایی نظیر مشکلات تعرفه‌ای و موانع واردات و... نمی‌پردازیم. بلکه برای رفع معضلات صنف این کار را انجام می‌دهیم.
شما در بخشی از سخنانتان، از شناسایی واحدهای عرضه‌کننده کالای بدون گارانتی و در کل ساماندهی بازار کامپیوتر گفتید. اینطور که پیداست اقدامات شما فعلا به اجبار فعالان بازار به دریافت مجوز از اتحادیه محدود شده است.درست است؟
خیر. ما تلاش‌های بسیاری برای ساماندهی بازار کرده‌ایم. بازرسین ما برای اجرای طرح جدید ساماندهی بازار فعال شده‌اند. طبق این طرح برای بازرسین فرقی نمی‌کند که واحدی جواز اتحادیه را دارد یا خیر و همه واحدها را بررسی می‌کنند. همچنین از تمام واحدهای صنفی در سطح تهران آمارگیری و مشخص می‌شود که چه تعدادی دارای جواز هستند و چه تعدادی فاقد جواز است. دلیل اینکه ما به جواز تکیه کرده‌ایم این است که واحدهای مجوزدار نمی‌توانند خلاف کنند. زیرا زیر ذره‌بین هستند. بخش بزرگی از تخلفات در حوزه کامپیوتر مربوط به دفاتری است که هیچ اطلاعی از آنها وجود ندارد و مخفیانه به واردات و عرضه کالا می‌پردازند. تعداد معدودی هم از فروشگاه‌داران دچار تخلف می‌شوند که تعداد آنها به اندازه دفاتر مخفی متخلف نیست.
چندی پیش بازرسینی از سوی اتحادیه به یکی از مراکز خرید و فروش موبایل و کامپیوتر مراجعه کرده بودند و واحدهای فاقد مجوز را تهدید به پلمب واحد تجاری کرده بودند.آیا این اقدام در راستای طرح ساماندهی بازار و از برنامه‌های شماست؟
خیر. ما به هیچ عنوان واحدی را پلمب نکرده‌ایم. ولی تکذیب نمی‌کنم که از جانب اتحادیه بازرسین برای نظارت و آمارگیری رفته بودند. ولی برخورد بدی با کسبه نشده بود و به هیچ واحدی حتی اخطار داده نشده است. بازرسین ما فقط برای سرکشی رفته بودند. به تمام مراکز خرید و فروش کامپیوتر هم این بازرسین را برای اجرای طرح ساماندهی بازار می‌فرستیم.