۱۸ آگوست در چنین روزی...
۱۸۶۸ – پیر ژول سزار ژانسن، اخترشناس فرانسوی، عنصر هلیم را کشف کرد.
رویدادها
۱۸۶۸ - پیر ژول سزار ژانسن، اخترشناس فرانسوی، عنصر هلیم را کشف کرد. ۱۸۷۷ - آسافهال، منجم آمریکایی، فوبوس یکی از دو قمر سیاره مریخ را کشف کرد.
۱۹۱۲ - یوکیو اوزاکی شهردار توکیو سه هزار نهال درخت گیلاس ژاپنی را برای تقویت روابط دوستانه بین ژاپن و آمریکا به شهر واشنگتن اهدا کرد.
۱۹۲۰ - نوزدهمین لایحه قانون اساسی ایالاتمتحده آمریکا تصویب شد و طی آن به زنان حق رای داده شد.
۱۹۴۱ - در پی اعتراضات بخشهای گسترده جامعه آلمان، آدولف هیتلر دستور توقف موقت کشتار سیستماتیک معلولان و عقبماندگان ذهنی را صادر کرد.
۱۹۶۳ - طی جنبش حقوق بشری در آمریکا، جیمز مردیث به نام اولین سیاه پوست فارغالتحصیل آمریکا از دانشگاه میسیسیپی مدرک خود را دریافت کرد.
۱۹۶۴ - آفریقای جنوبی به دلیل منع نکردن تبعیضنژادی از هجدهمین دوره بازیهای المپیک حذف شد.
۱۹۷۱ - در جریان جنگ ویتنام، استرالیا و نیوزیلند تصمیم به خارج کردن سربازان خود از آن کشور گرفتند.
در قرن نوزدهم میلادی، زنان در مقایسه با مردان از حقوق مساوی برخوردار نبودند. به ویژه اینکه آنان از حق رای دادن محروم بودند.
از سال ۱۸۴۸ میلادی گروهی از زنان آمریکایی بر آن شدند این وضعیت را تغییر دهند. در سال ۱۸۲۰ بیش از دو هزار زن آمریکایی به دولت ایالاتمتحده آمریکا تقاضانامهای ارائه کردند و در آن خواستار اعطای حق رای برابر با مردان شدند. به تدریج زنان کشورهای دیگر نیز خواهان برخورداری از حقوق مساوی شدند.
هواخواهان حق رای زنان که سافروجتها نامیده میشدند، یکی از مهمترین رویدادهای تکامل اولیه جنبشهای مدافع حقوق زنان را رقم زدند. هر چند که همه آنها با ریشخند و تحقیر مردان روبهرو شدند، اما کسب حق رای را مقدمه مشارکت سیاسی زنان میدانستند و از آن دست نکشیدند.
این کلمه از واژه انگلیسی «سافریچ» (به معنای حق رای) گرفته شده است. در ایالاتمتحده آمریکا «انجمن ملی طرفدار اعطای حق رای به زنان» به طریقه مسالمت آمیز فعالیت مینمود. این در حالی بود که در انگلستان، زنان خواهان کسب حق رای، دست به خشونت میزدند. آتش زدن باجههای پستی و اعتصاب غذا در صورت بازداشت، از جمله حرکتهای اعتراضی این بانوان بود.
این جنبشها همچنان ادامه داشت تا در ژانویه ۱۹۱۸ پس از سالها مذاکره و تظاهرات مسالمتآمیز وودرو ویلسون، رییسجمهور ایالاتمتحده پشتیبانی خود را از این حرکت اعلام کرد.
سرانجام در ۱۸ آگوست ۱۹۲۰، آنان موفق به کسب حق رای برای تمامی زنان آمریکایی شدند. در آن روز تاریخساز وودرو ویلسون، رییسجمهور ایالاتمتحده، نوزدهمین متمم قانون اساسی آن کشور را به مجلس سنا تقدیم کرد که بر اساس آن تمام زنان ایالاتمتحده آمریکا برای اولین بار حق رای برابر با مردان مییافتند.پس از پیروزی انقلاب مشروطه ایران در سال ۱۹۰۶، مجلس نمایندگان مردم در تهران گشوده شد. مردم ایران برای نخستین بار با انتخاب نمایندگان خود برای حضور در مجلس شورای ملی، در امور سیاسی مشارکت مستقیم پیدا کردند.در نخستین نظامنامه انتخابات مجلس شورای ملی، زنان از حق رای اعم از انتخاب شدن یا انتخاب کردن محروم شدند.
ارسال نظر