دنیای‌اقتصاد- کامپیوترها هر روز کوچک و کوچک‌تر می‌شوند و با این روند شرکت‌های تولید کننده ناچار به طراحی و تولید اجزایی کوچک‌تر و البته با کیفیت‌تر هستند. به این ترتیب است که به تدریج دیسک‌های نوری یا همان اپتیکال درایوها از کامپیوترهای شخصی حذف شده‌اند.

در این میان شاید اپل از دیگر شرکت‌های تولیدکننده جلوتر باشد. این شرکت برای اولین بار با معرفی مک‌بوک ایر، درایو نوری را از اولترابوک‌ها حذف کرد و بعد از آن بود که این ابزار را از مک‌بوک رتینا هم حذف کرد.
اما شاید پایان عمر دیسک‌های نوری وقتی مشخص شد که اپل آی‌مک خودش را هم بدون درایو نوری به بازار عرضه کرد.
این روزها دیسک‌های Blu-ray بیشترین سهم بازار دیسک‌های نوری را در اختیار دارند. اصلی‌ترین علت این موضوع هم حمایت شرکت‌های فیلم سازی از این تکنولوژی است. اما درست مانند صنعت موسیقی، بسیاری از کارشناسان معتقدند که فیلم‌ها هم باید به تدریج به فضای رایانش ابری بروند.
با این اوصاف وب‌سایت www.makeuseof.com به‌تازگی به بررسی و معرفی پنج جایگزین دیسک‌های نوری پرداخته است که آنها را در اینجا می‌خوانید:
۱- USB Stick


ظرفیت:‌ حداکثر تا ۱۲۸ گیگابایت (مدل ۲۵۶ گیگابایتی هم ساخته شده)
قیمت: از 6/0 دلار تا 8/0 دلار به ازای هر گیگابایت
طول عمر: ۱۰ هزار تا ۵ میلیون چرخه ضبط و پاک کردن اطلاعات. به عبارت دیگر تقریبا از ۲ تا ۲۰ سال
سازگاری:‌ تقریبا با هر دستگاه مجهز به پورت USB
حافظه‌های فلش احتمالا بهترین جایگزین دیسک‌های نوری از لحاظ طول عمر و قابلیت جابه‌جایی هستند. با توجه به اینکه طول عمر این حافظه‌های فلش وابستگی کمی به شرایط نگهداری و حتی آب و هوایی دارد و بیشتر به چرخه ضبط و پاک‌‌سازی اطلاعات مربوط می‌شود، حافظه‌های فلش طول عمر بیشتری نسبت به دیسک‌های نوری و حتی DVDها و دیسک‌های Blu-ray دارند. با این همه اما از لحاظ اقتصادی حافظه‌های فلش به ازای هر گیگ، هزینه بیشتری را به خریداران تحمیل می‌کنند.
2- کارت‌های حافظه SD


ظرفیت: تا ۱۲۸ گیگابایت
قیمت: از ۶۲/۰ دلار تا ۱ دلار به ازای هر گیگابایت
طول عمر: ۱۰۰ هزار تا یک میلیون چرخه ضبط و پاک‌سازی اطلاعات. به عبارت دیگر از یک تا ۱۰ سال
سازگاری: نیاز به آداپتور یا کارتخوان SD دارد.
SD Card جایگزینی است که بالاترین قابلیت حمل و نقل را دارد. با توجه به اینکه حجم ذخیره معمول این قطعات بین ۱۶ تا ۶۴ گیگابایت است، از لحاظ ظرفیت هم نسبت به دیسک نوری برتری خواهند داشت.
درست مانند USB Stick، طول عمر این حافظه‌های جانبی هم وابسته به چرخه ضبط و پاک‌سازی اطلاعات است.
این کارت‌های کوچک از لحاظ سازگاری قطعا به پای USB Stick یا دیسک‌های نوری نخواهند رسید، مگر اینکه همیشه با خودشان یک Card Reader همراه داشته باشند.
۳- هاردهای اکسترنال


ظرفیت: تا ۳ ترابایت
قیمت: از 04/0 دلار تا 15/0 دلار به ازای هر گیگابایت
طول عمر: تقریبا ۲ تا ۵ سال
سازگاری: هر دستگاه مجهز به پورت USB
هاردهای اکسترنال ارزان ترین جایگزین ممکن برای درایوهای نوری هستند.این هاردها ضمن هزینه کمی که دارند، فضای بسیار بیشتری را هم در اختیار کاربران قرار می‌دهند و با هر دستگاهی که پورت USB داشته باشد هم سازگار هستند. مهم‌ترین مشکل هاردهای اکسترنال اما آسیب‌پذیری بالای آنها است. این قطعات به راحتی از طریق ضربات فیزیکی آسیب می‌بینند که این موضوع می‌تواند در زمینه قابلیت حمل‌و‌نقل آنها تاثیر منفی بگذارد.
4- درایوهای SSD اکسترنال


ظرفیت: تا ۲۵۶ گیگابایت
قیمت: از ۸/۰ دلار تا ۷۸/۱ دلار به ازای هر گیگابایت
طول عمر: ۱۰۰ هزار تا ۵ میلیون بار چرخه ضبط و پاک سازی اطلاعات. به عبارت دیگر از ۵ تا ۲۰ سال
سازگاری: هر دستگاه مجهز به پورت USB
SSDها انتخاب بسیار خوبی هستند. اگر قیمت بالای آنها برای کاربران اهمیت نداشته باشد، می‌توانند تا 256 گیگابیت اطلاعات را در جیب خودشان داشته باشند. با این حال اما قیمت این محصولات نسبتا گران است.
۵- ذخیره ابری


ظرفیت: معمولا تا ۵۰۰ گیگابایت (در سرویس Dropbox)
قیمت: از رایگان تا ۱ دلار به ازای هر گیگابایت در سال
طول عمر: از نظر تئوری نامحدود (در واقع تا زمانی که سرویس دهنده به فعالیت خود ادامه دهد)
سازگاری: هر دستگاهی با امکان دسترسی به اینترنت
ذخیره‌سازی اطلاعات در سیستم‌های رایانش ابری بدون شک مطمئن ترین راه ممکن برای تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات و به اشتراک‌گذاری آنها به حساب می‌آید. لذت دسترسی به اطلاعات در هر جا از طریق اینترنت نظر کاربران زیادی را به این سرویس‌ها جلب کرده است.