توسعه خطوط ریلی در استان خوزستان
دنیای اقتصاد - اهواز محمد علافپور: وزیر راه و شهرسازی گفت: خوزستان ترکیب بسیار خوبی از نظر زیرساختهای حملونقل جادهای، ریلی، هوایی و دریایی دارد. عباس آخوندی عنوان کرد: همه میدانیم که خوزستان از حیث اقتصادی، استراتژی، ژئوپلتیک و اجتماعی نقش مهمی در کشور دارد و نادرترین زیرساختهای حملونقل در این استان است. وی افزود: برخورداری خوزستان از زیرساختهای حملونقل نشان میدهد که موقعیت رشد و توسعه در آن فراهم است. وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: خوزستان از جهت زیرساختهای بنادر، مبدأ ورودی عمده در کشور محسوب میشود و بنادر موجود در آن فعالتر از سایر بنادر کشور است؛ بنابراین باید هرچه سریعتر در توسعه و عمران بیشتر این ظرفیتها سرمایهگذاری شود.
دنیای اقتصاد - اهواز محمد علافپور: وزیر راه و شهرسازی گفت: خوزستان ترکیب بسیار خوبی از نظر زیرساختهای حملونقل جادهای، ریلی، هوایی و دریایی دارد.
عباس آخوندی عنوان کرد: همه میدانیم که خوزستان از حیث اقتصادی، استراتژی، ژئوپلتیک و اجتماعی نقش مهمی در کشور دارد و نادرترین زیرساختهای حملونقل در این استان است.
وی افزود: برخورداری خوزستان از زیرساختهای حملونقل نشان میدهد که موقعیت رشد و توسعه در آن فراهم است.
وزیر راه و شهرسازی بیان کرد: خوزستان از جهت زیرساختهای بنادر، مبدأ ورودی عمده در کشور محسوب میشود و بنادر موجود در آن فعالتر از سایر بنادر کشور است؛ بنابراین باید هرچه سریعتر در توسعه و عمران بیشتر این ظرفیتها سرمایهگذاری شود.
آخوندی اظهار کرد: فاصله خواستههای ما و پروژههای در حال انجام خیلی زیاد است. یعنی طرحهای مصوب بیش از اعتبارات است و چارهای جز اولویتبندی طرحها نداریم.
وی تصریح کرد: طی این سفر با طرحهای زیادی مواجه شدم؛ به طور مثال در پسکرانه بندر امام اقدامات خوبی انجام شده است و از همه مهمتر استقبال سرمایهگذاران از طرحها، نظرم را جلب کرد.
وی با اشاره به حدود یکهزار میلیارد تومان سرمایهگذاری توسط بخشخصوصی در این بندر افزود: این امر میتواند آثار بسیار مثبتی در توسعه خوزستان داشته باشد.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه ما به تمام پروژهها و ظرفیتهای موجود در خوزستان واقف هستیم و برنامهریزیهای لازم را در این زمینه انجام دادهایم، خاطرنشان کرد: سعی میکنیم اعتبارات و اجرای طرحها را به نحو عادلانهای در استان توزیع کنیم.
آخوندی با اشاره به پروژههایی که طی این سفر مصوب شد، بیانکرد: آزادراه اهواز - اندیمشک باید در دستور کار قرار بگیرد. در حوزه غرب استان نیز قطعه بین ایذه - دهدز بهصورت آزاد راه باید ایجاد شود تا سریعتر به بهرهبرداری برسد.وی گفت: بازسازی محور سوسنگرد به چزابه، ایجاد سالن مسافری برای پایانه شلمچه با برگزاری مناقصه و فعال شدن طرح جاده آبادان - اروندکنار از دیگر پروژههایی است که باید سریعتر به سرانجام برسند.
وی ادامهداد: انجام مطالعات لازم برای ایجاد بندر آبادان، پیگیری مشکل پروژههای فرودگاه آبادان و نصب ILS در این فرودگاه تا پایان آذرماه نیز باید در اولویت قرار گیرد.
وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: برای توسعه جادههای خوزستان با کمک بخش خصوصی سیستم کنترل جادهای ایجاد میکنیم. همچنین امکان، توسعه ریلباس در ایستگاه ماهشهر نیز در دست پیگیری است.
آخوندی یادآور شد: از بحثهای مهمی که باید پیگیری کنیم، ایجاد و توسعه خطوط ریلی است؛ بههمین منظور مطالعات لازم تا دو هفته آینده انجام و اقدامات لازم در این زمینه صورت میگیرد. همچنین مدیر ساخت و توسعه راههای خوزستان با بیان اینکه ۷ بندر در استان با ظرفیت ۵۸ میلیون تن وجود دارد، گفت: این بنادر میتواند مراکز جمعیتی و صنعتی ۷۰ درصد کشور را با نزدیکترین فاصله پوشش دهد.
ابراهیم سیف عنوانکرد: یکیدیگر از نقاط قوت بنادر استان، کوتاه بودن فاصله با تهران نسبت به فاصله بندر انزلی است؛ به طوری که بنادر ما ۵۰۰ کیلومتر با تهران فاصله دارد.
وی با بیان اینکه طبق مطالعات انجام شده ۵۰۰ میلیارد تومان برای فعالسازی بنادر خوزستان نیاز است، گفت: در صورتی که بتوانیم تمام بنادر استان را فعال کنیم، قطعا صرفهجویی خوبی در زمینه حملونقل خواهیم داشت.
مدیر ساخت و توسعه راههای خوزستان افزود: بزرگترین چالشی که بنادر استان با آن مواجهند، ضعف سیستمهای ریلی در پسکرانه بنادر است که ظرفیتهای موجود را مورد تهدید قرار میدهد.سیف اظهارکرد: خوزستان در بخش ریلی دارای ۲ ادارهکل راه آهن شامل راهآهن جنوب و زاگرس است. مجموعه خطوط ریل اصلی استان ۶۱۸ کیلومتر و خطوط ریلی فرعی ۲۴۰ کیلومتر است که ۶ درصد شبکه راهآهن کشور در استان وجود دارد. از نظر طول ریل نیز در بین هشت استان نخست کشور جای داریم و سالانه ۴ میلیون مسافر از طریق این خطوط جابهجا میشود.وی با بیان اینکه فاصله بین میزان دسترسی خوزستان به خطوط ریلی و بهرهبرداری از آن تفاوت زیادی دارد، عنوانکرد: ظرفیت جابهجایی ریلهای موجود در استان ۱۸ میلیون تن است در حالی که فقط از ۵ میلیون تن آن استفاده میکنیم.مدیر ساخت و توسعه راههای خوزستان خاطرنشانکرد: از جمله پیشنهادهایی که برای توسعه خطوط ریل و بازسازی راهآهن استان میتوان مطرح کرد، رفع گلوگاه ریلی جنوب یعنی خط راهآهن اندیمشک ـ خرمآباد ـ دورود، دو خطه کردن خطوط اهواز ـ اندیمشک، اهواز ـ بندرامام و اهواز - خرمشهر است. این پروژهها مصوب هیات دولت بوده و قرار
شده اعتبارات این طرحها از محل فروش سهام فولاد تامین شود؛ اما تاکنون اجرایی نشده است.
سیف بیان کرد: با توجه به اینکه اصفهان مرکز بار بنادر کشور است، اگر بتوانیم بندرامام را به این استان وصل کنیم، قطعا رشد و شکوفایی زیادی در زمینه حملونقل خوزستان حاصل میشود. مطالعات لازم در این زمینه انجام و به مرحله تصویب رسیده است.
وی اظهار کرد: از دولت جدید انتظار داریم مطالعات راهآهن اهواز ـ بهبهان به فارس را در دستور کار قرار دهد.مدیر ساخت و توسعه راههای خوزستان افزود: ظرفیت جابهجایی بار در پایانههای مرزی چزابه ۳/۱ میلیون تن و شلمچه ۶/۱میلیون تن است. در این زمینه اگر زیرساختهای لازم فراهم شود، امکان توسعه صادرات تا ۹ میلیون تن از این پایانهها وجود دارد.
سیف با اشاره به وضعیت فرودگاههای استان نیز خاطرنشان کرد: ۷ فرودگاه در خوزستان وجود دارد که ۲ مورد غیرفعال و ۲ مورد اختصاصی است. در فرودگاه اهواز روزانه ۴۰ نشست و برخاست انجام میشود؛ به طوری که سالانه ۲ میلیون مسافر از این فرودگاه جابهجا میشوند.
ارسال نظر