زمانسنج - ۱۹ آذر ۹۳
گروه تاریخ و اقتصاد: در پنجم دسامبر سال ۱۷۶۶ جیمز کریستی، تاجر و عتیقهشناس انگلیسی، نخستین برنامه حراج آثار هنری را در لندن برگزار کرد. موسسه کریستی اکنون به بزرگترین نهاد حراج آثار هنری و عتیقه در سراسر جهان تبدیل شده و دهها شعبه در نقاط مختلف دنیا از شرق تا غرب دارد. در طی سالهای گذشته مجموع مزایدههای کریستی به ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسید که رقمی حیرتانگیز است. این موسسه نزدیک به سه قرن دوام آورده است. کریستی از سال ۱۹۷۳ تا ۱۹۹۹ در قالب یک شرکت سهامی عام فعالیت میکرد، اما در آن سال یک فرانسوی به نام «فرانسیس پینال» مالکیت خصوصی آن را بر عهده گرفت.
گروه تاریخ و اقتصاد: در پنجم دسامبر سال ۱۷۶۶ جیمز کریستی، تاجر و عتیقهشناس انگلیسی، نخستین برنامه حراج آثار هنری را در لندن برگزار کرد. موسسه کریستی اکنون به بزرگترین نهاد حراج آثار هنری و عتیقه در سراسر جهان تبدیل شده و دهها شعبه در نقاط مختلف دنیا از شرق تا غرب دارد. در طی سالهای گذشته مجموع مزایدههای کریستی به ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسید که رقمی حیرتانگیز است. این موسسه نزدیک به سه قرن دوام آورده است. کریستی از سال ۱۹۷۳ تا ۱۹۹۹ در قالب یک شرکت سهامی عام فعالیت میکرد، اما در آن سال یک فرانسوی به نام «فرانسیس پینال» مالکیت خصوصی آن را بر عهده گرفت. او در رقابت با دیگر موسسات حراج و بهخصوص رقیب اصلیاش «ساتبی» به سیاستهای تازهای روی آورده که گسترش دامنه فعالیت به خاورمیانه و آسیا از آن جمله است. دفتر اصلی این خانه حراج از سال ۱۸۲۳ تاکنون در خیابان «کینگ استریت» لندن ثابت بوده است، ضمن اینکه دفتر دیگری هم در «ساوت کینگستون» دارد. این خانه حراج در حال حاضر ۸۵ شعبه در ۴۳ کشور جهان دارد که از مهمترین آنها میتوان به شعبههای نیویورک، پاریس، لسآنجلس، دبی، آمستردام، هنگکنگ، رم و برلین اشاره کرد.
در سالهای اخیر آثار هنرمندان ایرانی نیز در حراج دبی با قیمتهای بالا خریداری شده است. اولین حراج کریستی که در ماه مه سال ۲۰۰۵ در دبی برگزار شد در مجموع ۸ میلیون و ۵۰۰هزار دلار فروش کرد که سهم ایرانیها از آن چندان چشمگیر نبود. در دومین حراج که در فوریه سال ۲۰۰۶ برگزار شد این رقم به ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار دلار افزایش یافت و در سومین حراج کریستی این رقم به ۱۵ میلیون دلار رسید. کریستی در حراج چهارم خود بیش از ۱۶ میلیون دلار فروش داشت که دو سوم از این فروش برای آثار ایرانی بود. در هفدهمین حراج کریستی در خاورمیانه که آبان ماه امسال در دبی کلید خورد باز هم هنرمندان ایرانی رکورد شکستند. نگاهی به فروش آثار هنرمندان ایرانی در آخرین حراج کریستی بیندازید تا دریابید که موضوع چقدر با اهمیت است:
- دو اثر از تنه درختان اثر سهراب سپهری: ۵۲۶ هزار دلار
- مجسمه شاعر و هیچ اثر پرویز تناولی: ۲۲۱ هزار و ۱۸۵ هزار
- تابلوی Y۸۶M به همراه اثری دیگر از فرهاد مشیری: ۵/۳۰۹ هزار دلار
- نقاشی دولتهای رکنی حائریزاده: ۱۷۳ هزار دلار
- انتزاعیهای کوروش شیشهگران: ۱۶۱ هزار دلار
- سه اثر از حسین زندهرودی: ۱۲۵ هزار دلار، ۸۸ و ۸۱ هزار دلار
- آبگوشت دیزی ایرانی اثر مارکو گریگوریان: ۱۱۹ هزار دلار
- اثری از لیلی متیندفتری: ۶۹ هزار دلار
- نقاشی خط سرخفام اثر علی شیرازی: ۳۵ هزار دلار
- کویرهای کاهگلی اثر پرویز کلانتری: ۱۵ هزار دلار
ارسال نظر