تپه تاریخی حسنلو تعیین حریم شد
میراث ۸۰۰۰ ساله در راه جهانی شدن
جباری ادامه داد: با تعیین حریم این اثر تاریخی به همراه سایر آثار تاریخی استان ضمن جلوگیری از دخل و تصرف و تخریب آنها از ورود و خروج احشام و آسیب جدی به آثار تاریخی بهخصوص تپه حسنلوی نقده جلوگیری میشود. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی ارزش پایگاه تاریخی تپه حسنلو را هم ردیف با پایگاههای جهانی دانست و اعلام کرد: این تپه تاریخی اثری مربوط به عصر آهن در خاورمیانه بوده و میتواند به همراه سایر تپههای اقماری دیگر مانند تپه حاجی فیروز، دالما تپه و دینخواه باعث تمایز شهرستان از دیگر شهرهای استان به لحاظ تاریخی شود. جباری، پایگاه حسنلو را دارای ظرفیتهای فراوان علمی ارزیابی کرد و افزود: علاوهبر فعالیتهای تحقیقاتی، این پایگاه میتواند بهعنوان قطب باستانشناسی در کشور مطرح شده و با فعالیتهای مختلف حفاظتی، مرمتی، گردشگری و کاوش باعث بالابردن سطح علمی علاقهمندان و معرفی بیش از پیش این اثر شود.
وی اضافه کرد: مهمترین اثر مکشوفه تپه باستانی حسنلو که اهمیت ویژهای در جهان و باستانشناسی دارد، جام طلایی حسنلو است. وزن این جام ۹۵۰ گرم، ارتفاع آن ۲۱سانتیمتر، قطر آن ۲۵ سانتیمتر و محیط لبه آن ۶۱سانتیمتر است و در موزه ایران باستان نگهداری میشود. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی یادآور شد: قدمت جام طلایی کشف شده از تپه حسنلو در حدود ۸۰۰ سال قبل از میلاد مسیح است، روی بدنه این جام معروف، نقشهای بسیاری حک شده است که احتمالا داستان حماسی را روایت میکند.
جباری با اشاره به نامناسب بودن جاده دسترسی به این اثر تاریخی ادامه داد: همچنین در سالجاری عملیات شنریزی به مسیرهای دسترسی پیاده این اثر تاریخی نیز در دستور کار قرار دارد که امیدواریم بتوانیم بخشی از مشکلات را برطرف کنیم. تپه باستانی حسنلوی نقده، تمدنی هشتهزارساله در قلب تاریخ باستانی آذربایجان غربی بوده که با مزیتهای مختلف برای ثبت در فهرست آثار جهانی هنوز این مهم محقق نشده است. این اثر بینظیر تاریخی از سال ۱۳۳۶ در پی کشف خرابههای شهر و دژی متعلق به دوره ماننا یعنی ۸ هزار سال قبل، اهمیت فراوانی پیدا کرد که با کشف جام زرین نیز بر اهمیت باستانی و تاریخی این محوطه افزوده شد.
باستان شناسان ایرانی و خارجی قدمت این تپه باستانی را ۸۰۰ تا ۱۴۰۰ سال قبل از میلاد تخمین زدهاند، حدس دیگر آن است که آثار مربوط به ویرانههای تپه حسنلو در ۶۵۰ یا ۷۰۰ سال قبل از میلاد به آتش کشیده شده که در هر صورت نشاندهنده جایگاه تاریخی این اثر بینظیر است. تپه باستانی حسنلو به همراه مهمترین اثر مکشوفه آن یعنی جام «زرین حسنلو» با قدمتی بیش از هشت هزار سال قبل از میلاد مسیح در نقده استان آذربایجان غربی نمادی از تاریخ کهن ایران اسلامی است.
ارسال نظر