اختلاف ایران و ترکیه بر سر بازگشایی بازارچه «کوزه رش»
دنیای اقتصاد - ارومیه - امیررضا علیار: مجوز بازگشایی بازارچه مرزی کوزه رش سلماس سال ۸۳ بعد از ۱۳ سال از سوی هیات دولت تصویب شد و در آن مقرر شد که از سال ۹۰ بازگشایی شود، ولی هنوز قصه دنبالهدار جدال ایران و ترکیه بر سر بازگشایی این مرز راه به جایی نبرده است. بازارچه مرزی کوزه رش سلماس در مقابل گلینجک ترکیه در سال ۶۹ با هدف رونق مبادلات مرزی افتتاح شد. ولی در ماههای آخر سال ۷۰ به دلایل مختلف تعطیل و در سال ۸۳ هیات وزیران، بازگشایی مجدد این بازارچه را تصویب کرد. به این منظور بازگشایی بازارچه مرزی طی این مدت یعنی از سالهای ۸۳ تا ۹۰ با هدف کاهش قاچاق و ارتقای سطح معیشت مرزنشینان سلماسی در دستور کار مدیران اقتصادی آذربایجان غربی قرار گرفت، ولی عملا هیچ اقدامی برای بازگشایی این بازارچه انجام نشد.
دنیای اقتصاد - ارومیه - امیررضا علیار: مجوز بازگشایی بازارچه مرزی کوزه رش سلماس سال 83 بعد از 13 سال از سوی هیات دولت تصویب شد و در آن مقرر شد که از سال 90 بازگشایی شود، ولی هنوز قصه دنبالهدار جدال ایران و ترکیه بر سر بازگشایی این مرز راه به جایی نبرده است.
بازارچه مرزی کوزه رش سلماس در مقابل گلینجک ترکیه در سال 69 با هدف رونق مبادلات مرزی افتتاح شد. ولی در ماههای آخر سال 70 به دلایل مختلف تعطیل و در سال 83 هیات وزیران، بازگشایی مجدد این بازارچه را تصویب کرد.
به این منظور بازگشایی بازارچه مرزی طی این مدت یعنی از سالهای ۸۳ تا ۹۰ با هدف کاهش قاچاق و ارتقای سطح معیشت مرزنشینان سلماسی در دستور کار مدیران اقتصادی آذربایجان غربی قرار گرفت، ولی عملا هیچ اقدامی برای بازگشایی این بازارچه انجام نشد.
ولی در سال ۹۰ با توجه به درخواستهای مردمی و تفاهمنامه و توافق نامههای امضا شده بین مسوولان اقتصادی دو کشور، عملیات احداث آسفالت جاده ارتباطی این بازارچه توسط ایران آغاز و هم اکنون تا نقطه صفر مرزی اجرا و به اتمام رسیده است.
در دور دوم سفر هیات دولت نهم به آذربایجان غربی بر بازگشایی این بازارچه تاکید شد، ولی با این حال طرف ترکیهای، به بهانه انجام کار مطالعاتی در این مرز مانع از بازگشایی مجدد آن شده و تاکنون هیچ اقدامی بر خلاف توافقات اقتصادی فیمابین انجام نداده است.
در تاریخ ۲۷ دی ماه سال ۸۳ بنا به پیشنهاد وزارت کشور دولت وقت احداث بازارچه مرزی کوزه رش - گلینجک تصویب و استانداری آذربایجان غربی موظف به عملیاتی کردن آن شد، ولی با توجه به محدوده کوتاه زمانی و تغییر دولت این امر میسر نشد.
با شروع به کار دولت نهم بار دیگر احداث این بازارچه مورد تاکید و تصویب قرار گرفت، این در حالی است که وعدههای مسوولان طی این سالها محقق نشده و مردم از مزیت مرزی بودن شهرشان بهرهای نبردهاند.
هر چند در حوزه اقتصاد فعالیت بازارچههای مرزی تاثیر چندانی بر اقتصاد استان نگذاشته و در مقابل حجم صادرات و واردات انجام شده از گمرکهای رسمی استان بسیار ناچیز است، ولی در ایجاد اشتغال مرزنشینان و جلوگیری از قاچاق تاثیر بسزایی دارند.
وعدههایی که محقق نشدند
به منظور اجرای مصوبات هیات دولت برای احداث بازارچه مرزی سلماس از نیمه دوم دهه ۸۰ فرماندار سلماس و سایر دست اندرکاران شروع به کار این بازارچه را مکررا اعلام و در این خصوص غلامحسین عماری فرماندار وقت سلماس طی مصاحبهای در تاریخ اول آبان ماه سال ۸۵ گفته بود: «با پیگیریهای وزارت امور خارجه و استانداری آذربایجان غربی بازارچه مرزی کوزه رش سلماس بازگشایی میشود» اما سه سال گذشت و از فعالیت این بازارچه خبری نشد.
در سال ۸۸ رحیم قربانی استاندار وقت آذربایجان غربی در دیدار با کنسول جدید ترکیه در ارومیه با اشاره به مفاد تفاهمنامه امضا شده در همایش بینالمللی سرمایهگذاری در استان بین مسوولان آذربایجان غربی و ترکیه گفت: ایجاد سه بازارچه جدید در مناطق بورالان - ایغدیر، کوزه رش- گلینجک و شیخ سیلو- چالدران مورد توافق قرار گرفته است.
جلسه درمانی بازگشایی مجدد بازارچه مرزی کوزه رش سلماس
موضوع بازگشایی مجدد بازارچه مرزی کوزهرش سلماس با حضور سرکنسول کشور ترکیه در آذربایجان غربی و جمعی از مسوولان استان و شهرستان بررسی شد و سرکنسول کشور ترکیه در آذربایجان غربی در این جلسه گفت: در سفر نزدیکی که به استان وان خواهم داشت والی وان را در جریان برگزاری این جلسه و نتایج آن قرار میدهم.
محمدبولوت با اشاره به تاثیر اقتصادی بازگشایی این بازارچه برای مرزنشینان دو طرف افزود: امید میرود گامهایی اساسی در این زمینه برداشته شود و در آینده نزدیک شاهد بازگشایی این بازارچه شویم.
وزارت امور خارجه پیگیر بازگشایی
حمید ابراهیمی نماینده وزارت امور خارجه در آذربایجان غربی نیز در این جلسه با تاکید بر اینکه این وزارتخانه پیگیر بازگشایی سریع این بازارچه مرزی است، گفت: تلاش میشود این بازارچه با هدف تقویت بنیه اقتصادی مرزنشینان شهرستان سلماس بازگشایی شود.
نماینده مردم سلماس در مجلس شورای اسلامی هم در این جلسه گفت: تمامی زیرساختهای لازم برای بازگشایی این بازارچه شامل راه آسفالته دسترسی به آن، برق و آب مورد نیاز آن از سوی دستگاههای اجرایی سلماس فراهم شده است.
علی اکبر آقایی از دولت ترکیه درخواست کرد با توجه به اینکه دولت ایران موافق بازگشایی بازارچه کوزه رش سلماس است اقدامات لازم را در این خصوص انجام دهد.
نایب رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در سفر سرکنسول ترکیه و بازدید وی از بازارچه، این امکان فراهم میشود تا اقدامات قبلی برای بازگشایی این بازارچه محقق شود.
موافقتنامههای معاونان
روسای جمهور ایران و ترکیه اجرایی شود
فرماندار سلماس نیز در این جلسه افزود: موافقت نامهای به منظور بازگشایی بازارچه کوزهرش بین معاون رییس جمهوری ایران و وزیر کشور ترکیه مبادله شده است که امید میرود هرچه سریعتر نسبت به این امر اقدام شود. مرتضی نظری بازگشایی این بازارچه را در اقتصاد منطقه موثر عنوان و با بیان اینکه بازگشایی بازارچه مرزی کوزه رش سبب پویایی اقتصاد منطقه میشود، یادآور شد: اقدامات لازم از طرف ایران برای بازگشایی این بازارچه انجام گرفته است.
ارسال نظر