دنیای اقتصاد - اراک - مجید نیک عهد: در حالی که استاندار مرکزی در مراسم معارفه شهردار اراک در اوایل خرداد ماه سال جاری بر انجام پروژه بزرگراه امیرکبیر (۵۵متری) تاکید کرده و پس از مدت‌ها اما و اگر مدیران شهری وعده شروع عملیات اجرایی آن را در سال جاری داد؛ اما به نظر می‌رسد با گذشت نزدیک به ۵ ماه از آغاز سال که بهترین زمان برای انجام فعالیت‌های عمرانی نیز محسوب می‌شود هنوز ابهامات بسیاری در خصوص زمان و چگونگی اجرای این پروژه وجود دارد. اگرچه شهردار اراک در مصاحبه اخیر خود از آغاز عملیات اجرایی پروژه ۵۵متری خبر داد و بر مورد توجه قرار گرفتن طرح انتشار اوراق مشارکت برای تامین منابع مالی تاکید کرد؛ اما در چهارمین سال فعالیت شورای دوره سوم که با وعده‌های متعدد در خصوص اجرایی شدن این پروژه و پایان بلاتکلیفی چند ساله مالکین املاک واقع در مسیر طرح همراه بوده و به گفته رییس کمیسیون حقوقی شورا به برگزاری ۲۱ جلسه خاص نیز منجر شده باز هم باید شاهد اختلاف نظر اعضای شورا در رابطه با سرانجام اجرای این پروژه باشیم. پروژه‌ای که حضور مدیران متعدد در مسند شهرداری اراک نیز نتوانسته پایان بخش همه اما و اگرها در خصوص آن باشد.

به گفته طهماسبی، مسوول واحد املاک شهرداری که در جلسه اخیر کمیسیون حقوقی شورا سخن می‌گفت، تاکنون حدود ۲۰ پلاک از حدود ۲۰۰۰ ملک واقع در مسیر طرح توسط شهرداری تملک شده که به شکل نقدی، معوض یا امتیاز فروش تراکم انجام شده و ارزش معاملاتی این واحدها بالغ بر ۵۱‌میلیارد و ۶۶۶‌میلیون‌ریال بوده است.

اما رییس کمیسیون حقوقی شورا با بیان اینکه در شرایط فعلی اجرای این پروژه دارای توجیه فنی و اقتصادی برای شهرداری نیست، افزود: برای کاهش بار ترافیکی و مشکلات عبور و مرور در این محدوده از شهر اجرای طرح‌هایی مثل تونل شهری کارآیی و توجیه بیشتری خواهد داشت، ضمن اینکه اگر هدف اجرای این طرح را ایجاد معابر جدید و خارج کردن اراک از وضعیت تک هسته‌ای بدانیم باید گفت احداث معبر ۵۵ متری بدترین نوع طرح است.

قائم مقامی تصریح کرد: به اعتقاد بسیاری از کارشناسان شهرسازی این طرح از هیچ توجیهی برای اجرا برخوردار نیست و با توجه به پایان زمان قانونی و بلاتکلیفی مردم باید تصمیم نهایی در خصوص اجرا یا عدم اجرای این پروژه اتخاذ شود. رییس کمیسیون عمران شورا نیز با اشاره به صدور مجوز ساخت برای برخی از املاک واقع در مسیر طرح گفت: قطعا‌ شهرداری برای تملک این املاک با مشکل مواجه خواهد شد، ضمن اینکه برای تملک واحدهای تجاری و مسکونی واقع در مسیر پروژه و اجرای آن بیش از ۱۰۰۰‌میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که هنوز نحوه تامین این اعتبار نامشخص است و وعده‌های مسوولان در خصوص اختصاص زمین برای معوض املاک نیز تاکنون بی‌نتیجه بوده است. رضا یوسفی‌تبار اجرای طرح تونل شهری را بهترین روش برای رفع مشکلات ترافیکی این محدوده از شهر عنوان کرد و افزود: بر اساس اطلاعاتی که از شهرداری تهران در خصوص اجرای پروژه تونل توحید به طول ۵/۴ کیلومتر اتخاذ شده این پروژه با حدود ۴۴۰‌میلیارد تومان اعتبار انجام شده است که استفاده از این طرح در شهر اراک با حداکثر ۲۰۰‌میلیارد‌تومان اعتبار و ظرف مدت یک‌سال اجرا خواهد شد.

وی افزود: بنابراین نباید بیش از این مردم را بلاتکلیف نگه داشت و باید با صدور مصوبه‌ای لغو اجرای طرح ۵۵ متری را اعلام کنیم. اما معاون فنی و عمرانی شهردار اراک با تاکید بر اینکه باید با بررسی دقیق و کارشناسی در خصوص سرانجام اجرای این طرح تصمیم‌گیری کرد، گفت: در صورتی که بحث واگذاری ۲۰ هکتار زمین به شهرداری برای اعطای معوض به مالکین به نتیجه برسد شهرداری حتی بدون مشارکت سرمایه‌گذار به تنهایی توانایی اجرای پروژه ۵۵ متری را دارد.

خراجی، اجرای پروژه بزرگراه امیر کبیر را از نیازهای ضروری شهر اراک دانست و تصریح کرد: احداث تونل شهری هیچ توجیه اقتصادی برای شهرداری ندارد و در شرایط کنونی امکان اجرای چنین طرحی وجود ندارد.

وی در خصوص پیش‌بینی مدت زمان اجرای پروژه ۵۵متری گفت: در شرایط کنونی برای تملک و اجرای هر فاز این پروژه به یک سال زمان نیاز خواهد بود.

یک عضو شورای شهر اراک نیز بر ضرورت اجرای پروژه بزرگراه امیرکبیر تاکید کرد و گفت: متاسفانه برخی افراد بدون در نظر گرفتن دیدگاه‌های کارشناسی به دنبال لغو این طرح هستند.

رجایی اظهار کرد: مدیریت صحیح اجرای این پروژه به رغم همه هزینه‌ها سود قابل‌توجهی نیز برای شهرداری خواهد داشت و اجرای این پروژه برخلاف نظر برخی افراد منسوخ و ناکارآمد نیست، در حالی که تونل شهری جز هزینه برای شهرداری هیچ فایده‌ای نخواهد داشت.