آغاز خط تولید انبوه درکارخانه فورد
در نخستین روز دسامبر سال ۱۹۱۳ خط تولید انبوه فورد مدل تی در کارخانه فورد بهکار افتاد. این اتفاق در نوع خود آغازگر تولید انبوه و شکلگیری ایده فوردیسم در تولید و مصرف بود. اصول تولید انبوه از نگاه فورد چنین بود:
در کارخانههای با تولید انبوه، کارگر مونتاژکننده تنها به چند دقیقه تعلیم و آموزش نیاز دارد و با استفاده از یک ادغام عمودی کامل، تولیدکننده سعی میکند که از مواد اولیه تا سایر قطعات را خود تولید کند. از ابزارآلاتی که فقط در هر زمان یک وظیفه را انجام میدهد استفاده میشود که این کار صرفهجویی زیادی در زمان آمادهسازی ماشینآلات بهوجود میآورد.
در نخستین روز دسامبر سال ۱۹۱۳ خط تولید انبوه فورد مدل تی در کارخانه فورد بهکار افتاد. این اتفاق در نوع خود آغازگر تولید انبوه و شکلگیری ایده فوردیسم در تولید و مصرف بود. اصول تولید انبوه از نگاه فورد چنین بود:
در کارخانههای با تولید انبوه، کارگر مونتاژکننده تنها به چند دقیقه تعلیم و آموزش نیاز دارد و با استفاده از یک ادغام عمودی کامل، تولیدکننده سعی میکند که از مواد اولیه تا سایر قطعات را خود تولید کند.از ابزارآلاتی که فقط در هر زمان یک وظیفه را انجام میدهد استفاده میشود که این کار صرفهجویی زیادی در زمان آمادهسازی ماشینآلات بهوجود میآورد. محصولات تنوع اندکی دارند اما قیمتهای آن به خاطر تنوع کم روند نزولی مییابد. مدلهای تولیدی خودرو فورد در ابتدا نام حروف الفبا انگلیسی را داشت و تا ۱۹ حرف تولید شد. پس از تولید خودروی فورد مدل ای، در سال ۱۹۰۸ معروفترین و ماندگارترین مدل خودروی شرکت، یعنی مدل فورد مدل تی به بازار آمد.
این خودرو سیاه رنگ، ساده و از نظر قیمت، مناسب بود. یک سال بعد که بیش از ۱۰۰ هزار دستگاه از این مدل تولید شد، قیمت خودرو از ۸۲۵ به ۳۶۰ دلار کاهش یافت. بهبود چشمگیر در کارآیی تولید، بهویژه نصب و بهکارگیری اولین نوار نقاله خط مونتاژ، در سال ۱۹۱۳ در شرکت دلیل اصلی این امر بود. در سال ۱۹۱۴، تعداد کارکنان شرکت ۱۳۰۰۰ نفر بود که ۳۰۰ هزار خودرو تولید میکردند.در سال ۱۹۱۸ نیمی از خودروهای ایالاتمتحده آمریکا، فورد مدل تی بود. سال ۱۹۲۲ شرکت بیش از یک میلیون خودرو از فورد مدل تی تولید کرد که ۵۶ درصد تولید خودرو جهان بود. این مقدار در سالهای بعد، به سالانه ۲ میلیون خودرو رسید. در سال ۱۹۲۰، فورد در هر دقیقه، یک خودرو تولید میکرد. در فاصله ۲۰ سال از تولید مدل تی، بیش از ۱۵ میلیون دستگاه از آن به فروش رسید.
کاری که هنری فورد انجام داد، استفاده از نوار نقاله برای خط تولید و دستیابی به تولید انبوه خودرو از این طریق بود. درحقیقت بهکارگیری همین خط تولید انبوه توسط فورد بود که کاربرد عملی مدیریت علمی تیلور را که بر محور تخصصگرایی و تقسیم کار استوار شده بود به نقطه اوج رساند.گفته میشود که او ایده خط تولید را از مشاهداتی درکشتارگاه شیکاگو یاد گرفته بود.نکته دیگری که در کار فورد وجود داشت و محور تفکر او محسوب میشد؛ بهوجود آوردن استاندارد واحد درتولید قطعات خودرو ازطریق تامینکنندگان مختلف بود. این همان چیزی است که امروزه نیز خودروسازان به آن تکیه و تاکید میکنند. فورد در بدو تاسیس تنها چهار تامینکننده داشت. با ورود خودروی مدل T و تولید انبوه آن، تعداد تامینکنندگان بهسرعت افزایش یافت و در دهه ۱۹۵۰ به ۶ هزار تامین کننده رسید.
درآن زمان اصطلاح ۶ هزار شریک برای نامیدن این تامینکنندگان ازسوی شرکت بهکار برده میشد. گرچه روش تولید انبوه فورد با افزایش بهرهوری منجر به دستیابی شرکت به سودهای کلان شد اما مهارتها و شایستگیهای فردی از میان رفت و به جای آن تولید برپایه تقسیمبندیهای دقیق و جزئی کار با حدومرز کاملا مشخص مطرح شد.او معتقد بود که افراد باید همان کاری را انجام دهند که برای آن استخدام شدهاند. کارگران باید بدون تفکر مشغول به یک کار ویژه تکراری شوند. به این جهت از فورد به عنوان کسی یاد میشود که محیط کار را انسانیتزدایی (DE-HUMANIZE) کرد.
ارسال نظر