ترس افغانها از آینده بد اقتصادی
نوید دوران تازهای برای افغانستان
منبع: فارن پالیسی
آمریکایها تنها ملتی نیستند که از منحرف شدن آینده اقتصادی خود در هراسند. افغانها نیز مانند آمریکایها از این میترسند که در چند سال آینده اقتصاد این کشور چنان رکودی را تجربه کند که پیشرفتهای امروز که به وسیله شرکتهای کوچک و متوسط به وجود آمده تحت تاثیر قرار گیرد و باعث عقبگرد در بخش کمکهای خارجی گردد.
مترجم: مهرداد فراهانی
منبع: فارن پالیسی
آمریکایها تنها ملتی نیستند که از منحرف شدن آینده اقتصادی خود در هراسند. افغانها نیز مانند آمریکایها از این میترسند که در چند سال آینده اقتصاد این کشور چنان رکودی را تجربه کند که پیشرفتهای امروز که به وسیله شرکتهای کوچک و متوسط به وجود آمده تحت تاثیر قرار گیرد و باعث عقبگرد در بخش کمکهای خارجی گردد. اوباما در ماه مه و در پایگاه نیروهای هوایی بگرام گفت: «شاید شروع دوران تازه ای را بتوان نوید داد». اما، کارآفرینان افغانی مایلند از این بابت مطمئن شوند که کار آنها در برابر تغییرات احتمالی آینده مصون خواهد ماند.
سه شنبه این هفته قرار است که بیش از ۵۰ نفر از این صاحبان سرمایه- حدود ۱۲ نفر آنها زن هستند- در کنفرانس سرمایهگذاریای جمع شوند که در دهلی نو برگزار خواهد شد. میزبان این نشست کنفدراسیون صنایع هند است و کنفدراسیون زنان کارآفرین هند هم از این نشست حمایت خواهد کرد.
هدف از این نشست تشویق بخش خصوصی به سرمایه گذاری در شرکتهای افغانی خواهد بود که برای کشور در حال پیشرفتشان در حکم لنگرهای رشد هستند. شرکتهای مختلفی با هدف جذب سرمایه در این نشست شرکت خواهند کرد: از شرکتهای بزرگ معدنی گرفته تا شرکتهای کوچک ولی در حال رشد از قبیل نرمافزار، فرش بافی و رسانه.
در خارج از افغانستان کمتر کسی از این کشور به عنوان ملتی یاد میکند که دارای اقتصادی کوچک و نوپا اما غنی از کارآفرینان سختکوشی است که در هفت سال گذشته به وجود آمدهاند. مردان و زنان بازرگان افغانی برای مواجهه با تردیدی که در آینده با آن روبهرو خواهند شد به این جسارت و اعتقاد راسخ نیاز دارند و موفقیت آنها خواست آمریکا و ناتو است.
همان طور که اوباما در بگرام اعلام کرد، آمریکاییها از جنگ خسته شدهاند و مداخله نظامی در افغانستان باعث کاهش محبوبیت آمریکا در آخرین نظرسنجی شده است. اما، توسعه اقتصادی برای رشد پایداری و اهداف امنیتی آمریکا حیاتی است. لازم است که نظر قابل احترام رییسجمهور مبنی بر پایان آبرومندانه طولانی ترین جنگ افغانستان را عملی کنیم.
تحقیقات نشان میدهد که تنها ۵ درصد ریسک اقتصادی میتواند خطر جنگ داخلی در کشورهای ضعیف را تا ۵۰ درصد افزایش دهد. تقویت کارآفرینان، مخصوصا آنهایی که شرکتهای کوچک و متوسط را اداره میکنند بخشی از افزایش رشد پایداری خواهد بود که هم خواست افغانستان است و هم آمریکا.
اگرچه افغانستان همچنان در صدر فقیرترین کشورهای جهان است، اما این کشور وارد عرصه موفقیتهای اقتصادی و ثبات در اقتصاد کلان شده است. تولید ناخالص ملی این کشور در یک دهه گذشته بیش از ۳ برابر شده است و در حدود ۹ درصد در سال بوده است. این کشور در زمینههای زیرساخت، ارتباطات و خدمات مالی- بازرگانی به موفقیتهایی دست یافته است. اخیرا وزارت ارتباطات شروع به ارائه مجوزهای تریجی (۳ G) به شرکتهای تلفن همراه کرده است و انتظار میرود استفاده از اینترنت، همزمان با رشد فناوری افزایش پیدا کند و باعث کاهش قیمتها شوند.نفوذ تلفن همراه از یک درصد از سال ۲۰۰۱ به ۶۰ درصد در سال ۲۰۱۰ رسیده است.
البته رشد اقتصادی به شرکتهای بزرگ محدود نشده است. شرکتهای کوچک هم در این زمینه نقش داشتهاند و در مناطقی از کشور که نرخ بیکاری بیش از ۴۰ درصد است شغلهای زیادی را خلق کردهاند. سازمان غیردولتی ساختمانسازی که کسب و کار خدمات تجاری را انجام میدهد به شرکتهای افغان کمک میکند تا بتوانند در مناقصات بینالمللی شرکت کنند. تعداد این شرکتها که در سال ۲۰۰۸ بیش از ۳۴۰۰ عدد بود تا پایان سال ۲۰۱۲ این عدد به ۸۳۰۰ شرکت افزایش مییابد. رییس ۳۰۰ تا از این شرکتها نیز زنان خواهد بود.
ارسال نظر