تاریخ کاربرد عَلَم در محرم
نخستین علمها، چوب خشکشده درخت صنوبر یا یک درخت کشیده قامت مانند آن بود. هنوز نمونههای اینگونه علمها در روستاها و از جمله در روستاهای مناطق اراک در حوزه مرکزی و مراغه در منطقه آذربایجان دیده میشود و در مراسم ماه محرم مورد استفاده قرار میگیرد. تنه درخت یا تنه اصلی علم را طی سال در گوشهای از مسجد یا تکیه نگهداری میکنند و در آغاز محرم جامه و پارچهها و دستمالهای رنگارنگ نذری را بر آن میپوشانند. گونه دیگری از ارتباط درخت و علم را در نقش درخت سرو میبینیم که آن نیز چون صنوبر درختی کشیده قامت و بلند بالا است.
نخستین علمها، چوب خشکشده درخت صنوبر یا یک درخت کشیده قامت مانند آن بود. هنوز نمونههای اینگونه علمها در روستاها و از جمله در روستاهای مناطق اراک در حوزه مرکزی و مراغه در منطقه آذربایجان دیده میشود و در مراسم ماه محرم مورد استفاده قرار میگیرد. تنه درخت یا تنه اصلی علم را طی سال در گوشهای از مسجد یا تکیه نگهداری میکنند و در آغاز محرم جامه و پارچهها و دستمالهای رنگارنگ نذری را بر آن میپوشانند. گونه دیگری از ارتباط درخت و علم را در نقش درخت سرو میبینیم که آن نیز چون صنوبر درختی کشیده قامت و بلند بالا است. نقش سرو بر صفحه پیشین نخلهای عزا در حوزه کویر ایران، نقش بارزی است و به احتمال صورت تحول یافته خود درخت سرو است که به نشانه پیکر شهدا همراه دستجات عزادار حمل میشده و امروزه نخل جای آن را گرفته و سرو بر پیشانی نخل نشسته است.
توجه به این نکته که مقطع عمودی همه اینگونه نخلها و از جمله صفحه پیشین آنها، به شکل کلی سرو ساخته شده است، این گمان را به یقین نزدیک میکند و نیز نقشهای سرو خمیده به نشانه سوگواری، روی سفالینهها و نقاشیها و نگارههای بازمانده از دورههای مختلف تاریخی، شاهد دیگری بر این مدعا است.وجه دلالت درخت، بر اینکه در جایگاه نماد شهید نشسته و علم شده به دو سبب است؛ یکی اینکه بالای بلند درخت نشان از عروج شهید دارد و دیگر اینکه افکندهشدن درخت، به معنی از بین رفتن آن نیست، باز سر میزند و بر جای آن پاجوشهای بیشتر قامت میکشند، چنان که شهادت نیز پایان زندگی نیست؛ خون شهید میجوشد و رمز حیات و تداوم مقاومت حق و نیکی و روشنی، در برابر باطل و پلیدی و تاریکی است.نخستین علمها به تناسب شرایط فرهنگی و اجتماعی در مناطق مختلف و بهویژه در شهرها، از صورت یک درخت و ارائههای رنگین آن خارج شدند. تیغههای فلزی بر بلندی بالای آنها افزوده شد. تنه درخت بهصورت پایه اصلی و تنه علم درآمد. توق (طوق)های بزرگی که در برخی شهرها در مراسم سوگواری سالار شهیدان همراه دستههای عزادار حمل میشوند و گونهگونه علمهایی که در اجزای فلزی و فولادین آنها، آثار انواع هنرهای سنتی و دستی از فلزکاری و خطاطی و نقاشی و مانند اینها به چشم میآید و با پارچهها و زیورهای گوناگون آراسته میشوند، صورتهای تحولیافته همان علمهای چوبین است.
علم، در جایی نشان و معرف شخص است، شخصی که بانی ساختن آن شده است. اینگونه علمها، گاهی در نسلهای بعدی معرف فرزندان و طایفه بانیان آنها میشوند. چنین است در تجریش و تفرش و برخی نقاط دیگر و در جایی نشان گروه و تکیه و محله است؛ مثل تهران و شهرهای گیلان و نقاط و مناطق دیگر. بهویژه در روستاها علمهای قدیمی، نشان روستا و محلهاند و به هر حال، علم با هرگونه تعلق و نشانه، تجلی وجود و نماد علم و علمدار کربلا است. اما در معدودی نقاط، علم بهجای چهرههای مقدس دیگری هم مینشیند؛ چنان که در میناب علمها نماد چهارده معصوماند و گردش علمها و تقدم و تاخر ورود آنها به مراسم و در روزهای خاص، روایتی آیینی و نمادین از تاریخ، اندیشه و آرمان تشیع است. در مراسم ظهر عاشورای بیرجند، جامه از تن علمها بیرون میکنند و آنها را بر زمین میاندازند و چنین مینمایانند که آنها شهیدان کربلایند و آن زمان و مکان ظهر عاشورای کربلای راستین، که خود دو نشانه نمادین از زمان و مکان قدسی است و بر این شهیدان (علمها) زار میگریند و با یاد شهیدان کربلا سوگواری میکنند. علمها در شهرهای بزرگ بهتبع گذرگاههای عریض، علاوه بر بلندی بالا، در جهت افزایش تیغهها نیز تکامل یافت و بازهم به انواع تزیینات آراسته شده و گونههای مختلف اشکال و اشیای نمادین مقدس یا اشیایی که هالهای از باورها و اعتقادات مذهبی بر گرد خود دارند، از نقشمایههای مانده در ناخودآگاه جامعه جان گرفتند و آرایههایی بر پیکر این علمها شدند. شهر تهران زادگاه اینگونه علمها است که در اصطلاح مردم «علامت» نامیده میشوند. علامتهای چند تیغ بزرگ که حرکت دادن آنها، همچون توق (طوق)های قدیمی افراد معین و آداب و آیین خاص دارد، این علامتهای بزرگ چند تیغ که از تبار علمهای صنوبری هستند، همچون نخلهای عاشورایی حوزه کویر، که از دل سروهای عزا برآمدند، نشان جماعت و محله و گروه و دسته شدند. با این تفاوت که نخل، نشان نمادین تابوت دربرگیرنده پیکر سالار شهیدان امامحسین(ع) است و علامتها همچنان نشانههای نمادین علم و علمدار کربلا، حضرت عباس هستند.
منبع: محمد میرشکرایی، «محرم و نشانههای نمادین»، کتاب ماه هنر، 1383
ارسال نظر