لزوم بازنگری صادرات کشاورزی زنجان

دنیای‌اقتصاد، زنجان، اسدالله قربان‌زاده: توسعه صادرات غیرنفتی با محوریت جهش صادرات از جمله اهداف بسیار مهم برنامه‌های توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور است. در این میان استان زنجان با برخورداری از شرایط اقلیمی کم‌نظیر و پتانسیل‌های فراوان، جایگاه ممتازی در صادرات محصولات کشاورزی دارد، ولی منابع و ظرفیت‌های بالقوه در تولید و صادرات محصولات کشاورزی استان به مراتب بیشتر از توان به‌کار گرفته شده است. اکنون با وجود برخی مشکلات، تولیدکنندگان محصولات کشاورزی خود به‌عنوان صادرکننده محصول عمل نمی‌کنند و بیشترین سود محصولات کشاورزی نصیب شرکت‌های واسطه می‌شود که باید اتحادیه قوی تولیدکنندگان میوه و تره‌بار یا شرکت‌های قوی پای کار بیایند. بسیاری از محصولات کشاورزی استان به لحاظ کمی و کیفی زمینه رقابت کافی را در کشور دارد. کشاورزی استان می‌تواند سهم بسزایی در افزایش صادرات داشته باشد که به این موضوع کمتر توجه شده است. بی‌شک بسترسازی برای بهره‌برداری صادرات و رفع مشکلات پایانه صادراتی امری ضروری است و باید امکانات ارائه خدمات فراهم شود. پیش از این ابزارهای صادرات محصولات کشاورزی در دست وزارت صنعت، معدن و تجارت بود اما امسال با تمهیداتی که دولت در نظر گرفته این برنامه از سوی وزارت جهاد کشاورزی اجرا می‌شود. همین امر موجب شده این وزارتخانه در تعیین تعرفه‌های مختلف، زمان ورود و خروج کالا و بسترهای مورد نیاز برای افزایش صادرات ورود پیدا کند. چندی پیش، استاندار زنجان نیز در جلسه کارگروه صادراتی استان با بیان اینکه صادرات کشاورزی باید در سبد صادرات نقش بیشتری داشته باشد، گفت: باید به صادرات محصولات کشاورزی استان توجه بیشتری داشته باشند.

به گفته جمشید انصاری، بسترسازی برای بهره‌برداری هر چه بیشتر از صادرات و رفع مشکلات پایانه صادراتی از جزء به کل یک نیاز ضروری است و باید امکانات ارائه خدمات در این منطقه را فراهم کنیم. وی با بیان اینکه این استان دارای پتانسیل‌های خوبی از قبیل مرکبات، کشمش و مواد معدنی است، افزود: ما باید با برنامه‌ریزی دقیقی که از سوی همین کارگروه انجام می‌گیرد بتوانیم روند صادرات محصولات را به کشورهای مورد تقاضا آسان و سریع انجام دهیم.

کشت سفارشی

حرکت در مسیر توسعه و اصلاح الگوی کشت، با توجه به ظرفیت‌های تولید در بخش کشاورزی راهکاری مناسب در حمایت از تولیدکنندگان بخش زراعی و باغی است. توسعه کشاورزی بر محور «اصلاح الگوی کشت» راهکاری برای دستیابی کامل به اهداف تعریفی بخش کشاورزی می‌تواند باشد.

مدیر تنظیم بازار جهاد کشاورزی استان با پرداختن به موضوع کشت سفارشی در استان گفت: در این خصوص در ابتدای راه قرار داریم و نبود ثبات هزینه‌ها موجب شده تا صادرکننده نتواند به تعهدات خود جامه عمل بپوشاند.

به گفته وی، با هماهنگی‌های به عمل آمده کاشت هر ساله محصول در سایت جهاد کشاورزی اعلام می‌شود که با این اقدام میزان کاشت محصول را مشخص می‌کنیم.

احمدنیا با تاکید بر حمایت جهاد کشاورزی استان از کاشت محصولات استراتژیک بیان‌کرد: باید نقش دولت در تنظیم بازار کمرنگ شود و در مواقع ضروری و احساس نیاز نظارت داشته باشد. مدیر تنظیم بازار جهاد کشاورزی استان افزود: همگان انتظار دارند که دولت خریدار محصول باشد درحالی‌که می‌تواند مکانیزم‌های حمایتی را پیاده کند.

وی بر لزوم ایجاد بنگاه‌های صادرات کشاورزی، تربیت کارشناسان بازاریاب حرفه‌ای برای مشخص کردن و تحلیل زمان و مکان فروش محصولات به تناسب فصول در کشورهای همجوار تاکید کرد.

او با اشاره به کشت گلخانه‌ای محصولات خارج از فصل گفت: این امر در فصلی که بازار به محصول نیاز دارد، اثرگذار است که می‌توان در معرفی محصول و به‌دست‌آوردن بازار گام برداشت.

این مقام مسوول با اعلام اینکه اکنون استان در صنایع لبنی و کشمش به اندازه ظرفیت مجوز صادر کرده، افزود: این آمادگی را داریم که در سایر محصولات نیز از سرمایه‌گذاران این بخش حمایت کنیم.

مدیر تنظیم بازار جهاد کشاورزی استان از مجوزهای صادر شده زردآلو و سیب خبر داد و افزود: در مجموع بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن ظرفیت کنونی کارخانجات فرآوری استان برای صادرات است که در این راه برخی واحدها به‌دلیل نبود سرمایه در گردش تعطیل یا با حداقل ظرفیت مشغول به‌کار بوده‌اند. البته برخی از واحدها نیز با ظرفیت کامل فعالیت می‌کنند.

به گفته مدیر تنظیم بازار جهاد کشاورزی استان، برای اولین بار در کشور برای حمایت از تولیدکنندگان عمده با تهیه بانک اطلاعاتی شامل تناژ تولید شده محصول، مشخصات کامل، ماه عرضه و پایان برداشت آن به تناسب مناطق تولید شده تهیه و در سایت

farmers.ir قرار گرفته است.

احمدنیا ادامه داد: از طریق این سایت به بازرگانان داخلی و میادین میوه و تره‌بار سراسر کشور زمان را اعلام می‌کنیم تا نسبت به برنامه‌ریزی برای خرید و عرضه اقدام کنند. حتی برای شفاف‌سازی شماره تلفن تولیدکنندگان را نیز برای همکاری و خرید در اختیار آنها قرار می‌دهیم.

به گفته وی، سال قبل طبق آمار گمرکات زنجان ۲۳ میلیون دلار صادرات محصولات کشاورزی از استان داشتیم که البته این آمار جدا از صادرات محصولات از سایر گمرکات بوده است.

مدیر تنظیم بازار سازمان جهاد کشاورزی استان، برنامه‌ریزی برای صادرات محصولات مازاد تولیدی این استان را ضروری دانست و با اعلام اینکه محصولات کشاورزی این استان هر سال بیش از سال‌های گذشته تولید می‌شود، یادآورشد: باید تمام بخش‌ها و ابعاد مرتبط با صادرات محصولات کشاورزی برای این منظور مهیا شود.

احمدنیا اعتقاد دارد؛ برای نگاه به صادرات محصولات کشاورزی باید نگرش فعالان اقتصادی نسبت به صادرات محصولات کشاورزی تغییر کند.

احمدنیا با ابراز امیدواری نسبت به برقراری ارتباط موثر با گمرک، اظهار امیدواری کرد: در آینده بتوان کالا را با ثبت‌نام مبادی تولید محصولات صادر کرد. مدیر تنظیم بازار سازمان جهاد کشاورزی استان، تشکیل تشکل‌های صادراتی را در رونق صادرات بخش کشاورزی مهم دانست و افزود: در این زمینه هماهنگی‌های لازم با اتاق بازرگانی انجام شده است.

وی با بیان اینکه محصولات تولیدی این استان پاک و باکیفیت بالا هستند، از تولید محصولات ارگانیک توسط۸۰ بهره‌بردار در زنجان خبر داد. با این حال اگر تولیدکننده‌ها بتوانند محصولات خود را به کشورهای خارجی صادر کنند به‌طور حتم کیفیت محصول و بسته‌بندی آن از استاندارد مطلوبی برخوردار خواهد بود. امروز تولیدکننده‌ها اگر خواهان ماندگاری در عرصه بین‌المللی هستند، باید کیفیت و بسته‌بندی محصول مطابق با استانداردها باشد.