رایانه در مقابل ماشین‌های اداری
مریم عسگری
تا انتخابات اتحادیه فناوران رایانه تهران، که پیش‌تر با عنوان اتحادیه صنف رایانه، داده‌ورزی و ماشین‌های اداری شناخته می‌شد زمان زیادی نمانده است.

این‌طور که به نظر می‌رسد با وجود برگزاری چراغ خاموش این انتخابات که اعتراض کاندیداها و فعالان صنف را در پی داشته است، فضای انتخاباتی این دوره از انتخابات هیات‌مدیره اتحادیه فناوران رایانه با سال‌های قبل متفاوت است.
افزایش تعداد کاندیداها از ۱۴ نفر به ۴۰ نفر، افزایش تعداد کاندیداهای صنف رایانه و بدنه فروشگاهی و حضور کاندیداهای شرکتی و حضور کاندیداهای خانم، البته در تعداد محدود، از تغییراتی است که می‌توان در انتخابات این دوره اتحادیه مشاهده کرد. هر چند که گروهی بر این باورند که بزرگان صنف و همچنین شرکت‌های مطرح، همچنان از حضور در این اتحادیه خودداری می‌کنند، ولی به گفته برخی، در این دوره از انتخابات، می‌توان شاهد حضور افرادی بود که به نظر می‌رسد بیشتر به فکر رشد صنف و رفع معضلات صنف باشند تا مسائل حفظ موقعیت و شأن خود.
انتخابات خاموش
اگر چه تعداد کاندیداهای این دوره از انتخابات هیات‌مدیره اتحادیه فناوران رایانه تهران، نسبت به سال گذشته حدود ۳ برابر افزایش یافته است، اما بسیاری بر این باورند کیفیت انتخابات از اطلاع‌رسانی گرفته تا انتخاب کاندیداها و... ضعیف بوده است.
به گفته گروهی از فعالان صنف رایانه و ماشین‌های اداری، اطلاع‌رسانی در حد پخش تراکت‌های تبلیغاتی طی چند روز اخیر بوده است و این شیوه برای انتخابات اتحادیه‌ای که تا کنون کاملا سنتی اداره می‌شد چندان عجیب نیست. لب کلام اینکه انتظار آنها از اتحادیه بیشتر از این نیست.
رضا حیدری، عضو هیات‌مدیره پاساژ پایتخت که برادرش مجتبی حیدری کاندیدای این دوره انتخابات اتحادیه فناوران شده است در این باره می‌گوید: فضای انتخابات به شدت سوت و کور است به شکلی که در حال حاضر حدود ۵۰ درصد از فعالان صنف از برگزاری انتخابات و لیست اعضا آگاه نیستند.
احمد علیپور فطرتی، رییس هیات‌مدیره گروه شرکت‌های فراسو و کاندیدای دوره جدید انتخابات هیات مدیره اتحادیه فناوران رایانه نیز با بیان این مطلب که فضای انتخاباتی خاموش است، می‌گوید: شکل برگزاری انتخابات به شدت ضعیف است و کلا حضور ما در این انتخابات برای این است که نقش اتحادیه را پررنگ کنیم. البته گروهی اعتقاد دارند برگزاری انتخابات در چنین فضای خاموش و بی‌سرو صدایی برنامه‌ریزی شده است. تا عده‌ای بتوانند از این سکوت استفاده و با ریخته شدن آرای هدایت شده عده‌ای اندک که در انتخابات شرکت می‌کنند به راحتی کرسی‌های اتحادیه را به خود اختصاص دهند.
فعالان این صنف همچنین از جناح‌بندی‌های صنفی سخن گفته و می‌گویند، در حال حاضر هر گروهی برای خود چند نماینده دارد و می‌توان نتیجه انتخابات را با توجه به تعداد دارندگان پروانه کسب در هر رسته حدس زد. اعضای صنف رایانه نیز که پیش از این علم استقلال از اتحادیه فناوران رایانه تهران را بر افراشته بودند اینک عزم خود را جزم کرده و در قالب ائتلاف «مجمع فعالین صنف رایانه» در این انتخابات شرکت کرده‌اند تا شاید به این طریق مشکلات خود را حل کنند.
با تمام این حرف و سخن‌ها کاندیداها تمام تلاش خود را برای رقابت با یکدیگر می‌کنند. انتخابات هیات‌مدیره اتحادیه فناوران تهران هفتم تیرماه در محل اتحادیه برگزار می‌شود.
رقابت پروانه‌ای
کاندیداهای این دوره از انتخابات اتحادیه فناوران از رسته‌های مختلفی هستند که گروه اول را اعضای صنف رایانه که شامل بدنه فروشگاهی است تشکیل می‌دهد. گروه دوم را شرکت‌ها و گروه سوم را فعالین بازار ماشین‌های اداری که در خیابان ایرانشهر فعال هستند تشکیل می‌دهند. اگر چه کاندیداهای صنف رایانه در قالب ائتلاف «مجمع فعالین صنف رایانه» در این انتخابات حضور پررنگی دارند، ولی گفته می‌شود که احتمالا اعضای صنف ماشین‌های اداری با چهار نماینده (رضا صفدری، اسماعیل رضایی، پیمان کاشانی و سیدمهدی میر مهدی) شانس بیشتری برای موفقیت داشته باشند. چرا که تعداد اعضای پروانه‌دار صنف ماشین‌های اداری به مراتب بیشتر از تعداد اعضای پروانه‌دار صنف رایانه است. به عبارتی حق رای اعضای صنف ماشین‌های اداری بیش از حق رای صنف رایانه است.
رضا حیدری تعداد اعضای پروانه‌دار صنف رایانه را هزار و ۵۰۰ نفر اعلام کرده و می‌گوید: تعداد اعضای پروانه‌دار صنف ماشین‌های اداری بیشتر از حد بوده و همین امر به ضرر ما خواهد بود. فعالین صنف رایانه هم می‌گویند، این موضوع نشان دهنده عدم توجه اتحادیه به صنف رایانه است. به گفته حیدری، یکی از فعالین این صنف، شرایط ارائه جواز و پروانه کسب برای فروشندگان سخت است به همین دلیل است که بخشی از صنف رایانه فاقد پروانه کسب است و مجاز به شرکت در انتخابات نیست.
ابطحی یکی دیگر از فعالان صنف نیز با تایید این مطلب می‌گوید: از حدود 1750 حق رایی که در نظر گرفته‌اند بیش از 60 درصد حق رای مربوط به صنف ماشین‌های اداری است و پیش‌بینی می‌شود این رقابت پروانه‌ای به نفع صنف ماشین‌های اداری تمام شود. اما از سوی دیگر نمی‌توان به راحتی از کنار این مساله گذشت. چرا که اتحادیه با توجه به قوانین خاص خود شرایط را برای عضویت افرادی که قصد فعالیت در این حوزه داشتند را فراهم کرده، اما اکنون و در این زمان توجیه برخی از این افراد این سوال را در ذهن ایجاد می‌کند که چگونه می‌توان در بازار فناوران بدون مجوز اتحادیه فعالیت داشت.
همه برای تغییر آمده‌اند
عدم رضایت اعضای صنف رایانه از عملکرد اتحادیه موضوعی است که اکثریت اعضای صنف رایانه و گروهی از اعضای صنف ماشین‌های اداری به آن اشاره می‌کنند. البته صنف رایانه دل پردردتری نسبت به این قضیه دارد و همین مساله باعث شده است تا از سه سال قبل به فکر تشکیل ائتلاف «اجماع فعالین صنف رایانه» بیفتند و اینک محکم‌تر قدم به عرصه انتخابات بگذارند. شنیده‌ها حاکی از آن است که از میان 39 تا40 نفر کاندیدایی که اسامی آنها در نامه کمیسیون نظارت بر انتخابات وجود دارد، برخی به نفع عده‌ای دیگر کنار خواهند کشید و «اجماع فعالین صنف رایانه» به عنوان تنها ائتلاف فعلی انتخابات، هفت نفر کاندیدا (حسن بیگی، بابک صالحی، غلامرضا پاک ضمیر، محمد میاحی، علی منصوری، مجتبی شیرین کار و سعید اسماعیلی) را به طور رسمی اعلام خواهد کرد. ضمن اینکه از سید مهدی میر مهدی، نایب رییس اتحادیه صنف فناوران رایانه که گرایش وی بیشتر به ماشین‌های اداری است نیز به عنوان پای ثابت این لیست نام برده می‌شود.
علیپور: برای تغییر آمده‌ایم
احمد علیپور فطرتی را با دو برند فراسو و لاوان و همچنین سابقه صنفی‌اش در سازمان نظام صنفی رایانه‌ای به یاد‌می‌آورند.
او بررسی دغدغه‌های صنف را که شامل، بررسی سود بسیار نازل فروشگاه‌های رایانه‌ای، فقدان تعریف دقیق وظایف و مسوولیت‌های فروشگاه‌ها، ضعف بنیه و ضررهای جبران‌ناپذیر وارد شده به اعضا در نظام اعتباری سنتی، جایگاه فراموش شده به‌عنوان رکن نهایی و تعیین‌کننده چرخه تامین، محرومیت اعضای فروشگاهی از همگامی با روند بین‌المللی، انفکاک روزافزون در صنف و عدم تعامل بدنه فروشگاهی با سایر فعالان حوزه، آمادگی اتحادیه تهران برای ایفای نقش محوری در مجامع امور صنفی و اتحادیه کشوری ،اطلاع‌رسانی ضعیف، نبود آمار، فقدان نشریه و پورتال تعاملی با اعضا و امکانات تبلیغاتی محدود، سنتی و ناکارآمد را از مشکلات موجود در اتحادیه نام برد و برنامه‌هایی نیز برای رفع این مشکلات ارائه کرد.
احمد علیپور می‌گوید: ما به این بخش از بدنه صنف (فروشگاه‌ها) امید زیادی داریم و نگاه‌مان به اتحادیه با نگاهی که به طور سنتی در اتحادیه وجود دارد متفاوت است. وی در مورد حضورش در انتخابات می‌گوید: با اطلاع کامل از شایعات، ابهامات و اتهامات وارد این انتخابات شدم. مهم این است که ما حضور داشته باشیم و موفق شویم این ابهامات را بر طرف کنیم.
رجب‌زاده: صنف
به دنبال حقوق خود
به گفته مسعود رجب‌زاده، نماینده ائتلاف مذکور، تعدادی از اعضای صنف رایانه که در جریان جداسازی صنف رایانه از ماشین‌های اداری تلاش زیادی داشتند، ائتلافی تحت عنوان «اجماع فعالین صنف رایانه» تشکیل داده‌اند تا از بین ۳۰ عضو این ائتلاف هفت نفر انتخاب شوند. آنها تاکید دارند که به دنبال حقوق صنفی خود هستند.
به گفته وی، تاکنون اتحادیه درد ما را نمی‌دانست و اصلا دانش آن را نداشت که به مشکلات ما رسیدگی کند. به همین دلیل ما خود عزم را جزم کرده تا در انتخابات اتحادیه‌ای که خانه ما است شرکت کنیم.
حیدری: می‌خواهیم اتحادیه را درست کنیم
رضا حیدری، عضو هیات‌مدیره مجتمع پایتخت می‌گوید، طی سال‌های اخیر دانش و آگاهی اعضای فروشگاهی رشد زیادی داشته است و به همین دلیل ما به این آگاهی رسیده‌ایم که اگر به حق خود که تاسیس اتحادیه مستقل بود نرسیده‌ایم می‌توانیم در انتخابات اتحادیه‌ای که با پرداخت حق عضویت ما جان گرفته است کاندید شویم. وی با اشاره به اینکه هفت نفر، بر اساس 11 محور مدیریت و تعامل، عدم انحصارگرایی، وقت گذاشتن برای دیگران، عدالت، احترام به نظر جمع، تسلط به قانون نظام صنفی، تحصیلات، روحیه حق طلبی، مبارزه برای صنف، دیدگاه صنفی و عزت‌نفس مورد سنجش قرار گرفته اند و قرار بر این است که صنف رایانه به این هفت نفر رای بدهند، می‌گوید: اهداف و برنامه‌های این هفت کاندیدا همان اهداف اجماع فعالان صنف رایانه است که به آن پایبند خواهند بود.
میر مهدی: اتحادیه تاکنون کم‌کاری کرده است
سیدمهدی میرمهدی نیز که از فعالان صنف ماشین‌های اداری است و حضورش در ائتلاف مجمع فعالان صنف رایانه کمی بحث‌برانگیز شده است، درباره حضورش در این ائتلاف می‌گوید: دلیل عمده این امر اتحاد بیشتر بین فعالان صنف ماشین‌های اداری و رایانه است؛ چرا که در حال حاضر این دو صنف اختلاف شدیدی دارند و از سه سال پیش به دلایلی اتحاد آنها از بین رفته است. وی نیز که به عملکرد اتحادیه اعتراض دارد، می‌گوید: من به شخصه عملکرد اتحادیه را مطلوب نمی‌دانم و فکر می‌کنم در حق فعالان صنف کوتاهی شده است و تاکنون این اتحادیه قدم مثبتی برنداشته است. او معتقد است که صحت این موضوع را می‌توان با یک نظرسنجی ساده متوجه شد. به گفته وی اجماع فعالان صنف رایانه تنها ائتلافی ا‌ست که از دو تا سه سال پیش شکل گرفته و اعضای آن افراد با لیاقتی هستند که با ورود به اتحادیه می‌توانند شرایط را تغییر دهند و مشکلاتی نظیر معضلات مالیاتی، پلمب فروشگاه‌ها و مشکلات دیگر را رفع و رجوع کرد. میرمهدی، ساماندهی بازار رایانه و ماشین‌های اداری و بازگرداندن اتحاد بین این دو صنف را از اهم برنامه‌های خود دانست.
حرف‌های رییس کنونی
«شهرام شیرمست»، رییس کنونی اتحادیه می‌گوید: طی سال‌های اخیر تمام تلاش خود را برای رشد و شکوفایی اتحادیه کرده است و برنامه‌های نیمه‌کاره‌ای دارد که اگر در این دوره نیز انتخاب شود به پایان می‌رساند. وی مبارزه جدی با کالاهای بدون گارانتی، تقلبی و کارت‌های گارانتی جعلی را از اقداماتی دانست که در دست اقدام است.رییس کنونی اتحادیه فناوران رایانه همچنین می‌گوید: گروهی می‌گویند، به دلیل عدم توجه اتحادیه به بدنه فروشگاهی است که حضور کاندیداهای فروشگاهی در این دوره پررنگ بوده است. ولی این من بودم که به شخصه از فروشگاه‌ها دعوت کردم تا در انتخابات شرکت کنند. شهرام شیرمست، همچنین در مورد تشکیل ائتلاف صنف رایانه می‌گوید: تشکیل چنین ائتلافی و اصلا نامگذاری آن توهین به سایر اعضای صنف است. به عقیده وی، نامگذاری این ائتلاف به معنی غیرفعال بودن سایر اعضا و هم صنفی‌هاست.
به گفته وی، اعضای این ائتلاف که از حامیان تاسیس اتحادیه مستقل برای صنف رایانه بودند، حالا که نتوانسته‌اند اتحادیه جداگانه تاسیس کنند چنین جریانی را راه انداخته‌اند. شیر مست با بیان این مطلب که طی این مدت تلاش‌های زیادی برای نظم بخشیدن به بازار، جلوگیری از عرضه کالاهای قاچاق،کالاهای بدون گارانتی و... انجام داده است، می‌گوید: متاسفانه محاسن اتحادیه را همه می‌بینند به غیر از اعضای صنف خودم.
وی افزود: خیلی بیشتر از آنچه برای صنف باید کار انجام می‌دادم، کار کرده‌ام. اما هیچگاه تبلیغ کارهایم را نکرده‌ام. وی در دفاع از عملکرد اتحادیه می‌گوید: در بحث هولوگرام‌های نرم‌افزار که وزارت ارشاد اقدام به جمع‌آوری نرم‌افزارها کرد، جلساتی گذاشته شد که من در آن حضور داشتم و این موضوع را بررسی کردیم. همچنین در مورد استاندارد اجباری نوت‌بوک با موسسه استاندارد و وزارت صنایع و بازرگانی جلسات مختلفی برگزار کردیم. وی می‌افزاید: اتحادیه در وزارت بازرگانی و بسیاری از سازمان‌های دیگر دارای کرسی ثابت است. در عین حال تمام شرایط دریافت ایزو را هم از نظر ارباب رجوع و اتوماسیون اداری ایجاد کرده‌ایم. سوال من این است که کدام اتحادیه این کار را انجام داده است؟
حدس و گمان‌های انتخاباتی
پیش‌بینی‌ها این است که از سه گروه صنف رایانه، ماشین‌های اداری و شرکت‌ها، شانس گروه ماشین‌های اداری که با چهار تا پنج نماینده در این انتخابات شرکت کرده اند بیشتر است. علت هم این است که تعداد اعضای پروانه دار این صنف بیشتر است. عقیده گروهی این بود که از آنجا که رییس کنونی اتحادیه ،حمایت‌های ویژه‌ای از صنف ماشین‌های اداری کرده است احتمالا کاندیدای انتخابی این صنف «شهرام شیرمست» است. این در حالی است که اعضای صنف رایانه با چهار کاندیدا به عرصه انتخابات این دوره آمده‌اند و اعلام کرده‌اند تا کنون این اتحادیه گرهی از مشکلات کور آنها باز نکرده است. شایع شده است که دلیل این حرف و سخن‌ها از جانب فعالان صنف ماشین‌های اداری این است که رییس کنونی اتحادیه فناوران رایانه تهران، با همکاری سازمان حمایت حقوق مصرف‌کننده و تولیدکنندگان، اقدامات جدیدی برای مقابله با کالاهای بدون گارانتی و قاچاق و به ویژه کارتریج‌های تقلبی انجام داده است.