زاویه - زنجیره فروش اپل در چین کارشکنی میکند
هسته در برابر پیرامون
منبع: اکونومیست
اپل به خاطر کنترلی که روی تکتک عناصر کسب و کار خود از طراحی گرفته تا بازاریابی اعمال میکند، شهره است. محصولاتی که این شرکت تولید میکند برای طرفدارانش نمونهای از کمال به شمار میرود. اما واضح است که در پروسه تولید مراحلی وجود دارد که چندان قابل نظارت نیستند.
مترجم: علی کیوان پناه
منبع: اکونومیست
اپل به خاطر کنترلی که روی تکتک عناصر کسب و کار خود از طراحی گرفته تا بازاریابی اعمال میکند، شهره است. محصولاتی که این شرکت تولید میکند برای طرفدارانش نمونهای از کمال به شمار میرود. اما واضح است که در پروسه تولید مراحلی وجود دارد که چندان قابل نظارت نیستند. مطابق گزارشی که خود این کمپانی در بیستوسوم فوریه منتشر کرد، رفتار کارکنان در بسیاری از شرکتهای نماینده اپل نه تنها با قانون محلی همخوانی نداشت بلکه با استانداردهای این کمپانی مُعظَم نیز متعارض بود. به نظر میرسد که این مشکل به خصوص در بنگاههای غربی عرضهکننده در چین رواج داشته باشد، اما به هر حال اغلب این موارد پنهان میماند. در واقع گزارش اپل به ابهاماتی که در زمینه عملکرد این نمایندگیها وجود داشت، میافزاید.
اپل میگوید، برخی از نمایندگیهای آن کارگران زیر سن قانونی استخدام کرده، ضایعات خطرناک خود را به شکل غیرقانونی دفع کرده، ساعات کار زیادی را به کارگران تحمیل کرده و دستمزدی کمتر از دستمزد مینیمم را پرداخت کردهاند. آنها همچنین با تبعیض نسبت به زنان باردار، فراهم نیاوردن تجهیزات ایمنی کافی و تحمیل شهریههای بالا برای آموزش کارگران از استانداردهای اپل نیز تخطی کردهاند. این کمپانی میگوید که اقدامات جبرانی صورت گرفته است اما هنوز اعلام نشده که این اتفاقات در کدام کشورها صورت گرفته و چه تعدادی از مردم تحت تاثیر آنها قرار گرفتهاند. در سه سال اخیر این کمپانی تعداد شعبی را که سالانه تحت نظارت میگرفت از ۳۹ به ۱۰۲ مورد افزایش داده است. اما معلوم نیست که چه نسبتی از محصولات آن تحت نظارت قرار میگیرند. این گزارش نشان میدهد که عرضهکنندگان اپل در حفاظت از مالکیت معنوی این شرکت بسیار فعالند، اما حقوق کارگران خود را رعایت نمیکنند. برای این که انصاف را رعایت کنیم باید بگوییم که اپل هیچ تعهدی نداشت که این گزارش را تهیه کند یا یافتههای خود را در این زمینه به اطلاع عموم برساند. در این گزارش ادعا شده «در بیشتر مواردی که نظارت صورت گرفته عرضهکنندگان اعلام کردند که اپل تنها کمپانیای بوده که نمایندگیهای خود را مورد نظارت قرار داده است».
عدم تمایل چین به اعطای ویزا به گزارشگران خارجی و همچنین سانسور رسانهها به این کارخانهها اجازه میدهد تا نظارتهایی که در کشورهای دیگر صورت میگیرد را سختتر کند. اما حتی چین هم محدودیتهای خاص خود را دارد. در بیست و پنجم فوریه روزنامه مردم که روزنامه رسمی دولت چین است گزارش داد که ۶۲ کارگر در یک کارخانه ای که تهویه نامناسبی داشت مسموم شدند. ادعا شد که این کارخانه محصولاتی را برای شرکتهایی نظیر اپل و نوکیا تولید میکرد. برای رفع نگرانیهایی که در مورد رفتار نمایندگان کمپانیهای غربی نظیر نایک وجود دارد، برخی از این کمپانیها تمام زنجیره فروش خود را در معرض دید عموم میگذارند. این همان چیزی است که اپل به طرز عجیبی از آن طفره میرود.
ارسال نظر