فراز و فرود صادرات غیر‌نفتی در خوزستان

دنیای اقتصاد - اهواز - کیوانه گرجی: میزان صادرات غیر‌نفتی گمرکات خوزستان در چهار ماه نخست سال‌جاری به وزن ۴ میلیون تن به ارزش ۱۷ هزار و۹۵۴ میلیارد ریال و معادل یک میلیارد و۷۹۷ دلار است که از نظر وزنی ۲۹ درصد و از نظر ارزشی نیز ۳۸ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد نشان می‌دهد. مدیرکل گمرکات خوزستان در جلسه کارگروه صادرات غیر‌نفتی استان با بیان این مطلب اظهار کرد: صادرات غیر‌نفتی گمرکات خوزستان در چهار ماه نخست سال‌جاری از بندر امام‌خمینی برابر با سه میلیون و ۴۴۱ هزار تن به ارزش ۱۵ میلیارد و ۴۴۹ میلیون ریال معادل یک میلیارد و ۵۴۶ میلیون دلار است که این میزان در سال ۸۸ از نظر تناژ برابر با ۲ میلیارد و۴۷۷ میلیون تن به ارزش ۹ میلیارد و۵۳۱ میلیون ریال، بالغ بر ۹۷۲ میلیون دلار بوده است.

علیدادی با اشاره به اینکه میزان صادرات کالای غیر‌نفتی از اهواز نیز به ارزش ۶۱۶ میلیون ریال و وزن ۲۷۷ هزار و۵۵۱ تن معادل ۶۱ میلیون و۷۳۰ هزار دلار است و با بیان اینکه این میزان در ۴ ماه سال ۸۸ با ۳۶۹ میلیون تن وزن و به ارزش دلاری ۶۱ میلیون دلار برابر با ۶۰۷ میلیون ریال بوده است، افزود: میزان صادرات از بندر خرمشهر نیز از نظر وزنی برابر با ۴۳۸ هزار و۵۶۸ تن بوده که این میزان از نظر ریالی و دلاری به ترتیب برابر با یک میلیارد و۸۰۲ میلیون ریال با۱۸۰ میلیون و۴۷۲ هزار دلار صادرات همراه بوده است که این میزان در سال ۸۸ با ۳۷۱ میلیون تن وزن به ارزشی بالغ بر یک میلیارد ریال معادل ۱۰۳ میلیون دلار به ثبت رسیده است.

وی گفت: در آبادان نیز میزان صادرات از نظر تناژ در سال‌جاری معادل ۱۱ هزار تن است که از نظر ارزشی برابر با ۸۵ میلیون ریال و از نظر دلاری برابر با ۸ میلیون دلار می‌باشد.

علیدادی گفت: این میزان صادرات در مدت مشابه سال گذشته نیز با سه میلیون تن وزن ۱۲ میلیارد ریال ارزش ریالی داشته است.

به گفته وی، عمده صادرات گمرکات خوزستان به کشور‌های عراق، کویت، امارات، چین، ژاپن، کره وهند صورت گرفته است که از میان کالاهای صادراتی محصولات پتروشیمی با ۲۱ درصد صادرات، ارزش ۳۷۵ میلیون دلاری داشته است، پلی اتیلن و گاز‌ها نیز هر یک با ۱۷ درصد صادرات به ترتیب ۳۰۹ و ۳۰۸ میلیون دلار ارزش صادراتی داشته‌اند. آمونیاک نیز به ارزش ۱۰۳ میلیون دلار سهم ۶ درصدی صادرات را به خود اختصاص داده است.

علیدادی همچنین در ادامه سهم صادرات ۴ ماه نخست سال‌جاری منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر امام خمینی را بالغ بر ۹۲۰ هزار تن به ارزش ۶۶۸ میلیون دلار عنوان کرد و با بیان اینکه از این میزان بیشترین سهم محصولات صادراتی از آن محصولات پتروشیمی است، یادآور شد: هر چند این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال ۸۸ از نظر وزنی تغییری نداشته، اما از نظر ارزشی ۵۶ درصد رشد داشته است.

وی در عین حال میزان صادرات بندر سجافی را در این مدت ۳۴ تن و برابر با ۳۶ هزار دلار عنوان کرد.

مدیرکل گمرکات خوزستان همچنین در خصوص صادرات گمرکات تابعه گمرک آبادان نیز اظهار کرد: میزان صادرات در چوئبده با وزن یک هزار و۸۱۹ تن ۴ میلیون دلار و در اروندکنار با ۶۸۸ تن و ارزش یک میلیون و ۳۱۴ هزار دلار به ثبت رسیده است. صادرات از بازارچه‌ها نیز به وزن ۵ هزار و۱۶ تن و ارزش ۱ میلیون و ۵۵۸ هزار دلاری بوده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته با وجود آنکه تنها بازارچه آبادان فعال بوده از نظر وزنی ۳۴۰ درصد و از نظر ارزشی ۴۴ درصد رشد داشته است.

این مقام مسوول با اشاره به اینکه آمار کلی صادرات به کشور عراق از طریق گمرکات خوزستان و سایر گمرکات کشور نیز حاکی از آن است که این میزان صادرات در سال‌جاری به وزن ۶۴۰ هزار تن و به ارزش ۲۳۸ میلیون و۳۶۷ هزار دلار بوده و در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۱۹ درصد و از نظر ارزشی ۵۰ درصد رشد داشته است، اذعان کرد: همچنین صادرات به کشور عراق از طریق گمرکات خوزستان در چهار ماه نخست ۸۹ به وزن ۵۹۳ هزار تن و به ارزش ۱۹۹ میلیون و۷۱۳ هزار دلار از نظر وزنی ۲۸ درصد و از نظر ارزشی ۸۰ درصد رشد را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد.

علیدادی افزود: مقایسه آمار صادرات سایر گمرکات کشور (خروج از مرز چزابه وشلمچه) در چهار ماه سال ۸۹ با سال ۸۸ نیز بیانگر این موضوع است که این میزان صادرات از نظر وزنی با رشد منفی ۳۷ درصد و منفی ۲۰ درصد از نظر ارزش دلاری روبه‌رو بوده است، به طوری که صادرات به عراق از گمرک اهواز (خروج از مرز چزابه) با وزن ۳۶۰ تن و ارزشی بالغ بر یکصد هزار دلار از نظر وزنی ۶۴ درصد و از نظر ارزشی ۹۹ درصد کاهش داشته است.

وی ادامه داد: صادرات به عراق از گمرک چزابه نیز به وزن ۲۲۵ هزار و ۴۰۹ تن و ارزشی بالغ بر ۲۵ میلیون دلار بوده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۱۹ درصد و از نظر ارزشی نیز ۴۴ درصد کاهش یافته است.

وی تصریح کرد: هر چند مقایسه آمار صادراتی از طریق گمرک شلمچه در چهار ماه سال‌جاری با سال گذشته به وزن ۳۱۱ هزار تن و ارزش ۱۶۵ میلیون دلاری بیانگر رشد ۱۵۳ درصدی از نظر وزنی و۴۲۲ درصدی از نظر ارزشی است، اما مقایسه آمار صادراتی از طریق مرز دریایی خرمشهر در چهار ماهه جاری به وزن ۵۷ هزار تن و ارزش ۸ میلیون و ۸۲۳ هزار دلار نسبت به مدت مشابه سال ۸۸، کاهش ۱۹ درصدی از نظر تناژ و کاهش ۷۳ درصدی از نظر ارزشی را بیان می‌کند.

به گفته علیدادی، صادرات سایر گمرکات از مرز چزابه به کشور عراق در چهار ماه ۸۹ با وزن ۶ هزار تن و ارزشی بالغ بر یک میلیون و۴۰۶ هزار دلار از نظر وزنی ۸۰ درصد و از نظر ارزشی نیز ۸۷ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

مدیرکل گمرکات خوزستان در عین حال بیان کرد: صادرات سایر گمرکات از مرز شلمچه نیز به وزن ۴۰ هزار تن و ارزشی بالغ بر ۳۷ میلیون دلار بوده که این میزان صادرات نیز از نظر وزنی ۴ درصد کاهش داشته، اما از نظر ارزشی تغییری پیدا نکرده است.

علیدادی با بیان اینکه مقایسه شش گروه کالاهای صادراتی گمرکات خوزستان در چهار ماهه ۸۹ با مدت مشابه سال ۸۸ بیانگر رشد ۶۴ درصدی گروه پتروشیمی، ۵۵ درصدی کشاورزی، ۱۶ درصدی فلزات و کاهش ۷۱ درصدی گروه صنعتی، ۳۵ درصدی گروه معدنی و۹۱ درصدی فرش و صنایع دستی است، خاطرنشان کرد: در بخش صادرات سوغات و هدایا نیز در چهار ماهه ۸۹ تعداد بسته‌های پستی صادره برابر با ۸۰۰ بسته به وزن سه هزار و ۵۵۱ کیلو و ارزش ۴۸۷ میلیون ریالی است که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۱۱ درصد رشد و از نظر ارزشی ۵۰ درصد کاهش داشته است.

تصویب احداث شهرک صنعتی چزابه

استاندار خوزستان نیز در این نشست با بیان اینکه سهم کل صادرات کشور برابر با ۹ میلیارد و ۱۴۵ میلیون دلار است که از این میزان خوزستان با ۱ میلیارد و ۷۹۷ میلیون دلار ۲۰ درصد از کل صادرات کشور را به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: بر این اساس میزان صادرات خوزستان از نظر وزنی ۲۸ درصد و از نظر ارزشی ۳۲ درصد رشد داشته است.

سید جعفر حجازی با اشاره به ضرورت هماهنگی بیشتر در بخش صادرات به ویژه صادرات غیر‌نفتی گفت: هر چند شاهد افزایش ۳۸ درصدی ارزش صادرات در چهار ماه نخست سال‌جاری بودیم، اما با ایده آل فاصله داریم و ضروری است تا با توجه به وجود توانمندی‌های بسیار استان در این بخش اقدامات لازم را در جهت توسعه هر چه بیشتر صادرات انجام دهیم.

وی با اشاره به اینکه ضروری است مشکلات مربوط به مرز‌های شلمچه و چزابه هر چه سریع‌تر رفع شود، تاکید کرد: چزابه سهم خود را در این چهار ماه و به جهت عملیات‌های پاک‌سازی در منطقه از دست داد که به منظور جبران این شرایط با برگزاری جلسات تخصصی در جهت رفع دیگر مشکلات منطقه اقدام شود.

حجازی با اشاره به تصویب احداث شهرک صنعتی در منطقه صفر مرزی چزابه خاطرنشان کرد: این مصوبه که در ابتدا به عنوان ناحیه صنعتی پیش‌بینی شده بود با مساعدت رییس‌جمهور به شهرک صنعتی ارتقا یافت و وزارت خارجه نیز مکلف شد تا حضور فعالانه‌ای را در این بخش داشته باشد.

وی با بیان اینکه مصوبه احداث بازارچه مرزی در چزابه نیز به تصویب رسیده و ابلاغ شده است، گفت: در این راستا ضروری است تا شرکت شهرک‌های صنعتی نسبت به احداث این بازارچه اقدام کند تا به این وسیله بتوانیم سرمایه‌گذاری مشترک با کشور عراق داشته باشیم.