بله، واحد پول آنها یورو است؛ اما اقتصادشان پر رونق است
مترجم: هدی حاجیان
منبع: گلوبالپست
مازاد مالی، بدهی پایین و رشد اقتصادی فزاینده. نه، این آلمان نیست، اما نتیجه داروی آلمان برای کشورهای زیر فشار بحران است.
استونی کشور کوچک حوزه یورو است، اما نه آنطور که ما آن را میشناختیم. شانزده ماه از پیوستن استونی به بلوک پولی پرچالش میگذرد و اقتصادش در حال شکوفایی است. رشد اقتصادی سال قبل آن ۶/۷ درصد، پنج برابر متوسط کشورهای حوزه یورو بوده است.
پل آمس
مترجم: هدی حاجیان
منبع: گلوبالپست
مازاد مالی، بدهی پایین و رشد اقتصادی فزاینده. نه، این آلمان نیست، اما نتیجه داروی آلمان برای کشورهای زیر فشار بحران است.
استونی کشور کوچک حوزه یورو است، اما نه آنطور که ما آن را میشناختیم. شانزده ماه از پیوستن استونی به بلوک پولی پرچالش میگذرد و اقتصادش در حال شکوفایی است. رشد اقتصادی سال قبل آن ۶/۷ درصد، پنج برابر متوسط کشورهای حوزه یورو بوده است. استونی تنها کشور حوزه یورو با مازاد بودجه است، با بدهی ملی بالغ بر ۶ درصد تولید ناخالص داخلی، در حالی که این رقم در آلمان ۸۱ درصد و در یونان ۱۶۵ درصد است.
مغازههای با دکور به سبک شمال اروپایی و رستورانهای جدید و دلپذیر استونی مملو از مشتری است. شرکتهای متوسط (از نظر حجم سرمایه) و با تکنولوژی پیشرو شکایت دارند که نمیتوانند نیروی کار لازم را برای مشاغل خالی شان پیدا کنند.
به نظر میرسد هرجای دیگر اروپا با چنین رونق اقتصادی بسیار فاصله دارد.
دستاورد استونی وقتی بیشتر قابل توجه است که بدانیم یکی از کشورهایی بود که بحران مالی جهانی سخت ترین ضربه را به آن زد؛ به طوری که در سالهای ۲۰۰۹-۲۰۰۸ اقتصادش ۱۸ درصد کوچک شد، کاهشی بیش از آنچه یونان در پنج سال گذشته تجربه کرده است.
آنها چطور توانستند دوباره سرپا بایستند؟ پیتر کوپل، سیاستگذار سرمایهگذاری در بانک اس ایی بی در سه کلمه میگوید: ریاضت، ریاضت، ریاضت.
بعد از سه سال سیاست انقباضی دردناک دولت، این دقیقا پیامی نبود که کشورهای جنوبیتر اروپا میخواستند بشنوند.
اخیرا در کنفرانسی با حضور قانونگذاران اروپا و شمال آمریکا در تالین، کوپل اظهار کرد: برای اینکه کشورها بتوانند از بحران بدهی نجات یابند اروپا باید برای یک کاهش «اجتنابناپذیر» در سطح استاندارد زندگی، حقوق و امنیت شغلی آماده شود. این اظهارات مورد انتقاد شدید نمایندههای پارلمان فرانسه و ایتالیا قرار گرفت؛ در حالی که کاهش پرداختها موجب تظاهرات، ناآرامیهای اجتماعی و سرنگونی دولتها از ایرلند تا یونان شده است، استونیاییها برخی از دشوارترین معیارهای ریاضت اقتصادی را بدون کوچکترین شکایتی تاب آورده اند. آنها حتی سیاستگذارانی را که آن سیاستها را گذاشته بودند دوباره انتخاب کردند.
وزیر اقتصاد یوهان پارتس میگوید: خیلی سخت بود؛ اما ما از عهده برآمدیم. او توضیح میدهد: هر کسی باید کمی کمک میکرد. تمام پرداختهایی که خارج از بودجه انجام میشد به کلی قطع شد، حقوق وزیران ۲۰ درصد و حقوق کارمندان متوسط خدمات شهری ۱۰ درصد کاهش پیدا کرد.
پارتس که در سالهای ۲۰۰۴-۲۰۰۳ به عنوان نخست وزیر خدمت کرده است اضافه میکند: در شرایط معمولی کاهش حقوق کارمندان مثل پلیس و غیره بسیار نامطلوب است، اما فکر میکنم مردم استونی فهم خوبی از اینکه اگر درآمد نداشته باشی باید هزینههایت را کم کنی نشان دادهاند. در پاسخ به بحران سال ۲۰۰۸ دولت علاوه بر کاهش حقوق در بخش دولتی، سن بازنشستگی را بالا برد، همچنین شرایط ادعای ازکارافتادگی و امنیت شغلی را کاهش داد.
تاریخ در توضیح علت تحمل سختی توسط شهروندان استونی به ما کمک میکند. استونی و همسایگان بالتیکش، لتونی و لیتوانی، (که آنها هم قویا در حال بازسازی اقتصادی بودند اما در منطقه اروپا قرار نداشتند) حدودا بیست سال پیش از شوروی جدا شدند. برای استونیاییهای مسنتر خاطرات روزهای سخت اشغال شوروی، قبول فداکاری در این روزها را آسان میکند. در میان جوانان این آگاهی عمومیت دارد که در کشوری با جمعیت تنها ۲/۱ میلیون نفر، آزادی و فرصتهایی که نسل آنها از آن بهرهمند میشود بستگی به اتحاد در زمان بحران دارد.
کوپل میگوید: اروپای غربی واقعا تا قبل از جنگ جهانی دوم کاهش در سطح زندگی را تجربه نکرده بود، از نظر تاریخی شرایط رکود غیر قابل اجتناب است؛ اما این مطلب هم اکنون جزء فرهنگ اروپای غربی نیست و وجه تمایز ما هم همین است که ما قادر بودیم این را درک کنیم.
استونی مشکلات خودش را دارد. متوسط خالص درآمد ماهانه ۶۹۷ یورو (۸۷۰ دلار) جزو پایینترین درآمدها در اروپا به حساب میآید و نرخ بیکاری آن ۷/۱۱ درصد بالای متوسط نرخ بیکاری در این بلوک (اروپا) است. امواج شوک حوزه یورو که از جنوب اروپا میرسد هنوز میتواند بهبودی را نابود کند. با این وجود، شمار بیکاران به علت بخش پررونق تکنولوژی در حال کاهش است.
دولتهایی که بعد از استقلال روی کار آمدهاند سرمایهگذاری عمدهای در تحصیل علوم و تکنولوژی اطلاعات انجام دادهاند و در جذب یک سرمایه گذاری با نام «ایی- استونیا» موفق عمل کردهاند. آنها همچنین به برقراری زیرساختهای اصلی یک فضای کسب و کار مساعد توجه ویژهای داشتند؛ از جمله کاهش و سادهسازی مالیات و تسهیل و ارزانسازی ثبت شرکت. موقعیت جغرافیایی استونی با دسترسی به بازارهای شمال اروپا، آلمان و روسیه همراه با بدهی اندکی که بعد از استقلال و جدا شدن از شوروی متحمل شده بود، از دیگر عوامل مثبت به شمار میآیند. با پیوستن به حوزه یورو در اول ژانویه ۲۰۱۱ ثبات اقتصاد استونی بهرغم بحران واحد پولی اروپا درخشید.
شرکتهای نوآور جوان در خط مقدم تجدید قوای استونی بودند. شرکتهای نوظهوری مانند شرکت طراحی وب «ادیسی»، خدمات انتقال اینترنتی پول «ترانسفروایز» و شرکت سازنده نرمافزار «ارپلی». پدر همه این شرکتها «اسکایپ» است که در سال ۲۰۰۳ توسط ۴ نرمافزارنویس تازه کار استونیایی به همراه دوستان سوئدی و دانمارکیشان تهیه شد و مایکروسافت سال پیش آن را به قیمت ۵/۸میلیارد دلار خرید.
شرکت تلفن اینترنتی بزرگترین پروژه خود را پیش میبرد. این پروژه در قالب یک پارک تکنولوژی در حومه شهر تالین است، جایی که بیش از ۴۰۰ نفر از ۳۰ کشور دنیا در یک دفتر آرام و پرنور کار میکنند. امکانات تکمیلی این محل شامل سونا، مهد کودک برای نگهداری از کودکان و مجموعهای از کافهها با طراحی مد روز و سالنهای استراحت خنک برای اینکه مهندسان قوه خلاقیتشان را مجددا بازیابند.
تیت پننن مدیر سایت اسکایپ در استونی میگوید: «ما در کشورمان این خصیصه ملی را داریم که کارها را باید به انجام رساند. من تلاش کرده ام تا بدانم چرا اینطور است و فکر میکنم به این خاطر است که ما کوچکیم. دوایری که روی یک موضوع واحد کار میکنند همه یکدیگر را میشناسند و این یک حس مسوولیت نسبت به یکدیگر به وجود میآورد. اگر شما کار را خراب کنید همه خواهند فهمید.
پننن میگوید که استقلال استونی خود مانند یک شروع خلاقانه بود. وقتی که ناگهان در سال ۱۹۹۱ مستقل شد، بوروکراسیهای قدیم برکنار شد و جوانان بر منصبهای کلیدی سیاسی و اقتصادی نشستند و کشور اقتصادش را از نو ساخت. یکی از دستاوردها این است که ما بسیار رقابتی هستیم به جهت بهرهوری و استفاده از تکنولوژی در حوزههایی که در صورت عدم استفاده ضایعات و هزینه سربار زیادی میداشتیم.
استونی هماکنون از مساحتش بزرگتر است. ما روی دنیا تاثیرگذار هستیم و این راه را ادامه خواهیم داد.
ارسال نظر