مرگ سازنده اولین پیل هسته‏ای جهان

انریکو فرمی، دانشمند هسته‏ای و فیزیکدان معروف ایتالیایى در ۲۹ سپتامبر ۱۹۰۱م در شهر رم پایتخت ایتالیا به دنیا آمد. وی پس از طی تحصیلات متوسطه وارد کالج پیزا شد و به سبب آزمایش‏هایى که با پرتوهای ایکس انجام داد در۲۱ سالگی به اخذ درجه دکترای فیزیک نائل آمد.

فرمی تحقیقات خود را در آلمان دنبال کرد و در ۲۵ سالگی به استادی دانشگاه دست یافت. وی در ضمن تدریس، مطالعات و تحقیقات علمی خود را ادامه داد و به کشفیاتی رسید که کشف تشعشع رادیواکتیویته اشعه بتا از آن جمله است. فرمی از آن به بعد افکارش را بر کارهای تجربی و علمی متمرکز کرد و به مطالعه درباره اتم پرداخت. در نهایت با تلاش شبانه‌روزی فرمی و همکارانش، در دوم دسامبر ۱۹۴۲ وی موفق به شکافتن هسته اتم شد و گامی بلند در پیشرفت علم در این عرصه برداشت. فرمی در سال ۱۹۳۹م به دلیل اختلاف با رژیم فاشیستی ایتالیا راهی آمریکا شد و به کارهای علمی خود ادامه داد.

در این زمان رقابت مرگباری بین دول محور و متفقین برای تهیه بمب هسته‏ای در گرفته بود تا اینکه فرمی در دوم دسامبر ۱۹۴۲م، موفق به ساخت پیل هسته‏ای شد و دنیا را وارد عصر اتم کرد. با تهیه پیل هسته‏ای، مقدمات ساخت بمب هسته‏ای نیز فراهم شد. با ساخت بمب هسته‏ای، کشفی که می‏توانست آغازی خوش برای پیشبرد علم در خدمت بشر باشد، با بمباران هسته‏ای هیروشیما و ناکازاکی در جریان جنگ جهانی دوم، تراژدی وحشتناکی را رقم زد و بشریت را به نابودی و نیستی کشاند. به هر حال در اثر اکتشافات عمده فرمی، وی در سال ۱۹۴۸م به دریافت جایزه نوبل فیزیک نائل شد. همچنین در سال ۱۹۵۴م به پاس خدمات علمی این دانشمند هسته‏ای، عنصر ۱۰۰ را به نام وی نهادند که به فرمیوم موسوم شد. سال‏های پایانی عمر فرمی در آمریکا سپری شد تا آنکه در ۲۸ نوامبر ۱۹۵۴م در ۵۳ سالگی در گذشت.