نخستین تمرینهای تحزب در ایران
فرقه اجتماعیون عامیون در اوایل جنبش مشروطهخواهی تشکیل شد و همزمان با اولین دوره مجلس شورای ملی فعالیتش اوج گرفت. حزب دموکرات در گرماگرم انتخابات مجلس دوم پایهگذاری شد و تا چند سال با افت و خیز به فعالیتش ادامه داد و سرانجام پس از جنگ جهانی اول از بین رفت. چند تن از پایهگذاران حزب دموکرات از اعضای پیشین فرقه اجتماعیون بودند، اما همه اجتماعیون از تشکیل حزب دموکرات پشتیبانی نمیکردند. چند نفر از آنها به احزابی مانند اعتدالیون و اتفاق و ترقی پیوستند که مخالف و گاه دشمن حزب دموکرات بودند.
فرقه اجتماعیون عامیون در اوایل جنبش مشروطهخواهی تشکیل شد و همزمان با اولین دوره مجلس شورای ملی فعالیتش اوج گرفت. حزب دموکرات در گرماگرم انتخابات مجلس دوم پایهگذاری شد و تا چند سال با افت و خیز به فعالیتش ادامه داد و سرانجام پس از جنگ جهانی اول از بین رفت. چند تن از پایهگذاران حزب دموکرات از اعضای پیشین فرقه اجتماعیون بودند، اما همه اجتماعیون از تشکیل حزب دموکرات پشتیبانی نمیکردند. چند نفر از آنها به احزابی مانند اعتدالیون و اتفاق و ترقی پیوستند که مخالف و گاه دشمن حزب دموکرات بودند. مرکز فرقه اجتماعیون در قفقاز هم دل خوشی از دموکراتها نداشت. بنابراین، بین این دو فرقه سیاسی باید تفاوت گذاشت. درباره اندیشه سوسیالیستی این دو جریان هم باید با احتیاط سخن بگوییم. در هر دو حزب کسانی بودند که اندیشه سوسیالیستی داشتند. کسانی هم بودند که تفکر و اعتقاد سیاسیشان بهگونه دیگر بود، از معتقدان به لیبرالیسم سیاسی و اقتصادی گرفته تا پیروان اندیشه سوسیالیستی در هر دو فرقه دیده میشدند.
درباره آشنایی اجتماعیون و دموکراتها با اندیشههای چپ هم درست این است که آنها را جدا از یکدیگر بررسی کنیم. آشنایی اجتماعیون با اندیشههای چپ - یا سوسیالیسم - اندک بود و عمق چندانی نداشت. آنها سازمانی عملگرا تشکیل دادند و خود را درگیر مسائل نظری نکردند. برخلاف آنچه از اعضای هر حزب سیاسی میتوان انتظار داشت، اندیشه اجتماعیون بدون هماهنگی و یکپارچگی کلی بود. اگر به شعبه اجتماعیون تهران نگاه کنیم، در آن هم امثال حکیمالملک و حسینقلی خان نواب را میبینیم که بیش از مشروطیتی لیبرال نمیخواستند، هم حیدرخان را میبینیم که در محیط قفقاز با اندیشهها و جنبش سوسیالیستی آشنا شده بود. اما او شخصیتی اهل قلم نبود و در زمینه پخش اندیشه سوسیالیستی کاری انجام نداد. از سوی دیگر، علیاکبر دهخدا که او هم عضو اجتماعیون تهران بود، مقالهای مفصل درباره لزوم تقسیم زمین میان دهقانان نوشت که در هفتهنامه «صوراسرافیل» منتشر شد و این مقاله رنگ سوسیالیستی داشت. احتمال میدهیم که آشنایی دهخدا با اندیشه سوسیالیستی بیش از اینها بوده باشد. اما متاسفانه او، به دلایل گوناگون، نخواست دانستههای خود را بنگارد و در دسترس عموم بنهد.
منبع: بخشی از گفتوگوی تاریخ ایرانی با سهراب یزدانی، استاد دانشگاه و پژوهشگر
ارسال نظر