برخورد با متخلفان ثبت نام‌های اینترنتی

دنیای اقتصاد: از ابتدای ماه جاری هشتمین سرشماری کشور در سطح ملی آغاز شده است. سرشماری که علاوه بر روش سنتی و دستی با تشویق مردم از سوی دولت به‌صورت اینترنتی و غیر‌حضوری هم انجام می‌شود. بر همین اساس حضور برخی از کاربرانی که دسترسی به اینترنت یا اسکن مدارک در منزل ندارند موجب رونق گرفتن ثبت نام‌های اینترنتی در کافی‌نت‌ها شده است. در این میان اما رعایت نکردن نرخ خدمات در برخی از کافی نت‌ها موجب اعتراضات کاربران هم شده است. همچنین درحالی‌که به‌طور همزمان ثبت نام‌های دانشجویی نیز در حال انجام است، تخلفات در زمینه عدم رعایت نرخ‌نامه‌ها موجب واکنش رئیس اتحادیه رایانه تهران شده
است.

بر‌اساس نرخ‌نامه مصوب این اتحادیه نرخ ثبت نام‌های اینترنتی در هر زمینه‌ای، 5 هزار تومان و ثبت نام اینترنتی سرشماری عمومی نفوس و مسکن 3 هزار تومان است، اما برخی گزارش‌ها از دریافت تعرفه بیش از 10 هزار تومان خبر می‌دهد. سید مهدی میرمهدی در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اعلام اینکه پس از توافق با سازمان صنعت، معدن و تجارت، نرخ ثبت نام اینترنتی سرشماری نفوس و مسکن در کافی‌نت‌های شهر تهران 3 هزار تومان مورد توافق قرار گرفته است، اعلام می‌کند: «چنانچه کاربران در این دوره با تخلفاتی از سوی کافی‌نت‌ها مواجه شدند می‌توانند با شماره اتحادیه رایانه تهران 27-88926920 تماس بگیرند و تخلف صورت گرفته را گزارش دهند و در صورتی‌که حق با شاکی باشد پول اضافه از متشاکی دریافت می‌شود و به شاکی مسترد خواهد شد.»

او با اشاره به اینکه در این مورد نیز مردم باید حتما درخواست صدور فاکتور از مسوول کافی نت کنند، افزود:« بارها اعلام کردیم که مردم در هر واحد صنفی چه اقدام به خرید کالا می‌کنند و چه خدمات دریافت می‌کنند حتما باید درخواست فاکتور متعلق به همان فروشگاه را از واحد صنفی کنند. کاربران باید توجه داشته باشند که حتما اسم قید شده در فاکتور روی تابلوی فروشگاه نصب یا روی شیشه‌ها اسم واحد صنفی قید شده باشد تا فاکتور صادر شده و مهر آن با اسم فروشگاه مطابقت داشته باشد.» او اضافه می‌کند: «هیچ یک از واحدهای صنفی حق ندارند به بهانه اینکه خدمات ارائه شده 2 هزار یا هزار تومان است از صدور فاکتور به مشتری استنکاف کنند.»

رئیس اتحادیه رایانه تهران به لزوم نصب نرخ‌نامه مصوب اتحادیه در کافی نت‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: «تمام کافی نت‌ها ملزم هستند نرخ‌نامه موجود در سایت اتحادیه رایانه تهران را پرینت گرفته و در معرض دید مشتری قرار دهند تا کاربران نسبت به آن آگاه باشند و همچنین نرخ ساعتی استفاده از کامپیوترهای کافی‌نت نیز مشخص شود.» به گفته میرمهدی در سطح شهر تهران 690کافی نت فعال است که 450 کافی‌نت دارای جواز معتبر هستند و ما‌به‌التفاوت این تعداد نیز صدور جوازشان در دست اقدام است و به مرحله صدور رسیده است. او ادامه می‌دهد: «ممکن است در کوچه پس‌کوچه‌های شهر نیز کافی‌نت‌هایی فعال باشد که از دید اتحادیه پنهان بماند که این امر نیز اجتناب‌ناپذیر است و به همین دلیل از مردم درخواست می‌شود در ارائه اطلاعات دقیق تر به اتحادیه کمک کنند. »

میرمهدی می‌گوید به دلیل آگاهی از وضع بیکاری در صنوف به خصوص رایانه در صورتی که افراد پس از دایر کردن واحد صنفی اقدام به تشکیل پرونده و دریافت جواز از سوی اتحادیه کنند با آنها همکاری و کمک‌های لازم را کرده و آن واحد با پلمب روبه‌رو‌ نخواهد شد. او اضافه می‌کند: «در صنف رایانه 90 درصد جوان‌ها مشغول به کار هستند. بر اساس ضوابط اماکن نیروی انتظامی کسانی که اقدام به دریافت پروانه کسب برای کافی‌نت‌ها می‌کنند باید متاهل و 30 سال سن داشته باشند که البته اختلافاتی درباره این محدودیت سنی و تاهل وجود دارد که امیدواریم در آینده نزدیک مرتفع شود. در مجموع سن جوان‌ها در این صنف از 32 تا 33 سال تجاوز نمی‌کند و افرادی که به‌صورت کارمند نیز در واحدهای صنفی مشغول به کارند همه جوان هستند، چراکه اغلب جوان‌ها هستند که دسترسی به اطلاعات روز دارند.»

او درباره سرکشی‌های موردی در چنین زمان‌هایی که مراجعه مردم به کافی‌نت‌ها افزایش می‌یابد، می‌گوید: «اتحادیه به‌صورت یک طرح خودکار هر از گاهی با همکاری اداره اماکن نیروی انتظامی اقدام به بازرسی نامحسوس می‌کند،هرچند که مسوولان اماکن نیروی انتظامی به‌صورت خاص نظارت بسیار زیادی بر کافی‌نت‌ها دارند و بازرسان به‌صورت نامحسوس با ورود به کافی‌نت‌ها اقدام به بازبینی محتویات کامپیوترها می‌کنند؛ به‌طور مثال اگر فیلترشکنی مورد استفاده قرار گیرد، با کافی‌نت مورد نظر برخورد می‌شود.»

برخورد با متخلفان ثبت نام‌های اینترنتی