بهرغم موفقیت در بورس
چرا استارتآپهای بزرگ تکنولوژی از اسنپ پیروی نمیکنند؟
دنیای اقتصاد: سهام شرکت اسنپ در حال صعود است. پس از پرواز ۴۴درصدی ارزش سهام شرکت در روز پنجشنبه، روز جمعه نیز ارزش سهام شرکت مادر اپلیکیشن اسنپچت با افزایش ۱۱ درصدی همراه بود. در حالحاضر عرضه عمومی سهام این شرکت باعث به سود رسیدن خیلی از افراد از جمله: موسسان، کارمندان باسابقه و سرمایهگذاران شرکت و البته مدرسهای خصوصی در کالیفرنیا (این مدرسه از اولین سرمایهگذاران اسنپ بود) شده است.
حال که این شرکت توانسته با عرضه عمومی سهام خود به چنین موفقیتی دست پیدا کند، سوال اینجاست که آیا دیگر شرکتها نیز از این اقدام اسنپ تقلید میکنند یا خیر.
دنیای اقتصاد: سهام شرکت اسنپ در حال صعود است. پس از پرواز ۴۴درصدی ارزش سهام شرکت در روز پنجشنبه، روز جمعه نیز ارزش سهام شرکت مادر اپلیکیشن اسنپچت با افزایش ۱۱ درصدی همراه بود. در حالحاضر عرضه عمومی سهام این شرکت باعث به سود رسیدن خیلی از افراد از جمله: موسسان، کارمندان باسابقه و سرمایهگذاران شرکت و البته مدرسهای خصوصی در کالیفرنیا (این مدرسه از اولین سرمایهگذاران اسنپ بود) شده است.
حال که این شرکت توانسته با عرضه عمومی سهام خود به چنین موفقیتی دست پیدا کند، سوال اینجاست که آیا دیگر شرکتها نیز از این اقدام اسنپ تقلید میکنند یا خیر. با وجود بیش از ۲۰۰ استارتآپ با ارزش بالای یک میلیارد دلار، مطمئنا سرمایهگذاران زیادی پولهای خود را روی این شرکتها سرمایهگذاری خواهند کرد. امروزه حدس بر سر اینکه کدام شرکت زودتر از دیگر رقبا سهام خود را بهصورت عمومی عرضه میکند، به یکی از بازیهای مرسوم در سانفرانسیسکو تبدیل شده است. برای افراد مایل به خرید سهام اولیه شرکت(IPO)، شرایط سرمایهگذاری در شرکت اسنپ میتواند امیدوارکننده باشد. نهتنها ابهامات مالی شرکت از جمله صورتحسابهای مشکوک شرکت با عنوان شرکت تولیدکننده دوربین عکاسی، ضرر ۵۱۴ میلیون دلاری شرکت در سال ۲۰۱۶ و ساختار سرمایهداری استبدادی تاثیری در بازار نداشته، بلکه ارزش سهام شرکت در بازار از رقبای خود از جمله HP و Discover نیز بیشتر شده است.
اما هنوز شرکتهای بزرگ فعال در بخش تکنولوژی دلایل قانعکنندهای برای خصوصی ماندن دارند. ذخایر مالی درحال افزایش یکی از دلایل برای ادامه فعالیت بهصورت خصوصی است. صندوقهای شرکتهای خصوصی تا ژوئن ۲۰۱۶ موفق به ذخیرهسازی ۷۵۴ میلیارد دلار درآمد بدون هیچگونه سرمایهگذاری شدند، در حالی که این مبلغ در صندوقهای سرمایهگذاری شرکتها حدود ۱۲۱ میلیارد دلار بود. در طول زمان شاهد انتخابهای بیشتری برای سرمایهگذاری هستیم که البته سرمایهگذاری در این شرکتها از ریسک بالایی برخوردار خواهد بود. به دلیل وجود همین ریسکها در پایان در حالی که استارتآپهای نوپا به دنبال اندک سرمایهای هستند، شرکتهای قدرتمند مانند Uber و Airbnb غرق در سرمایه خواهند شد. این یعنی سرمایهگذاران بهجای سرمایهگذاری جسورانه و ریسکی، ترجیح میدهند پول خود را در بزرگترین و گستردهترین شرکتها که ریسک سرمایهگذاری کمتری دارند، سرمایهگذاری کنند. این اقدام به جای پرورش و حمایت از نوآوری، باعث از بین رفتن تدریجی خلاقیت و همچنین باعث کاهش تمایل شرکتهای بزرگ برای ورود به سهامی عام خواهد شد. این اتفاقات کاهش فرصتها برای ورود شرکتهای نوپا به سیلیکونولی را به همراه خواهد داشت.
خوششانسهای ورود اسنپ به بورس
شرکت Lightspeed Venture Partner مبلغ ۴۸۵هزار دلار در شرکت نوپای اسنپ سرمایهگذاری کرد وبعد از رونق یافتن کسب و کار اسنپ، مبلغ سرمایه خود را به ۵/ ۷ میلیون دلار افزایش داد. ارزش شرکت Lightspeed بعد از سرمایهگذاری در اسنپ و بعد از ورود این شرکت به بورس، افزایش پیدا کرد و حالا به مبلغ ۱/ ۲ میلیارد دلار رسیده است. همچنین شرکت Benchmark نیز بعد از سرمایهگذاری مبلغ ۲۴ میلیون دلار در اسنپ، توانست مبلغ ۲/ ۳ میلیارد دلار سود کند. طبق گزارش والاستریت ژورنال، سرمایهگذاری شرکت Kleiner Perkins Caufied and Byers در سال ۱۹۹۶ در شبکههای ژونیپر(Juniper Networks)، بهعنوان پرسودترین سرمایهگذاری تاریخ شناخته شده است. شرکت Byers با سرمایهگذاری مبلغ ۷۵/ ۲ میلیون دلار توانست ۱/ ۷میلیارد دلار - ۵۸۲/ ۲ برابر سرمایه اولیه خود- سود کند. سالها پیش هم شاهد موارد مشابهی بودیم. زمانی که شرکت Accel Partners، ۱۲ سال پیش مبلغ ۸/ ۱۴ میلیون دلار در فیسبوک سرمایهگذاری کرد، فکرش را هم نمیکرد که بعد از رونق یافتن این شبکه اجتماعی در دنیای مجازی،این سرمایهگذاری سود هنگفت ۶/ ۵ میلیارد دلاری-۳۷۸ برابر سرمایه اولیه- برای این شرکت به همراه داشته باشد.
ارسال نظر