کمبود اعتبار برای آسفالت خیابان‌های مشهد

دنیای اقتصاد - مشهد - فاطمه رمارم: حجم بالای خودروهای در حال تردد در خیابان‌ها و معابر شهر مشهد زمینه‌ساز کاهش عمر مفید آسفالت خیابان‌ها شده است، این در حالی است که اجرای روکش جدید، مرمت و رفع دست‌اندازهای آن با کمبود اعتبارات و افزایش قیمت قیر همراه است. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی شهرداری مشهد، بارها دیده شده خیابانی در سطح شهر آسفالت می‌شود و چند ماه بعد همان خیابان برای عبور تاسیسات شهری همچون آب، برق، تلفن و گاز با بیل‌های مکانیکی حفاری و بعد به حال خود رها می‌شود تا در نهایت و پس از عبور چند هزارنفر از شهروندان از محل اجرای این پروژه‌ها و بلند شدن فریادها بالاخره اقدامی صورت گیرد و خیابان دوباره آسفالت شود.

افزایش قیمت قیر

شهردار مشهد با اشاره به مشکلات مالی موجود در رابطه با تامین اعتبارات مالی برای روکش آسفالت خیابان‌های مشهد گفت: در حال حاضر قیمت قیر در بازار‌های کشور حدود ۴۰۰هزار تومان در تن شده که این امر با توجه به محدودیت اعتبارات و افزایش قیمت قیر زمینه ساز بروز مشکلات مالی و اعتباری در حوزه آسفالت و کاهش توان شهرداری در تامین آسفالت مورد نیاز خیابان‌های این کلانشهر شده است.

سیدمحمد پژمان کمبود اعتبارات را مهمترین مشکل در راستای روکش آسفالت خیابان‌های مشهد دانست و تاکید کرد: تاکنون درحوزه نهضت آسفالت، اعتبارات دولتی و استانی لحاظ شده برای روکش آسفالت خیابان‌های مشهد تامین نشده است.

وی در رابطه با دستور کار شهرداری مشهد برای ترمیم و بهسازی خیابان‌ها اظهار کرد: امسال شهرداری مشهد اولویت آسفالت را به روکش خیابان‌های خاکی مناطق کم برخوردار اختصاص داده که در این زمینه بالغ بر ۷۰۰هزار متر مربع از خیابان‌ها و معابر خاکی مناطق کم برخوردار مشهد آسفالت خواهد شد. شهردار مشهد خاطرنشان کرد: این در حالی است که ترمیم و بهسازی خیابان‌های اصلی از دیگر اولویت‌های اجرایی در حوزه آسفالت است.

پیش‌بینی ۵۰ میلیارد تومان برای آسفالت معابر

رییس شورای اسلامی شهر مشهد نیز با اشاره به ضرورت تحقق درتسریع روند اجرای نوسازی وترمیم روکش آسفالت خیابان‌های مشهد گفت: در این راستا شورای اسلامی شهر مشهد، ۵۰ میلیارد تومان اعتبار را برای بودجه سال ۸۹ این نهاد پیش‌بینی کرده است.

عباس شیر محمدی با اشاره به افزایش اعتبار بودجه شهرداری مشهد در حوزه آسفالت افزود: در بودجه امسال اعتبارات پیش‌بینی شده برای آسفالت خیابان‌ها حدود دو برابر افزایش یافته که این مبلغ از محل صرفه‌جویی در بخش‌های دیگر تحقق خواهد یافت.

شیرمحمدی با اشاره به اینکه مشهد به عنوان دومین کلان شهر کشور نیازمند نگاهی ملی در تخصیص اعتبارات برای توسعه و بهبود روکش آسفالت خیابان‌ها و معابر شهری است، خاطرنشان کرد: برای شهر مشهد در این زمینه اعتباراتی از محل درآمدهای دولتی منظور شده که امید است با توجه بیشتر به پایتخت معنوی ایران، موجبات رضایت‌مندی شهروندان و مسافران فراهم شود. وی ادامه داد: البته این میزان اعتبار در حوزه آسفالت خیابان‌های مشهد با جمعیت بالغ بر دو میلیون و۷۰۰هزار نفر و حضور سالانه ۲۰میلیون زائر ایرانی و خارجی محدود است.