دنیای اقتصاد - اهواز - محمد علاف‌پور: با حضور مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، قرارداد ساخت چهار دستگاه حفاری خشکی با قدرت 2000 اسب بخار مجهز به تاپ درایو، سیستم‌های پیشرفته سیال، برقی، هیدرولیکی و نمودارگیری در حین کار، میان شرکت ملی حفاری ایران، جهاد دانشگاهی علم و صنعت و شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب امضا شد.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به دستاوردهای صنعت نفت در زمینه ساخت داخل به ویژه در ۲ سال اخیر گفت: هم‌اکنون در اجرای بسیاری از پروژه‌های نفت و گاز از خدمات، قطعات و تجهیزات ساخته شده به دست متخصصان داخلی استفاده می‌شود.
قلعه‌بانی افزود: توان متخصصان داخلی به حدی رسیده است که هم‌اکنون در بخش پمپ‌های درون چاهی، مواد شیمیایی، ساخت توربین، رشته‌های تکمیلی و کمپرسورها به خودکفایی رسیده‌ایم.
وی با بیان اینکه هم‌اکنون از ۳۶۰ مخزن موجود در کشور تنها ۱۸۰ مخزن در حال بهره‌برداری است، گفت: صنعت نفت به ویژه در بخش نفت و گاز نیازمند توسعه چشمگیر است، به ویژه هم‌اکنون که از نظر دارا بودن ذخایر نفت و گاز از رتبه بالایی در جهان برخورداریم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به وجود ۱۸۰ مخزن تعیین تکلیف نشده نفت و گاز در کشور گفت: این مخازن فرصت و همچنین ظرفیت مناسب و قابل توجهی برای پیمانکاران و سازندگان داخلی به ارمغان می‌آورد تا بتوانند در بخش حفاری، بهره‌برداری و توسعه این میادین سرمایه‌گذاری کنند.
قلعه‌بانی با تاکید بر استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها و موسسات دانش بنیان اظهار امیدواری کرد که بتوان با تعامل مثبت و سازنده با دانشگاهیان، گام‌های بلندی در زمینه خودکفایی صد در صدی صنعت نفت برداشت.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران با بیان اینکه از سال ۱۳۸۱ تاکنون فعالیت‌های پژوهشی موفقی بر روی تجهیزات مختلف حفاری از جمله پمپ‌های سیمان‌زنی، موتورهای درون چاهی و تاپ درایو انجام شده است، گفت: نتیجه این فعالیت‌های پژوهشی استفاده از تجهیزات داخلی و بومی‌سازی شده به دست متخصصان در عملیات حفاری است.
حمیدرضا گلپایگانی افزود: هم‌اکنون سهم داخل در ساخت دستگاه‌های حفاری ۴۵ درصد است که با امضای قرارداد ساخت این چهار دستگاه حفاری سهم بومی سازی ساخت دکل به ۶۷ درصد ارتقا می‌یابد.
وی اعتبار مورد نیاز برای ساخت چهار دستگاه حفاری را ۹۰ میلیون یورو اعلام کرد و گفت: از این میزان ۵۴ میلیون یورو در قالب ریالی و ۳۶ میلیون یورو به صورت ارزی تامین می‌شود.
گلپایگانی در مورد نحوه پرداخت اعتبار به کارفرما گفت: ۲۵ درصد از مبلغ پروژه به صورت پیش پرداخت ۵۰ درصد زمانی که تجهیزات در یارد قرار می‌گیرد و ۲۵ درصد باقیمانده در زمان راه‌اندازی دستگاه حفاری، پرداخت می‌شود.
وی در مورد زمان تحویل دستگاه‌های حفاری تصریح کرد: بر اساس قرارداد ۲ دستگاه از این چهار دستگاه بعد از ۲۸ ماه و ۲ دستگاه دیگر بعد از ۳۱ ماه تحویل می‌شود.
مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران اظهار امیدواری کرد که امضای این قرارداد، گام بلندی در راستای ساخت داخل دستگاه‌های حفاری و همچنین صادرات آن به کشورهای خارجی در سال‌های آینده باشد. مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اظهار امیدواری کرد که این قرارداد سه‌جانبه میان شرکت ملی حفاری، جهاد دانشگاهی و مناطق نفت خیز جنوب سرآغازی برای توسعه بخش بالادستی و مقدمه‌ای برای صدور خدمات فنی باشد.
حمید بورد با اشاره به توانمندی صنعت نفت در بخش مهندسی حفاری اظهار کرد: شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با هدف حمایت از سازندگان داخلی، کمک به ساخت داخل و همچنین توسعه ناوگان حفاری کشور، اقدام به امضای این قرارداد کرده است.
بورد افزود: امیدوارم در آینده‌ای نزدیک بتوانیم دستگاه‌های حفاری را به بومی‌سازی صد درصدی برسانیم. ضمن اینکه قدم‌های بعدی باید در راستای ساخت دستگاه‌های حفاری دریایی برداشته شود.
رییس جهاد دانشگاهی علم و صنعت نیز با بیان اینکه ساخت چهار دستگاه حفاری با همکاری شرکت «توسعه طرح‌های صنعتی فناوران پارسیان» ساخته می‌شود، گفت: این اقدام می‌تواند موتور توسعه فناوری در کشور باشد. حمیدرضا طیبی با بیان اینکه صنعت نفت دارای فناوری‌های جامع و پیچیده‌ای است، اظهار کرد: جهاد دانشگاهی علم و صنعت از تمام توان خود برای کمک به ساخت داخل به‌ویژه در پروژه‌های نفت و گاز استفاده می‌کند. مدیرعامل شرکت توسعه طرح‌های صنعتی فناوران پارسیان نیز گفت: هم اکنون این شرکت از تمام توان خود برای ارتباط بین سازندگان و طیف‌های علمی زیرنظر کنسرسیوم استفاده می‌کند. محمد نادری همچنین خواهان حمایت بودجه‌ای شرکت ملی نفت ایران از پروژه‌های پژوهشی جهاد دانشگاهی به عنوان یک قطب علمی، پژوهشی شد و گفت: پژوهش و تحقیق در نهایت موجب رسیدن به فناوری پیشرفته ایرانی و خودکفایی صنایع داخلی کشور می‌شود.