ایران عصر قاجار
دوران قاجار حکومتی واحد و پس از آن دهههای نخستین، مرزهای ثابتی را نیز به وجود آورد که بسیاری از ایرانیان میتوانستند با آن احساس هویت کنند، هر چند که اکثر آنها از قاجار نفرت داشتند این مرزها طی قرن نوزدهم در نتیجه پیشروی روسها در شمال شرقی و شمال غربی، مداخله انگلیسیها در جنوب و شرق و توافق بر سر مرزهای عثمانی، تا حدی فرو کاسته شد و سرزمینهای مورد ادعا یا به تصرف درآمده واگذار شد. تمرکز افزایش یافت اما محدود ماند. ایلات کوچنده و روسای محلی قدرت مستقل خود را تا حد زیادی حفظ کردند و اینان خودکامگان کوچک در کنار خودکامه بزرگ، شاه، بودند.
دوران قاجار حکومتی واحد و پس از آن دهههای نخستین، مرزهای ثابتی را نیز به وجود آورد که بسیاری از ایرانیان میتوانستند با آن احساس هویت کنند، هر چند که اکثر آنها از قاجار نفرت داشتند این مرزها طی قرن نوزدهم در نتیجه پیشروی روسها در شمال شرقی و شمال غربی، مداخله انگلیسیها در جنوب و شرق و توافق بر سر مرزهای عثمانی، تا حدی فرو کاسته شد و سرزمینهای مورد ادعا یا به تصرف درآمده واگذار شد. تمرکز افزایش یافت اما محدود ماند. ایلات کوچنده و روسای محلی قدرت مستقل خود را تا حد زیادی حفظ کردند و اینان خودکامگان کوچک در کنار خودکامه بزرگ، شاه، بودند. هیچ راه آهنی احداث نشد و تنها چند راه شوسه بنا گردید. قدرت مرکزی در نتیجه همگرایی بیشتر اقتصادی، پشتیبانی برخی کشورهای غربی از سلسله قاجار، برخی اصلاحات حکومتی، ایجاد خطوط ارتباط تلگرافی بین شهری و ساختوساز تا حدی با برنامه و رشد سریع پایتخت جدید، تهران افزایش یافت. - به نقل از مقاله «وضعیت جامعه و اقتصاد ایران در عصر قاجار»، نوشته غلامرضا گودرزی ایران عصر قاجار
دوران قاجار حکومتی واحد و پس از آن دهههای نخستین، مرزهای ثابتی را نیز به وجود آورد که بسیاری از ایرانیان میتوانستند با آن احساس هویت کنند، هر چند که اکثر آنها از قاجار نفرت داشتند این مرزها طی قرن نوزدهم در نتیجه پیشروی روسها در شمال شرقی و شمال غربی، مداخله انگلیسیها در جنوب و شرق و توافق بر سر مرزهای عثمانی، تا حدی فرو کاسته شد و سرزمینهای مورد ادعا یا به تصرف درآمده واگذار شد. تمرکز افزایش یافت اما محدود ماند. ایلات کوچنده و روسای محلی قدرت مستقل خود را تا حد زیادی حفظ کردند و اینان خودکامگان کوچک در کنار خودکامه بزرگ، شاه، بودند. هیچ راه آهنی احداث نشد و تنها چند راه شوسه بنا گردید. قدرت مرکزی در نتیجه همگرایی بیشتر اقتصادی، پشتیبانی برخی کشورهای غربی از سلسله قاجار، برخی اصلاحات حکومتی، ایجاد خطوط ارتباط تلگرافی بین شهری و ساختوساز تا حدی با برنامه و رشد سریع پایتخت جدید، تهران افزایش یافت.
- به نقل از مقاله «وضعیت جامعه و اقتصاد ایران در عصر قاجار»، نوشته غلامرضا گودرزی
ارسال نظر