خارجیان همچنان به دنبال خرید «مخابرات»
ایلنا - با توجه به شرایط خاص شرکت مخابرات ایران در مقایسه با شرکتهای مشابه در دنیا، این شرکت تبدیل به یکی از موقعیتهای خوب برای سرمایهگذاری خارجی شده است.
براساس این گزارش، مخابرات ایران حدود ۴۰میلیون مشترک دارد و متوسط استفاده هر مشترک نسبت به آنچه در دیگر نقاط دنیا وجود دارد بالا است، به همین خاطر عمده درآمد مخابرات از طریق مکالمات مستقیم تامین میشود؛ بدین ترتیب با در نظر گرفتن درآمد قابل توجهی که مخابرات ایران در مقایسه با مخابرات کشورهای دیگر دنیا دارد، این شرکت تبدیل به یک مرجع سرمایهگذاری مناسب برای افراد خارج از کشور شده است.علی اسلامی، کارگزار بورس اوراق بهادار در این مورد میگوید: صنعت اپراتوری مخابرات از آن دست صنایعی است که برای سرمایهگذارن خارجی همیشه در اولویت قرار داشته، به خصوص در ایران که شرایط به صرفه نیز هست. در حال حاضر هم اپراتور دوم سهامدار خارجی دارد که یک شرکت از آفریقای جنوبی است. همچنین قرار بود طبق قانون اپراتور سوم هم در سال جاری مورد مزایده قرار گیرد و از همین حالا شرکتهای روسی، مگافون و حتی شرکتهای عربی در این زمینه وارد مذاکره شدهاند و به احتمال زیاد اپراتور سوم هم سهامدار خارجی پیدا خواهد کرد. بنا بر این گزارش، از یک سال پیش که واگذاری سهام مخابرات جدی شد، خارجیها پیشنهادهای خرید سهام این شرکت را از طریق کارگزاریها مطرح کردهاند.
حسین خزلی خرازی، کارگزار بورس در این باره گفت: حدودا از یک سال پیش ما با پیشنهاد سرمایهگذاران خارجی برای خرید سهام مخابرات مواجه هستیم و این تقاضاهای خرید همچنان در حال مطرح شدن است و باید صبر کرد تا شرکت مخابرات پس از عرضه خرد پنج درصدی سهام خود، به عرضه بلوکی سهام بپردازد تا بتوانیم پیشنهادها را مورد بررسی قرار دهیم.اما اینکه چرا با وجودی که افراد زیادی در خارج از کشور برای خرید بسیاری از سهام شرکتهای ایرانی به ارائه تقاضا پرداختهاند و هیچ کدام به جز چند مورد محدود به نتیجه نرسیده است، نیاز به بررسی جدی دارد.کارشناسان و مسوولان معتقدند نداشتن شناخت کافی از موقعیت سرمایهگذاری در ایران اصلیترین دلیلی است که موجب شده هیچ کدام از سرمایهگذاران خارجی تمایل خود را برای سرمایهگذاری در ایران به طور جدی دنبال نکنند.
همچنین مساله نرخ ارز و برابری ارزش ریال در مقابل دلار یکی دیگر از مسائلی است که سرمایهگذاران خارجی را دچار تردید میکند؛چرا که بسیاری معتقدند نرخ برابری ریال در مقابل دلار در ایران بالا است و عدهای دیگر این مبلغ را پایینتر از حدی که باید باشد، میدانند. همین مورد سرمایهگذاران خارجی را دچار سرگردانی میکند در حالی که اگر به وضعیت نرخ ارز در ایران توجه کنیم، میبینیم که با نوسانات بسیار جزئی همراه است و شرایط برای سرمایهگذاری کاملا به صرفه است.
این در حالی است که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، قانون سرمایهگذاری خارجی در ایران قانون بسیار خوبی است، فقط ابزاری لازم است تا سرمایهگذاری را در کشور تسریع کند و همچنین به جلساتی نیاز است که خارجیان را با موقعیتهای سرمایهگذاری در ایران آشنا کند؛ ضمن اینکه اطلاعات باید سریع و شفاف در اختیار متقاضیان سرمایهگذاری در ایران قرار گیرد؛ تضمین امنیت سرمایه نیز باید به نحوی باشد که خارجیها را برای سرمایه گذاری در کشور ترغیب کند.
البته کارشناسان بازار سرمایه ضعف سازمانهای بورس، خصوصیسازی و وزارت اقتصاد را در پذیرش درخواستهای خارجیها در عدم حضور برای سهام بزرگ و بلوکی بیتاثیر نمیدانند.کارگزاران بورس معتقدند ورود سهام مخابرات به بورس میتواند یک موقعیت ویژه برای بازار سرمایه ایران باشد به طوری که اگر از این فرصت به خوبی استفاده کنیم، میتوانیم بازار ایران را از «بانک پایه» به سمت «بازار پایه» سوق دهیم.
به اعتقاد آنان مخابرات حتی میتواند آن دسته از سرمایهگذاران داخلی را که مدتهاست از بورس دور افتادهاند، با دادوستد سهام آشتی دهد و سرمایه قابل توجهی به بورس سرازیر کند.
ارسال نظر