در ۸ ماه نخست سال جاری صورت گرفت
رشد ۳۶ درصدی صادرات کالا از خوزستان
دنیایاقتصاد- اهواز- کیوانه گرجی: مدیرکل گمرگات خوزستان گفت: صادرات کالاهای غیرنفتی خوزستان در ۸ ماه نخست سال جاری ۷ میلیون و ۶۲۰ تن و به ارزش ۳ میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۳۷ درصد و از نظر ارزشی ۳۶ درصد رشد داشته است. علیدادی در هفتمین نشست کارگروه صادرات غیرنفتی خوزستان که با حضور معاون وزیر امور خارجه تشکیل شد با بیان اینکه عمده صادرات استان به کشورهای عراق، کویت، امارات، کره، چین و هند است، افزود: صادرات استان به کشور عراق برابر با یک میلیون و ۲۴۵ هزار و ۲۶۳ تن و به ارزش ۴۲۰ میلیون دلار است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۹ درصد و از نظر ارزشی نیز ۲۰ درصد رشد داشته است که از این میزان ۲۴۱ میلیون دلار صادرات از مرز شلمچه است.
وی با بیان اینکه ۶ گروه کالای صادراتی شامل کالاهای پتروشیمی، کشاورزی، فلزات، صنعتی، معدن و فرش و صنایع دستی صادرات غیرنفتی استان را مشمول میشوند، تصریح کرد: در این مدت گروه پتروشیمی با ۵۲ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی ۴۹ درصد و از نظر ارزشی ۷۸ درصد و گروه کشاورزی نیز با ۷۶ درصد رشد از نظر وزنی۸ درصد و از نظر ارزشی ۲۵/۱۱ درصد صادرات را به خود اختصاص دادهاند.
به گفته علیدادی، صادرات کالاهای فلزی به ترتیب با ۲۵ درصد و ۴ درصد رشد از نظر وزنی و ارزشی مشابه سال گذشته است.
مدیرکل گمرکات خوزستان رشد صادرات گروههای صنعتی و معدن را منفی دانست و افزود: گروه فرش و صنایع دستی نیز
یک میلیون و ۳۲۰ هزار دلار را به خود اختصاص دادهاند.
به گفته علیدادی، صادرات در این ۶ گروه کالای صادراتی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۳۶ درصد رشد داشته است.
پتانسیل صدور ۵ میلیارد دلار کالا
در ادامه این جلسه استاندار خوزستان گفت: با توجه به ظرفیت و قابلیتهای بسیار در خوزستان تمام تلاش مجموعه استان در این جهت است که به لحاظ توسعه و تجارت و بازرگانی به روزهای اوج صادرات خوزستان برسیم.
سیدجعفر حجازی با بیان اینکه نقش خوزستان در صادرات کشور از ۱۱ درصد به ۱۷ درصد رسیده است ، ضمن ارائه گزارشی از ظرفیتها و تولیدات اقتصادی، صنعتی و کشاورزی استان تصریح کرد: خوزستان با تولید سالانه ۱۲میلیون تن محصولات کشاورزی و باغی، هفت میلیون تن فولاد، ۱۷میلیون تن محصولات پتروشیمی، ۵/۱۴میلیون تن سیمان ،۲۵ میلیون تن نیشکر و شکر و تولید سالانه ۱۶۵هزار تن خرما به عنوان بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده خرما در کشور و تولید ۶/۱ میلیون تن گندم، این استعداد را دارد که در سال جاری به مرز ۵ میلیارد دلار صادرات برسد.
وی با اشاره به اینکه در چند سال اخیر زیرساختهای لازم برای صادرات غیرنفتی از جمله ساخت راه، پایانه و راهآهن در استان فراهم شده است، خاطرنشان کرد: هماکنون سهم صادرات استان خوزستان از کل صادرات غیرنفتی کشور ۱۷ درصد است که امسال با تحقق صادرات پنج میلیارد دلاری از بازارچهها و بنادر استان، سهم استان از صادرات غیرنفتی به ۲۰ درصد افزایش مییابد.
شتاب دیپلماسی اقتصادی برای رونق بخشی به تجارت خارجی
معاون امور کنسولی مجلس و ایرانیان مقیم خارج از کشور وزیر خارجه نیز در این نشست با بیان اینکه دیپلماسی اقتصادی به منظور رونق بخشیدن به تجارت خارجی منطقهای و استانی شکل میگیرد، اجرای این مهم را از اولویتهای وزارت متبوع خود عنوان و اظهار کرد: هرچند روابط اقتصادی و فرهنگی خوزستان با استانهای میسان و بصره عراق در سالهای اخیر رو به رشد است، اما به نظر میرسد هنوز از ظرفیتهای اقتصادی و طبیعی استان خوزستان برای رسیدن به تجارت پایدار بهطور کامل استفاده نشده است. قشقاوی اظهار امیدواری کرد: با پیگیریهای وزارت امور خارجه و نمایندگی این وزارتخانه در اهواز بتوان ارتباطات سیاسی و اقتصادی را به منظور استفاده از این ظرفیتها تعمیق و گسترش داد.
وی موضوع خواهر خواندگی استان خوزستان را با استانهایی از چین و ترکیه به منظور گسترش مبادلات اقتصادی و افزایش حجم تجارت خارجی استان بسیار مفید ارزیابی کرد و افزود: دستگاه دیپلماسی کشور در راستای انجام وظایف خود برای نزدیک کردن این ارتباطات منطقهای تلاش خواهد کرد.
قشقاوی همچنین در ادامه، شناسایی خوزستانیهای مقیم خارج را به منظور تشویق و ترغیب سرمایهگذاری در استان و برقراری ارتباط فرهنگی با زادگاه خود مورد تاکید قرار داد و پیشنهاد کرد، همایش خوزستانیهای مقیم خارج با هماهنگی نمایندگی وزارت امور خارجه در اهواز برپا شود.
قشقاوی در این نشست در پاسخ به انتقاد برخی تجار خوزستانی در روان نبودن تجارت با کشور عراق و بهانهگیری زیاد مسوولان مرزی عراق در دو مرز شلمچه و چزابه برای صادرکنندگان خوزستانی گفت: بسیاری از این دست مشکلات را میتوان با نشستهای مرزی و گفتوگوهای مرزی حل و فصل کرد و آن را مسیر پیگیری دیپلماتیک قرار نداد.
معاون وزیر امور خارجه با اشاره به حجم رو به رشد تجارت خارجی استان خوزستان با کشور عراق و انتخاب استاندار خوزستان به عنوان خادم صادرات غیرنفتی توسط رییس جمهوری، ابراز امیدواری کرد صادرات غیرنفتی استان از دو مرز شلمچه و چزابه به یک میلیارد دلار برسد.
تامین تنها ۵ درصد از نیاز بازار عراق
رییس اتاق بازرگانی اهواز نیز در این نشست اظهار کرد: زمانی ایران تامین کننده ۲۵ درصد نیاز بازار کشور عراق بود و اکنون به رغم اینکه صادرات به عراق به مرز ۵ میلیارد دلار رسیده تنها پاسخگوی ۵ درصد از نیاز این بازار میباشیم.
عبدالرحمن سلیمانی ضمن تاکید بر این که باید به این موضوع از دید کارشناسانه نظر شود، تصریح کرد: رشد حجمی صادرات نسبت به تقاضای بازار عراق منفی است و عملا بخش عمدهای از بازار عراق را ازدست دادهایم و ضروری است دلایل این امر آسیب شناسی شده وعلت آن مشخص شود.
وی ضمن تاکید بر این مطلب که برای حضور در بازار عراق یا هر بازار دیگری ضروری است منافع مشترک با شهروندان آن منطقه ایجاد شود، اذعان کرد: امروز در بازار عراق این ضرورت به صورت عام وجود دارد.
رییس اتاق بازرگانی اهواز افزود: بازار عراق امروز نیازمند تولیدات ما است و اگر این منافع مشترک ایجاد نشود، در آینده و زمانی که عراق توانست مزایای نسبی خود را رشد دهد، رقیب جدی خود ما خواهد شد، حال آنکه با ایجاد منافع مشترک دیگر به رقابت با عراق نخواهیم پرداخت. رییس اتاق بازرگانی اهواز در ادامه با اشاره به مشکلات پیش روی صادرکنندگان که رفع آنها متضمن گسترش صادرات میشود، اظهار کرد: تنوع ضوابط در مرزهای مختلف عراق صادرکنندگان را دچار ابهام میکند.
سلیمانی با بیان اینکه گاه کالایی به صورت حجیم به مرز میرسد، اما با ممانعت ورود بر اساس بخشنامههای تدوین شده در مرز مواجه میشود و طرف عراقی نیز تنها با دریافت مبلغ اضافه اجازه ورود کالا میدهد، خاطرنشان کرد: این مساله علاوه بر آنکه قیمت تمام شده کالای صادراتی را افزایش میدهد ما را به این باور میرساند که تدوین بسیاری از این نوع بخشنامهها با هماهنگی قبلی انجام میشود.
رییس اتاق بازرگانی اهواز همچنین یادآور شد: بر اساس هماهنگیهای صورت گرفته با طرف عراقی در مرزهای خرمشهر، شلمچه و چزابه امکان صدور راهنامه بینالمللی برای کامیونها ایجاد شده است؛ حال آنکه در شلمچه طرف عراقی شرایط صدور راهنامه برای ایرانیان را به نحوی اعمال میکند که ماحصل آن منتفع شدن طرف عراقی و صدور کالای ایرانی با قیمت تمام شده بالاتر است.
وی اذعان کرد: هر چند در سالهای گذشته قرار دادی به منظور گسترش تبادلات بین بانک توسعه صادرات و بانک تجارت عراق منعقد شده است، اما در حال حاضر سود و مزیتهای این قرار داد از آن طرف عراقی است.
به گفته سلیمانی، بسیاری از مشکلات تجار از شیوه تعامل و مبادله با طرف عراقی به این مطلب برمیگردد که مبادلات دو طرف تابع مبادلات بینالمللی نیست.
برپایی نمایشگاه در شهر العماره میسان
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی خوزستان نیز در این نشست از برپایی نمایشگاه توانمندیهای خوزستان در شهر العماره استان میسان خبر داد و گفت: پس از سفر استاندار خوزستان به استان میسان و انعقاد قرارداد برگزاری نمایشگاه با استاندار این استان، مجوز لازم از وزارت بازرگانی نیز اخذ شد و مقرر گردید در دهه سوم آذرماه این نمایشگاه در العماره برپا شود.
رضا طاهری همچنین با اشاره به احداث شهرک صنعتی مشترک مرزی با استان میسان عراق اظهار کرد: در این راستا نیز مجوزهای لازم از طرف هیات دولت صادر شده است و بانک توسعه صادرات نیز برای ارائه تسهیلات به واحدهایی که در مرز ایجاد شوند، اعلام آمادگی کرده است.
به گفته طاهری، با توجه به عدم زیر ساختهای مناسب در کشور عراق احداث این شهرک میتواند فرصت مغتنمی برای سرمایهگذاری تجار و صادرکنندگان خوزستانی باشد.
ارسال نظر