ساخت دستگاه‌های حفاری در ایران بدون کمک از شرکت‌های نفتی

اهواز- خبرنگار دنیای اقتصاد: رویکرد شرکت ملی حفاری ایران به ساخت قطعات و تجهیزات صنعت حفاری، بستری مناسب برای ساخت دکل‌های حفاری و مونتاژ آن بدون کمک گرفتن از عناصر بیگانه و مستشاران خارجی شد. کارشناسان و متخصصان شرکت ملی حفاری ایران برای اولین بار در خاورمیانه و بسیاری از کشورهای نفت‌خیز جهان، کار ساختن دکل‌های حفاری را آغاز کردند.

این تولید در حالی صورت پذیرفته که بیشتر کشورهای خاورمیانه و همچنین کشورهای عضو اوپک به هیچ وجه این امکان را نیافته‌اند.

به همین منظور، شرکت ملی حفاری با برپایی نمایشگاه‌های متعدد و تحقیقات و پژوهش در زمینه‌های مختلف، سازندگان داخلی را با حمایت و تشویق، ترغیب به سرمایه‌گذاری در این بخش کرد.

مهران مکوندی، مدیر عملیات حفاری خشکی، درخصوص روند تکمیل و ساخت دستگاه‌ها و دکل‌های حفاری به دست کارشناسان افزود: طرح ساخت و راه اندازی دستگاه‌های جدید از سال ۱۳۸۰ شروع شد و یکسال بعد، این تئوری به مرحله اجرا درآمد.

وی افزود: دکل ۸۲ اولین تجربه در خاورمیانه و بسیاری از کشورهای صاحب ذخایر نفت است. این دکل در سال ۸۱ در عرصه حفاری قرار گرفت و در اولین آزمایش خود با حفر ۲ حلقه چاه متعلق به شرکت مناطق نفت‌خیز جنوب توانست در عمل توانمندی بالقوه خود را به اثبات رساند. در این راستا دکل ۸۰ فتح در یک مناقصه بین‌المللی برای حفاری میدان نفتی «منیر» انتخاب شد که این دکل موفق به حفر ۲ حلقه چاه برای شرکت ادیسون اینترنشنال متعلق به یک شرکت ایتالیایی شد.

مکوندی اظهار داشت: شرکت ملی حفاری در سال ۸۲ دستگاه حفاری ۸۱ فتح را به صورت ساخت بعضی از قطعات، جمع‌آوری و مونتاژ دکل اجرا کرد.

وی گفت: دکل ۸۱ هم اکنون در منطقه دارخوین مشغول حفاری است. این عملیات زیر نظر «PEDEC» مهندسی توسعه نفت است و به احتمال زیاد تا پایان امسال رو به اتمام خواهد نهاد.

وی افزود: دکل برقی ۸۲ فتح در سال ۱۳۸۳ راه‌اندازی شد که در طرح توسعه میدان گازی «هما» در زاگرس جنوبی مشغول به حفاری است و در حال حاضر نیز در خدمت نفت مناطق مرکزی ایران است.

مکوندی افزود: قیمت این بخش از دکل بیش از یک‌میلیون دلاراست. ساخت این سازه را می‌توان مرهون ریسک، ایمان به نیروی کارشناسان بومی ایران دانست که با پشتکار و عمق دانایی خود توانستند این رویای ساخت دکل را جامه عمل بپوشانند.

مکوندی در مورد برپایی دکل ۸۶ فتح که در دهه فجر صورت گرفت گفت: دکل ۸۶ اوج تجربه، ایرانیان است.

با تجربه ای که از دکل‌های پیشین داشتیم ساخت این دکل را به شرکت ماشین‌سازی اراک واگذار کردیم. مشخصات فنی این دستگاه کاملا مشابه نوع خارجی آن است.

از لحاظ آلیاژی و طراحی هم این دکل ویژگی‌های فراوانی نسبت به نوع خارجی خود دارد.

مکوندی گفت: این دستگاه از نوع برقی بوده و با ظرفیت تحمل بار به مقدار یک‌میلیون پوند (معادل ۴۵۳ تن) و قابلیت حفاری تا عمق شش‌هزار متری زمین هیچ گونه کمبودی نسبت به انواع دیگر ندارد.

مدیر عملیات حفاری خشکی گفت: با ساخت این دکل حفاری و آغاز به کار آن در کشور ضمن صرفه جویی چهل‌درصدی در هزینه‌ها، زمینه ۲۰۰ فرصت شغلی به طور مستقیم و ۴۰۰ فرصت شغلی به صورت غیرمستقیم ایجاد شده است.

شرکت ملی حفاری با استفاده از امکانات فنی و دانش عقلی نیروی کارشناس و فنی خود بدون هیچ‌گونه وابستگی به کمپانی‌های خارجی توانست حلقه چاه‌های

حفاری شده در ایران را به ۲ برابر یعنی از یک‌هزار و ۳۹۷ حلقه چاه به ۲‌هزار ۴۵۰ حلقه افزایش دهد و این امردر حالی رخ داد که کشورهای غربی هرگز این مساله را باور نداشتند.