میزان نفت وارداتی چین از سال ۲۰۱۷ از ایالاتمتحده آمریکا سبقت خواهد گرفت
چرخش روسیه به شرق؛ گسترش تجارت انرژی با چین
حجم عظیم منابع موجود در شرق روسیه میتواند اینکشور را به مهمترین منبع تامین انرژی چین برای دهههای آتی تبدیل کند
سید غلامحسین حسنتاش روسیه در سالهای اخیر چشمانداز تجارت انرژی خود را به سوی شرق و به خصوص به کشور چین تغییر داده و حجم عظیمی از مبادلات انرژی را با چین سامان داده است؛ بهطوری که میزان مبادلات انرژی دو کشور تا سال 2025 به چهار برابر میزان فعلی افزایش خواهد یافت.
کشور چین آمادگی دارد برای تضمین میزان انرژیای که روسیه میتواند برای این کشور تامین کند، منابع مالی لازم را برای زیرساختهای مربوطه تامین نماید. تلفیق بازار بزرگ انرژی چین و تقاضای فزاینده این کشور برای منابع انرژی و تامین مالی عرضه انرژی روسیه توسط این کشور، به یک پیوند استراتژیک میان دو کشور منجر شده و همکاری دو جانبه در تجارت انرژی را ارتقا داده است.
ساخت و توسعه خط لوله سیبری شرقی به اقیانوس آرام، موسوم به (ESPO)، یکی از زیرساختهای مهم در این ارتباط بوده است. کشور چین در جهت تضمین تامین نفتخام مورد نیاز خود، تامین مالی ساخت فاز دوم این خطلوله را به عهده گرفته است. خطلوله مذکور راه را برای سرمایهگذاری قابلتوجه در جهت افزایش تولید تجاری نفت، در بخش بالادستی سیبری شرقی باز کرده است.
اینک راهی برای همکاری گستردهتر سیاسی میان دو کشور باز شده است که روند تاریخی روابط محدود اقتصادی میان دو کشور را متحول خواهد کرد. شرکت CNPC چین در توسعه میدان گازی یامال روسیه مشارکت خواهد کرد و حداقل سالانه سه میلیون تن از گازطبیعی مایع شده (LNG)، این میدان را برداشت خواهد نمود. در مسیر این تحول در روابط، همچنین CNPC مشارکت در چندین بلوک اکتشافی در سیبری شرقی و شمالی را پیشنهاد داده است. در ماه مارس سال جاری (۲۰۱۳) تفاهمنامهای برای فروش سالانه ۳۸ میلیارد مترمکعب گاز تولیدی میادین گاز سیبری شرقی به چین، بین دو کشور به امضا رسید که بر مبنای آن تحویل این گاز از سال ۲۰۱۸ آغاز خواهد شد.
بهنظر میرسد مذاکرات در مورد نحوه روابط بلندمدت میان شرکتهای چینی و روسی با چالش همراه باشد. اگر چنین پروژههای بزرگی وارد فاز اجرایی شوند، در واقع روسیه اجازه حضور گستردهتر و عمیقتری را به چینیها داده است که کم سابقه خواهد بود. البته چین و روسیه، هردو انگیزه زیادی برای دسترسی منابع جدید و رشد و توسعه مسیرهای جدید تجارت انرژی دارند. نزدیکی روسیه و حجم عظیم منابع موجود در شرق روسیه و اراده شرکتهای دو طرف برای توسعه تجارت انرژی، میتواند روسیه را به مهمترین منبع تامین انرژی برای دهههای آتی تبدیل کند.
رشد سریع تجارت انرژی میان
روسیه و چین
با توجه به افت تولید نفت از منابع قدیمی سیبری غربی، روسیه برای حفظ جایگاه جهانی انرژی خود به اکتشاف و تولید منابع هیدروکربنی در مناطق شرق دور و سیبری شرقی گرایش پیدا کرده است. توسعه تولید هیدروکربن در این مناطق به روسیه امکان میدهد که بازار خود را تنوع بخشد، سطح تولیدات خود را حفظ کند، صنایع داخلی خود را توسعه دهد و درآمد خود را افزایش دهد. همزمان روسیه مجبور است خود را برای مواجهه با واقعیتهای جدید در بازار اروپا آماده کند. روسیه به دلیل رقابتیتر شدن بازار اروپا قیمت گاز خود را در اروپا کاهش داده و در جستوجوی بازارهای جدید است. روسیه همچنین برنامه دارد که LNG تولیدی خود را به آمریکایشمالی صادر کند.
رشد شتابان تقاضای انرژی چین در دهههای گذشته، سومین عامل چرخش روسیه به شرق است. چین در حال حاضر بزرگترین مصرفکننده انرژی در جهان است. چین دومین مصرفکننده نفت جهان بعد از ایالاتمتحده است و از سال ۲۰۰۹ میلادی به دومین واردکننده نفت جهان بعد از ایالاتمتحده تبدیل شده است، میزان نفت وارداتی چین از سال ۲۰۱۷ از ایالاتمتحده آمریکا سبقت خواهد گرفت. بازار مصرف گاز در چین نیز اینک در سومین رده در بازار جهانی گاز است. تقاضای برق در این کشور نیز با روند رشد عظیمی روبهرو است و تجارت برق با چین روسیه را تا سال ۲۰۳۰ به بزرگترین صادرکننده الکتریسته در جهان تبدیل خواهد کرد. (نمودار شماره ۱)
نگرانی از رشد اقتصادی چین و وضعیت جمعیتی چین، بهطور سنتی همواره تمایل روسیه برای بازکردن سیبری شرقی روی سرمایهگذاری مستقیم چین را محدود کردهاست. اما چین اینک شروع به تمهید منابع برای تامین مالی پروژههای زیرساختی مورد نیاز برای بازکردن راه منابع شرق روسیه به بازار، کرده است. تامین مالی دولتی چین در قالب وام در مقابل نفت به شرکتهای «ترانس نفت» و «رزنفت» کمک کرد که از رکود سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ خارج شوند و جدیدترین اقدام از این دست تملک
۵۵ میلیارد دلار از سهام شرکت روسی TNK-BNP توسط چین بود. وابستگی متقابل روسیه و چین رشد فزایندهای دارد.
ساخت خطلوله ESPO اولین علامت
روسیه بهطور سنتی نسبت به واگذاری امکان دسترسی مستقیم خارجی به ذخایر راهبردی خود، تمایلی ندارد لذا اقدامات اخیر در اجازه ورود به سرمایهگذاری خارجی در پروژه یامال LNG و مناطق قطبی و سرزمینهای شرق سیبری، یک چرخش و نقطه عطف مهم تلقی میشود.
ساخت و توسعه خطلوله سیبری شرقی به اقیانوس پاسیفیک (ESPO)، بخش مهمی از توسعه زیرساختها بود. این خطلوله برای انتقال نفتخام سیبری شرقی به بازارهای صادراتی در سواحل پاسیفیک، از طریق بندر کوزمینو طراحی شده است. سرمایهگذاری چینی بهمنظور تضمین عرضه نفت، در فاز دوم این خطلوله که به سمت چین میرود بهکار گرفته شده است. این خط لوله راه نفتخام تولیدی سیبری شرقی که نتیجه سرمایهگذاری قابل توجه در بخش بالادستی این منطقه است را به بازار باز میکند. فعالیتهای اکتشافی و ارزیابی مجدد به توسعه میادین موجود و کشف میادین جدید در این منطقه منجر شد. با افزایش ذخایر و تولید در این منطقه مشکلات بهرهبرداری در این منطقه پشت سر گذاشته شد. (نمودار شماره ۲)
سال ۲۰۱۳ یک نقطه عطف
اینک روابط سیاسی گستردهتری بین چین و روسیه در راه است که توسعه روابط دو کشو را تسهیل میکند و روند تاریخی محدود بودن همکاریها را متحول میکند. در ۲۱ ژوئن ۲۰۱۳ در جریان نشست بینالمللی اقتصادی در سنپترزبورگ، دو شرکت NOVATEK روسیه و CNPC چین، چارچوب همکاری را اعلام کردند که بر مبنای آن CNPC در پروژه «یامالLNG» سهم پیدا خواهد کرد و سالانه حداقل سه میلیون تن از محصول این پروژه را خریداری خواهد کرد.
در یک تغییر قابل توجه، CNPC پیشنهاد دریافت سهم در چندین بلوک اکتشافی در اقیانوس منجمد شمالی و سیبری شرقی را از شرکت رزنفت دریافت کرد. پروژه یامالLNG بعد از ساخالین (حدود ۱۵ میلیون تن در سال) بزرگترین پروژه تولید LNG در روسیه است که در سه واحد با ظرفیت کل ۵/۱۶ میلیون تن در سال پیشبینی شده و فاز اول آن در سال ۲۰۱۶ و واحدهای دوم و سوم در سالهای بعد از آن به بهرهبرداری خواهند رسید. ورود CNPC به پروژه یامالLNG به عنوان یک خریدار عمده محصول، اولین ورود یک نهاد آسیایی به این پروژه است. این قدم مهمی در ارتقای اهمیت پروژه بوده و به پروژه تحرک داده است. در چارچوب این همکاری، بانکهای چینی در تامین مالی پروژه کمک خواهند کرد. ریسک سرمایهگذاری در پروژه یامالLNG هم به دلیل قرارداشتن آن در منطقه قطبی و هم به دلیل ظرفیت آن، قابل توجه است. حمایت چینیها گام مهمی برای توسعه یک زیرساخت تامین مالی برای پروژه محسوب میشود.
وقایعنگار توسعه روابط تجاری میان چین و روسیه
۲۰۰۴- CNPC و رزنفت یک قرارداد پنج ساله نفتی را به امضا رساندند.
۲۰۰۵- دو شرکت گازپروم (روسیه) و CNPC (چین) یادداشت تفاهمی را برای انتقال ۶۸ میلیارد مترمکعب گاز روسیه به چین از طریق دو خط لوله منعقد کردند.
۲۰۰۶- شرکت ساینوپک دومین شرکت نفتی چین، ۴۹ درصد از سهام شرکت«اودمورت نفت» را به بهای ۳ میلیارد دلار خریداری کرد. اودمورت نفت مهمترین شرکت نفتی جمهوری اودمورت از جمهوری های فدراسیون روسیه است که ۵۱ درصد سهام آن متعلق به شرکت رزنفت روسیه است و توسط رزنفت مدیریت میشود. سهام خریداری شده توسط ساینوپک متعلق به TN-BP بود.
۲۰۰۶- دو شرکت CNPC و روزنفت مشارکتی تحت عنوان Vostok-Energy را با سهام به ترتیب ۴۹ و ۵۱ درصد برای فعالیتهای اکتشاف و تولید در شرق روسیه، تشکیل دادند.
۲۰۰۷- شرکت ساینوپک چین وارد مشارکت در یکی از بلوکهای ساخالین ۳ شد.
۲۰۰۷- برنامه شرکت گازپروم برای شرق روسیه تنظیم شد.
۲۰۰۷- روسیه معافیتهای مالیاتی برای استخراج از منابع طبیعی در پروژههای سیبری شرقی را اعلام کرد.
۲۰۰۷- اپراتور شبکه توزیع برق روسیه شرکت انرژی شرق روسیه را برای مدیریت صادرات برق به چین، تاسیس کرد.
۲۰۰۸- شرکتهای روزنفت و ترانسنفت روسیه قراردادی را برای عرضه بیست ساله گاز از طریق خطلوله ESPO با CNPC امضا کردند.
۲۰۰۹- CNPC و گازپروم چارچوب مبادله گازی ۶۸ میلیارد مترمکعبی را که قبلا تفاهم کرده بودند، امضا کردند.
۲۰۱۰- رزنفت و CNPC در چارچوب مشارکت Vostok-Energy (۲۰۰۶)، قرارداد احداث یک پالایشگاه در تیانجیان چین را به ظرفیت حدود ۲۶۰ هزار بشکه در روز امضا کردند که حدود ۷۰ درصد از ظرفیت آن از نفتخام روسیه تامین خواهد شد.
۲۰۱۱- انتقال نفت از طریق خطلوله ESPO با ظرفیت حدود ۱۱۰ میلیون بشکه در سال (حدود ۳۰۰ هزار بشکه در روز) آغاز شد.
- پرداخت اولیه ۴۰ میلیارد دلار توسط دولت چین برای انتقال گاز روسیه، تحت مذاکره قرار گرفت.
۲۰۱۲- مرحله اولیه توسعه میدان گازی Chayandinskoye در سیبری شرقی تکمیل شد.
- گازپروم انتقال گاز به چین را در اولویت انتقال گاز به شرق قرارداد.
- قرارداد ۲۵ ساله میان شرکت انرژی شرق روسیه (۲۰۰۷) و شرکت انتقال برق چین به امضا رسید.
- یک خط از سه خط انتقال برق روسیه به چین عملیاتی شد.
۲۰۱۳- شرکتهای CNPC و گازپروم یادداشت تفاهمی را برای انتقال گاز از مسیر شرقی به امضا رساندند.
- شرکت رزنفت دو میلیارد دلار از چین برای عرضه نفت وام گرفت.
- CNPC برای برداشت سه میلیون تن در سال LNG وارد پروژه سامال شد.
- رزنفت و CNPC توافق کردند که انتقال نفت را به حدود ۱۶۰ میلیون بشکه در سال (حدود ۴۴۰ هزار بشکه در روز) افزایش دهند.
- با CNPC برای ورود این شرکت به میادین هیدروکربنی مناطق قطبی و سیبری شرقی، توافق شد.
- گروه EN+ روسیه و شرکت چینی شینهوا قرارداد همکاری در زمینه تولید زغالسنگ در روسیه با استفاده از وام چین را منعقد کردند
- دولت روسیه ۵۰ میلیارد روبل (معادل ۶/۱ میلیارد دلار) بودجه دولتی را برای شرکت تولید برق RusHydro جهت توسعه زیرساختهای برق در شرق دور اختصاص داد
- رزنفت و CNPC در چارچوب مشارکت Vostok-Energy(۲۰۰۶)، در ۲۶ مهرماه ۱۳۹۲ ، توافقنامه جدیدی را برای توسعه میدان Srednebotuobinsk در سیبری شرقی به امضا رساندند.
همانطور که درنمودار شماره ۳ ملاحظه میشود، میزان تجارت انرژی دو کشور در ده سال آینده بیش از چهار برابر خواهد شد. اما مشکلاتی هم در این مسیر وجود دارد. بهرغم وجود عواملی که شرکت گازپروم را به توافق در مورد یک معامله خطلوله انتقال گاز با چین، متعهد میکند، اما پیشرفت کار کند بوده است. البته در سال ۲۰۱۳ پیشرفت حاصل شده و در ماه مارس تفاهمنامهای برای انتقال ۳۸ میلیارد مترمکعب در سال گاز میادین سیبری شرقی به چین به امضا رسید که اولین انتقال آن برای سال ۲۰۱۸ پیشبینی شده است. بهنظر میرسد که تامین مالی توسط چین جز تعیینکنندهای در توافق نهایی است و احتمال بهدست آوردن سهام توسط چین نیز در دست مذاکره است.
توسعه روابط تجاری انرژی میان چین و روسیه در مراحل اولیه قراردارد حفظ روابط صمیمانه و تضمین تامین مالی بلندمدت، کلیدیترین چالش توسعه روابط انرژی میان دو کشور است. مذاکرات مربوط به شرایط همکاریهای بلندمدت میان شرکـتهای دو کشور نیز دشوار است. در حالی که توافقنامه انتقال گاز در سپتامبر به امضا رسید، صادرات از طریق لوله برای حدود بیست سال، در دست مذاکره است و پیشبینی میشود که ظرف دو سال آینده نهایی شود. توسعه میادین گازی متوقف به نهایی شدن توافق خطلوله و قراداد فروش گاز است.
توافق در مورد نرخ برق نیز در اولویت مذاکرات قرار دارد. ملیسازی منابع روسیه به معنای این است که شرکتهای روسی میخواهند عملیات بهرهبرداری را در کنترل خود داشته باشند. شرکتهای چینی داشتن اقلیت سهام و نداشتن مالکیت در مشارکتها با روسیه را پذیرفتهاند، اما ممکن است اگر در آینده دو طرف در مورد تعادل قدرت و مشارکت در ریسک مجاب شوند، این محرومیت برداشته شود. اگر پروژههای بزرگ تحقق یابد ممکن است روسها اجازه مشارکت گستردهتری را
به چینیها بدهند که در حال حاضر سابقه کمی در این زمینه وجود دارد.
انگیزههای دو کشور
هر دوکشور در بلندمدت انگیزههای قوی برای دسترسی به منابع جدید برای رشد و توسعه مسیرهای تجارت نفت و گاز دارند. برای شرکتهای روسی، چین بازار جدیدی را در مقابل بازار سنتی اروپا باز میکند و شرکـتهای چینی تامین مالی پروژههای سرمایهبر با حاشیه سود کمتر در روسیه کمک میکنند. روسیه به عنوان کشور دارنده منابع اولیه قابلتوجه، یکی از کشوهایی است که شرکتهای چینی برای تامین نفت و گاز و انتقال از خارج، مورد هدف قرار دادهاند.
منابع هیدروکربنی و خصوصا نفت در سیبری شرقی به حداکثر تولید خود رسیده و روند کاهشی دارند و روسیه برای حفظ سطح تولید خود باید به توسعه منابع بکرتر در سیبری شرقی و مناطق قطبی بپردازد، استخراج از این منابع نسبت به منابع غرب سیبری پرهزینهتر هستند و انتقال آنها به غرب پرهزینهخواهد بود و مقرونبه صرفه نیست، از سویی متنوعسازی مبادی تامین انرژی و خصوصا گازطبیعی در راس راهبردهای انرژی اروپا قراردارد و این راهبرد بازار اروپا را برای روسیه محدود میکند. علاوهبر این قیمـتهای نفت و گاز در بازارهای شرق آسیا همواره در سطح بالاتری نسبت به سایر بازارها بوده است، بنابراین برای روسیه انگیزه کافی در رویآوری به بازار انرژی شرق وجوددارد. در این میان چین بازار تضمینشدهای است که از توان خوبی برای تامین مالی پروژههای سرمایهبر در سیبریشرقی و مناطق قطبی نیز برخوردار است
چین همانگونه که اشاره شد، بزرگترین نرخ رشد تقاضای انرژی در سطح جهان را دارا است. رشد بالای اقتصادی چین در کنار بالارفتن سطح رفاه مردم و افزایش مصرف سرانه انرژی در این کشور، شرایط خاصی را برای چین بهوجود آورده است. در چنین شرایطی مساله انرژی و عدم دسترسی کافی به آن در آینده، میتواند به پاشنهآشیل رشد و توسعه چین تبدیل شود، بنابراین متنوعسازی مبادی و مسیرهای تامین انرژی برای چین از اهمیت بسیاری برخوردار است. خصوصا در شرایطی که آمریکا چین را رقیب اقتصادی خود میداند و منطقه مهم تولید انرژی خاورمیانه و همه آبراههای مهم انتقال انرژی تحت کنترل و دخالت نیروهای آمریکایی است و آمریکاییها در شرایط خاص میتوانند در انرژیرسانی به چین اختلال ایجاد کنند، اهمیت تامین انرژی از خشکی و شمال برای چین مضاعف میشود.
نزدیکی روسیه و کیفیت و حجم منابع سیبری شرقی و تمایل تازه شرکـتها به توسعه تجارت میتواند، برای دههها روسیه را به تنها عرضهکننده عمده انرژی به چین تبدیل کند.
ارسال نظر