کشاورزی زنان در کرمانشاه
«تحلیل جنسیتی فعالیت‌های کشاورزی در روستاهای شهرستان کرمانشاه: توصیه‌هایی برای عاملان توسعه روستایی» عنوان مقاله‌ای از امیرحسین علی بیگی، کیومرث زرافشانی و سعیده اولایی است که توسط فصلنامه مطالعات زنان در پاییز سال 1386 منتشر شده است.
هدف کلی این پژوهش توصیفی، تحلیل جنسیتی انجام فعالیت‌های کشاورزی به وسیله روستاییان شهرستان کرمانشاه، به روش کمی، است. جامعه آماری پژوهش را ساکنان روستاهای شهرستان کرمانشاه تشکیل داده‌اند (۱۴۸۴۲۵نفر: ۷۹۰۴۰ مرد و ۶۹۳۸۵ زن) و با محاسبه حجم نمونه‌ای معادل ۳۸۲ نفر، از روش نمونه گیری چند مرحله‌ای استفاده شده است. بر اساس یافته‌ها، میزان مشارکت زنان روستایی، به‌ویژه زنان میانسال، در انجام امور مختلف پرورش دام بیش از مردان بوده، ولی در امور زراعت و باغداری، تنها در وجین و فرآوری محصولات مشارکت دارند؛ همچنین میزان دسترسی زنان به منابع مختلف و تصمیم‌گیری آنها در مورد منابع و درآمدها نیز کمتر از مردان بوده است.
بر اساس تحلیل واریانس دو سویه، از لحاظ میزان مشارکت فیزیکی در امور کشاورزی، میزان دسترسی به منابع، و توان دخل و تصرف در آنها (کنترل و تصمیم‌گیری)، بین چهار گروه مردان میانسال، زنان میانسال، زنان جوان، و مردان جوان روستایی، اختلافی معنادار مشاهده شد؛ بنابراین، در این پژوهش برنامه‌ریزی توسعه روستایی شهرستان کرمانشاه بر پایه واقعیت‌های مذکور و بر اساس عدالت محوری جنسیتی توصیه ‌می‌شود.