صادرات کشمش از آذربایجان غربی آسیبشناسی شود
سنتی بودن باغات، مانع صادرات
دنیایاقتصاد، ارومیه، بهاره پورعلی: کشمش یکی از خشکبارهای اصلی صادراتی در کشور و آذربایجان غربی بهشمار میرود اما متاسفانه عدم توسعه باغات و خروج آنها از شکل سنتی به مدرن موجب شده کیفیت این محصول پایین باشد و این امر صادرات این محصول را تحتالشعاع قرار دهد. استانهای آذربایجان شرقی، قزوین، آذربایجانغربی، زنجان و خراسان شمالی مناطق عمده تولیدکننده انگور کشور هستند که ارومیه، میاندوآب، نقده و مراغه، بناب و ملکان مهمترین شهرهای تولیدکننده انگور در دو استان آذربایجانغربی و آذربایجان شرقی به شمار میروند.
دنیایاقتصاد، ارومیه، بهاره پورعلی: کشمش یکی از خشکبارهای اصلی صادراتی در کشور و آذربایجان غربی بهشمار میرود اما متاسفانه عدم توسعه باغات و خروج آنها از شکل سنتی به مدرن موجب شده کیفیت این محصول پایین باشد و این امر صادرات این محصول را تحتالشعاع قرار دهد. استانهای آذربایجان شرقی، قزوین، آذربایجانغربی، زنجان و خراسان شمالی مناطق عمده تولیدکننده انگور کشور هستند که ارومیه، میاندوآب، نقده و مراغه، بناب و ملکان مهمترین شهرهای تولیدکننده انگور در دو استان آذربایجانغربی و آذربایجان شرقی به شمار میروند.
از کل اراضی زیر کشت انگور کشور فقط هشت هزار هکتار آنها رو سیمی هستند و بقیه رونده و سنتی بوده که این موضوع تولید محصول کشمش را تحتتاثیر قرار داده است.
با توجه به ضرورت توجه به توسعه صادرات خشکبار بهخصوص کشمش باید در زمینه صادرات این محصول آسیبشناسی جدی انجام شود.
در کنار سنتی بودن باغات، بیتوجهی به بستهبندی مناسب و عدم استفاده از فناوریهای نوین مشکلاتی است که این حوزه را با مشکل مواجه کرده است.
آذربایجان غربی، رتبه اول تولید
معاون برنامهریزی و اقتصادی استاندار آذربایجان غربی با بیان اینکه این استان رتبه اول تولید کشمش در کشور را دارا است، اظهار کرد: این در حالی است که باید در کنار حفظ این رتبه به ارتقای کیفی محصولات نیز توجه خاصی بکنیم.
تقی کهوریان در همایش ملی کشمش که با حضور مسوولان کشوری و استانی برگزار شد، ادامه داد: مشکلات موجود در این حوزه باید شناسایی و برای حل آنان نیز راهکارهایی ارائه شود.
وی ادامه داد: استفاده از فناوریهای نوین و نیز بستهبندیهای مناسب از مواردی است که باید در توسعه صادرات کشمش مد نظر باشد.
کهوریان گفت: در زمینه نگهداری کشمش نیز باید فعالان اقتصادی بیشتر تلاش کنند و ما نیز در کنار آنان هستیم و از اقدامات انجام شده حمایت میکنیم.
وی افزود: با توجه به بحران دریاچه ارومیه و طرح کشتهای جایگزین، میتوان باغهای انگور را که نیاز آبی کمی هم دارند، جایگزین باغات سیب کرد.
کهوریان اضافه کرد: میتوان با خرید تضمینی کشمش به قیمت مناسب در این زمینه موجب افزایش تولید محصول و نیز صادرات آن شد.
رایزنهای بازرگانی از بخش خصوصی انتخاب شوند
رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران نیز در این همایش گفت: اگر دولت خواهان افزایش صادرات است، باید عوامل بازدارنده را در این زمینه کاهش دهد و یا حذف کند.
اسدالله عسگراولادی افزود: رویکردهای نوین صادرات و توسعه دیپلماسی صادرات از جمله مواردی است که نیازمند توجه به آنها هستیم و سیاستهای دولت در این بخش میتواند بازدارندهها و مشوقها را دربرداشته
باشد.
وی با اشاره به مسائل مختلف مطرح در بخش بازدارندهها اظهار کرد: عواملی چون مالیات بر ارزش افزوده ۸ درصدی، عوارض مختلف بر صادرات، پنج ساله شدن کارتهای بازرگانی برای صادرکنندهها، بیمههای اجتماعی، مسائل مربوط به حملونقل و صدور ویزا از جمله مواردی است که باید بازنگری و توجه خاصی نسبت به آنها شود.
عسگراولادی اضافه کرد: هشت دولت در کشور قول دادند تا سهم بخش خصوصی در اقتصاد را افزایش دهند و ۸۰ درصد سهم دولتی را کاهش دهند ولی این امر همچنان باقی است و در دولت یازدهم ۸۰ درصد سهم دولت در اقتصاد به ۸۲ درصد افزایش یافته است.
وی ادامه داد: اگر سهم مشارکت بخش خصوصی در اقتصاد دولت به ۵۰ درصد نرسد خروج از رکود و تورم لجام گسیخته بسیار مشکل است.
وی با اشاره به مبحث دیپلماسی در صادرات اظهار کرد: باید رایزنهای بازرگانی کشور از بخش خصوصی و متخصص انتخاب شوند چون کارمندی که فقط ۶ ماه دوره ببیند نمیتواند در این بخش آن چنانکه باید تخصص لازم را کسب کند.
رئیس کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی ایران با اشاره به نقش مهم بانک مرکزی در صادرات گفت: ثبات نرخ ارز مهمترین چالش صادرکنندهها است و از بانک مرکزی خواهان توجه به این موضوع و برنامهریزی بلندمدت در این رابطه هستیم.
مشکل سموم باقیمانده حل شود
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی اتاق بازرگانی ایران نیز در این همایش گفت: فرهنگسازی در زمینه مصرف و تولید محصولات کشاورزی از جمله مهمترین برنامههایی است که باید دولت در این زمینه کار کند تا مطابق نیاز جامعه تولید و مصرف صحیح انجام شود.
شمسعلی هادیزاده معلم با بیان اینکه هماکنون باقی مانده سموم مهمترین بحث مطرح در زمینه تولیدات کشاورزی است، گفت: هماکنون در بخش تولید انگور، رونده و سنتی بودن باغات مهمترین مشکلی است که میتواند کیفیت کشمش تولیدی را کاهش دهد.
وی با بیان اینکه آب در پایداری تولید دارای نقش بسیار مهمی است، اظهار کرد: ما در تولید محصولات کشاورزی قیمت آب را به درستی نمیدانیم.
هادیزاده معلم ادامه داد: باید برای منابعی که برای ما پایداری تولید را به همراه دارند برنامهریزی داشته باشیم و تلاش کنیم محصولات ارگانیک تولید کنیم.
وی عنوان کرد: استانهای آذربایجان شرقی، قزوین، آذربایجان غربی، زنجان و خراسان شمالی مناطق عمده تولیدکننده انگور کشور هستند که ارومیه، میاندوآب، نقده و مراغه، بناب و ملکان مهمترین شهرهای تولیدکننده انگور در دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی هستند. وی اعلام کرد: از کل اراضی زیر کشت انگور کشور فقط هشت هزار هکتار آنها رو سیمی هستند و بقیه رونده و سنتی است.
تولید ۱۸۰ هزارتن کشمش در سالجاری
رئیس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار ایران نیز در این زمینه گفت: پیشبینی تولید کشمش کشور امسال ۱۸۰ هزار تن است که سال گذشته این میزان ۱۵۰ هزار تن بوده است.
محمدحسن شمسفرد گفت: از ۱۵۰ هزار تن کشمش تولیدی کشور در سال گذشته ۱۲۰ هزار تن آن صادر شده است.
وی اظهار کرد: در چهار ماه امسال نیز میزان صادرات کشمش کشور ۳۵ هزار تن بوده که نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته ۶ هزار تن کاهش یافته است.
این نشست بهمنظور بررسی مسائل و مشکلات موجود در تولید، فرآوری و توسعه بازار کشمش ایران در ارومیه برگزار شد و فردا نیز ادامه مییابد.
سطح زیر کشت انگور در آذربایجان غربی
۲۱ هزار هکتار است که بهطور متوسط ۲۳۰ هزار تن از این باغات سالانه انگور برداشت میشود که ۳۰ درصد آن سهم تازه خوری، ۲۵ درصد کشمش، ۱۰ درصد صادرات است و بقیه در صنایع تبدیلی و صنعتی مصرف
میشود.
ارسال نظر